Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιουλ-2017 00:02

  Τα χειρότερα είναι πίσω...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1)Τα χειρότερα είναι πίσω...

  Από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια λέει η λαϊκή παροιμία. Αν ο Στυλιανός Πατακός επί επταετίας ή κάποιος άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος της απριλιανής δικτατορίας είχε δηλώσει δημοσίως: "Κομμούνια" θα σας κάνουμε Γερμανία της δεκαετίας του '30 ή Λιβύη του Καντάφι, μπορεί και να τον είχαν απομακρύνει από την κυβέρνηση την επόμενη μισή ώρα...

  Στο τσίρκο που παρουσιάζει για κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, ( μαζί με τον ΓΑΠ ο κ. Τσίπρας είναι οι μεταπολιτευτικοί ηγέτες που δυο χρόνια μετά την εκλογή τους έχουν χάσει πάνω από το 50% της αποδοχής όσων τους ψήφισαν) κάποιος συνδικαλιστής του δημοσίου που έχει ορίσει για υπουργό διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, δήλωσε δημόσια με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα: "Φιλελέδες αντί για Κολομβία θα σας κάνουμε σοβιετία..."

  Στην επίμαχη ανάρτηση δημοσίευσε  σοβιετικής τεχνοτροπίας φωτογραφικό κολάζ  με τα πρόσωπα του κ. Παππά και του κ. Καμένου  κάνοντας αναφορά στο διαστημικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

  Διαστημικό πρόγραμμα εννοούν την αποστολή δορυφόρου στο διάστημα όχι φυσικά με ελληνική τεχνολογία ή προσωπικό. Στην εποχή μας οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες έχουν δορυφόρους σε τροχιά για εμπορική χρήση. Υπάρχουν υπηρεσίες που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν το έργο αυτό.

  Το να υποστηρίζει η Ελλάδα πως έχει διαστημικό πρόγραμμα είναι σαν να υποστηρίζει πως έχει παρουσία στην τεχνολογία πολυτελών αυτοκινήτων ή λογισμικού πληροφορικής επειδή χιλιάδες Έλληνες έχουν αγοράσει Mercedes ή χρησιμοποιούν Windows και iOS της Apple...

  Το να περιαυτολογεί κάποιος με υπερηφάνεια 30 χρόνια μετά την παταγώδη κατάρρευση της σοβιετίας που γέμισε τη Δύση με εξαθλιωμένους μεροκαματιάρηδες, μαφιόζους και πόρνες δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιδεικνύει δημόσια την εγκεφαλική περιτομή που έχει υποστεί.

  Τέτοια "καραγκιοζιλίκια" ούτε ο Πατακός με τους καραβανάδες που έβαλαν τη χώρα στο "γύψο" δεν τόλμησαν να κάνουν κατά την περίοδο που ασελγούσαν επί της εξουσίας και της χώρας.

  Ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά του έχουν κάνει πρόσωπα σαν τον κ. Πολάκη, τον κ. Καμμένο γιατί είναι αδαής και αστοιχείωτος τόσο περί τα πολιτικά όσο και περί τα οικονομικά, όπου μετά τις επιτυχίες για το χρέος και το QE ο επόμενος φιλόδοξος στόχος είναι να βγάλει τη χώρα στις αγορές.

  Η ζημιά που κάνουν στη χώρα ατυχείς δηλώσεις που θυμίζουν τη Χούντα στα "καλύτερά" της είναι τεράστια. Το ίδιο τεράστιες είναι και οι ζημιές που κάνουν οι ειδήσεις πως υπουργοί μιας δημοκρατικής κυβέρνησης συνομιλούν με φυλακισμένους ισοβίτες.

  Ο καθείς όμως εφ' ω ετάχθη και μέχρι εκεί που φτάνει...

  2)Τα χειρότερα πίσω...

  Οι  διεθνείς fund managers που διαχειρίζονται δεκάδες ή εκατοντάδες δισ. ευρώ πελατών τους, έχουν ακτινογραφήσει τον κ. Τσίπρα, την κυβέρνησή του και τη χώρα παντοιοτρόπως και την γνωρίζουν καλύτερα από το εγχώριο πολιτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό.

  Αυτό συμβαίνει γιατί στη διαχειριστική τους μνήμη έχουν την εμπειρία από δεκάδες άλλες υπανάπτυκτες  χώρες που έχουν περάσει από παρόμοιες καταστάσεις...

  Γνωρίζουν ποιος κάνει τι και με ποιο αντίτιμο, καλύτερα από τους συμμετέχοντες στις συναλλαγές. Υπάρχουν εταιρείες που μεσολαβούν να φέρουν σε επαφή στελέχη του εγχώριου  επιχειρείν και πολιτεύεσθαι  με στελέχη του διεθνούς επενδύειν  για πολύ εξειδικευμένες πληροφορίες έναντι αμοιβής...

  Οι αγορές αυτήν τη στιγμή βλέπουν πως οι Ευρωπαίοι για πολλούς και ποικίλους λόγους έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Ελλάδα κοντά στο άρμα της Ευρώπης που τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει την οικονομική και πολιτική της ένωση.

  Βλέπουν επίσης, πως ο κ. Τσίπρας είναι "τελειωμένος". Όποτε γίνουν εκλογές, σε τέσσερις μήνες ή δυο χρόνια θα τις χάσει. Ο πιθανότερος διάδοχος είναι ο Μητσοτάκης που είναι πιο  φιλικός προς την οικονομική ανάπτυξη.

  Το "χειρότερο" σενάριο είναι ο κ. Τσίπρας να επιβιώσει πολιτικά και να ηγεμονεύσει κάποιου κεντροαριστερού σχήματος με περισσότερο κεντρώες θέσεις και πρόσωπα. Αυτό δεν είναι άσχημη εξέλιξη για την οικονομία, απλά θεωρείται δύσκολο. Πρόσωπα και στελέχη του Σημιτικού εκσυγχρονισμού ή του Ποταμιού  είναι απίθανο να ανεχτούν να βρεθούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη με το ασκέρι των αστοιχείωτων "κατσαπλιάδων" των οποίων ηγείται ο κ. Τσίπρας.

  Ακόμη και αν τα καταφέρει και σε αυτήν την οβιδιακή μεταμόρφωση με μια Κεντροαριστερά φιλικότερη προς την οικονομία και τις αγορές που θα μειώσει δαπάνες και φορολογία και θα προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, όσοι τόλμησαν και θα τολμήσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα θα κερδίσουν πολλά από την εκτίναξη του ελατηρίου που επίκειται...

  Η αγορά και η οικονομία προεξοφλούν το τέλος της διακυβέρνησης Τσίπρα, είτε με την έλευση Μητσοτάκη, είτε με τη μετεξέλιξη Τσίπρα σε Μπλερ (Αν φυσικά πρόσωπα όπως ο Σ. Θεοδωράκης,  Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Γ. Στουρνάρας ή οι πολιτικοί τους διάδοχοι στην κεντροαριστερά θα ανεχτούν έναν πολιτικό "χοιροβοσκό" για  το πρόσωπο καταλύτη στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς).

  Η πορεία του κ. Τσίπρα προς το κέντρο περνά από τους παραπάνω και για να ολοκληρωθεί πρέπει να αποσπάσει τους κεντρώους από τη ΝΔ.

  Όπως γράφαμε και προχθές, πιο εύκολα θα ανατείλει ο ήλιος από τη δύση...

  3)Τα αγοραία...

  Η αγορά διαβλέπει λοιπόν σαν επικρατέστερα σενάρια για τα επόμενα δυο χρόνια ένα καλό και ένα καλύτερο.  Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή, σε καμιά περίπτωση δεν είναι όπως ήταν το 2014 όταν η πιθανότερη διάδοχη κατάσταση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν αυτή των Τσίπρα, Λαφαζάνη και  Βαρουφάκη.

  Εν αντιθέσει με το 2014 που ο ΓΔ είχε φτάσει στις 1.400 μονάδες. τώρα όποτε και να προκηρυχτούν εκλογές το χρηματιστήριο, οι τραπεζικές καταθέσεις  και η οικονομία θα κάνουν "πάρτι".

  Το σενάριο αυτό μπορεί να διαταραχτεί μόνο από ένα διεθνές κραχ... για το οποίο η στήλη δίνει πιθανότητες πάνω από 50% στο επόμενο 18μηνο. Τα διεθνή κραχ όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κρατήσει κατά μέσο όρο από  6 μέχρι 12 μήνες.

  ΑΒΑΞ: Με κεφαλαιοποίηση περί τα 40 εκατ. Ευρώ και  καθαρισμένο τον ισολογισμό από "σκελετούς"  του παρελθόντος, αυτά  που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε μοιάζουν με πρόγευση...

  ΛΑΜΔΑ: Το ερώτημα δεν είναι αν θέλει η κυβέρνηση αλλά αν μπορεί να αποσύρει τα εμπόδια. Όπως και να έχει όμως είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει σχεδιαστεί για τη χώρα και την Αθήνα στο στρατηγικό τομέα του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. Το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για δεκαετίες...

  ΟΛΠ: Οι Κινέζοι αγόρασαν πάνω από τα 20 Ευρώ και ο όμιλος έχει χαράξει πορεία να εξελιχθεί σε άλλο ένα διεθνές σημείο αναφοράς της ελληνικής οικονομίας.

  ΜΙΓ: Οι πιέσεις που δέχτηκε την εβδομάδα που πέρασε οφείλονταν στις πωλήσεις του Άραβα πρίγκιπα. Η Πειραιώς έχει αυξημένο ρόλο στις εξελίξεις, τόσο λόγω της συμμετοχής της Φράγκου που έχει ήδη αλλά  και λόγω επικείμενης μετοχοποίησης  χρεών. Πολύπλοκη "κουβαροϊδής" κατάσταση. Το μόνο που μπορεί να θεωρείται βέβαιο είναι οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων με τον καλύτερο τρόπο για την απόσβεση μέρους των υποχρεώσεων...

  ΜΥΤΙΛ: Μόνο με τη διαφορά επιτοκίων που πέτυχε μετά το πρόσφατο ομολογιακό μπορεί να αυξήσει τα κέρδη κατά 10 περίπου εκατ. Θα μπορούσε πάντως να γράψει άνετα πολύ μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

  ΒΙΟ: Τα βιομηχανικά μέταλλα διεθνώς προμηνύουν καλή χρονιά. Η βιασύνη με την οποία κινείται το χαρτί ενδεχομένως να κρύβει και άλλες ειδήσεις.

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ