Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Ιουλ-2017 00:02

  Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι..

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  1) Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...

  Η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες θα προσπαθήσει να κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της στροφής που έχει επιλέξει. Μέσω ενός δομικού ανασχηματισμού θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει κάποια περιτρίμματα της χαμένης εμπιστοσύνης στην οικονομία.

  Ήδη βολιδοσκοπούνται στελέχη της εκσυγχρονιστικής κεντροαριστεράς και ενδεχομένως αυτός να είναι ο λόγος εν μέσω "καύσωνα" και βαλλόμενη πανταχόθεν που η κυβέρνηση επιλέγει να επιτεθεί στον κ. Σημίτη και την περίοδο διακυβέρνησής του, που έληξε πριν από μια 15ετία περίπου.

  Χτυπούν το Σημίτη προκειμένου το "κοπάδι"  να καταπιεί τους σημιτικούς.

  Η χώρα χρειάζεται διάλυση και αναδόμηση εκ του μηδενός και στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως αν αντικαταστήσουν κάποιον Τσακαλώτο με κάποιον Χριστοδουλάκη ή έστω Μαραβέγια οι παθογένειες της πολυνομίας, της πελατειακής αργομισθίας και της εχθρότητας προς το ιδιωτικό επιχειρείν που οι ίδιοι καλλιεργούν επί δεκαετίες, θα εξαλειφθούν.

  Το "τσίρκο" που παριστάνει την κυβέρνηση μόλις τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί το "καρκίνωμα" που λέγεται ελληνικό δημόσιο.

  Οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων και των ΔΕΚΟ μετά από 2,5 χρόνια εκπονούν τα πρώτα σχέδια και διαπιστώνουν πως τίποτα από κάτω δεν δουλεύει.

  Η αρχική αντίδραση των "μπολσεβίκων" της αρπαχτής και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ήταν πως τους σαμποτάρει το σύστημα. Πως δηλαδή κάποιοι κάνουν αυτό που έκαναν οι ίδιοι τα προηγούμενα χρόνια.

  Σιγά-σιγά συνειδητοποιούν πως το δημόσιο δεν έχει δομηθεί για να λειτουργεί και υπηρετεί αλλά για να διαβιούν αυτοί που δεν εργάζονται σε βάρος αυτών που εργάζονται. Στο ΣΥΡΙΖΑ ζουν την περίοδο ενηλικίωσης του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '90.

  Δύσκολα όμως μια κυβέρνηση για την οποία ο χρόνος έχει αρχίσει ήδη, από τις αρχές του 2016, να μετράει αντίστροφα μπορεί να προσελκύσει σοβαρά στελέχη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ορατή η προοπτική να  χρεωθεί στο τέλος το κόστος της περιπέτειας του 2015, οι περισσότερες πτυχές της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκε στην εξουσία διχάζοντας και προπηλακίζοντας αυτούς που τώρα εκλιπαρεί να τον νομιμοποιήσουν σαν κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.

  Τώρα τους τείνει χείρα φιλίας... Δεν είναι τυχαίο πως μόνο άτομα σαν τον Άκη Τσοχατζόπουλο μπορεί να γοητεύσει ο κ. Τσίπρας.

  Το πρόβλημα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του είναι πως χωρίς τον κ. Τσίπρα δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους.

  Η βασική αδυναμία του κ. Τσίπρα είναι πως όλες οι στρατηγικές επιλογές των τελευταίων 5-7 ετών έχουν αποτύχει και διαψευστεί ενίοτε και σε διάστημα ημερών.

  Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος: Διαγραφή χρέους, γερμανικές αποζημιώσεις, διαπραγμάτευση 2015 με απειλή Grexit, παράλληλο πρόγραμμα, διευθέτηση χρέους, ανάπτυξη το 2016, συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, άρση capital controls...

  Ήτοι, με λίγα λόγια το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι....

  2) Τα αγοραία...

  Μια ανοδική αγορά είναι φυσιολογικό να διορθώνει, ενίοτε και βίαια. Με τον τρόπο αυτό που ήθελαν αλλά δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν υψηλότερα, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια.

  To ελληνικό καλοκαίρι, ως είθισται,  είναι καλή περίοδος για την οικονομία. Αυτό ευνοεί τη διαδικασία αφύπνισης του ελληνικού χρηματιστηρίου όπου προς το παρόν οι βασικοί μέτοχοι διορθώνουν τις στρεβλώσεις των τελευταίων ετών καθώς διαβλέπουν την πιθανότητα να εξασφαλίσουν ρευστότητα από  κάποιο φθηνό ομολογιακό ή κάποια αύξηση κεφαλαίου.

  Η διαχείριση επενδυτικού χαρτοφυλακίου και δη μετοχικού είναι μια σοβαρή υπόθεση για να γίνεται μέσα από τις επιφυλλίδες των εφημερίδων. Πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες διαχειριστές.

  Οι επιφυλλίδες από τη δική τους πλευρά είναι χρήσιμες για να αποτυπώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

  Η στήλη είναι της Κοστολανικής φιλοσοφίας. Όταν φτιάχνεις ένα χαρτοφυλάκιο πρέπει να εξισορροπείς τις προσδοκίες με το ρίσκο. Μια καλή μέθοδος προσέγγισης είναι σε κάθε τομέα που νομίζεις πως έχει ενδιαφέρον να εντοπίζεις τη μετοχή με τα καλύτερα ποιοτικά στοιχεία και εκείνη με τα χειρότερα.

  Έτσι στις τράπεζες το δίδυμο θα μπορούσε να είναι η ΑΛΦΑ με την ΑΤΤ. Στις κατασκευές η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την ΑΒΑΞ ή την Ιντρακάτ.

  Στην ενέργεια ο Μυτιληναίος με τη ΔΕΗ.

  ΛΥΚ: Κεφαλαιοποίηση περί τα 16 εκατ. καθαρή θέση περί τα 52 εκατ. Πωλήσεις περί τα 62 εκατ. και συρρίκνωση μετά φόρων ζημιών από 1,6 εκατ. στα 0,8 εκατ. Εν τω μεταξύ αύξηση EBITDA κατά 83,7% από 2,5 στα 4,5 εκατ. Ευρώ. Βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά με εκρηκτικό διάγραμμα...

  ΟΛΠ: Οι Κινέζοι έχουν αγοράσει πάνω από τα 20 Ευρώ τη μετοχή και μέχρι πρόσφατα αυτή  περί τα 10-12 ευρώ  ήταν στα αζήτητα.

  ΛΟΥΛΗ: Τους τελευταίους μήνες η μετοχή έχει κινηθεί από 1,5 Ευρώ στα 2,5 Ευρώ, όπου αθροίζει κεφαλαιοποίηση περί τα 50 εκατ. Ευρώ και καθαρή θέση περί τα 88 εκατ. Ευρώ.

  kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ