Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουν-2017 00:02

  Πιο εύκολα θα βγει ο ήλιος από τη Δύση…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα 

  1) Πιο εύκολα θα βγει ο ήλιος από τη Δύση…

  Δεν συμμερίζομαι την άποψη πως η "λειψυδρία" άφθαρτων προσώπων και η προσήκουσα πολιτική γοητεία σε παράπλευρους χώρους, που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο την κεντροαριστερά ανοίγει διάπλατα το δρόμο στον κ. Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική ηγεμονία σε αυτήν...

  Είναι σαν να περιμένει κάποιος η απουσία κόκορα από το κοτέτσι να μπορεί να αναπληρωθεί από έναν κόρακα που συχνάζει εκεί για τσιμπολόγημα.

  Το διαφορετικό DNA  δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των διαφορετικών ειδών δια της πολιτικής γονιμοποίησης. Άλλο πράγμα ο Βίλυ Μπραντ και ο Ούλοφ Πάλμε και άλλο ο καπετάν Γιώτης και τα εν Ελλάδι πολιτικά εξώγαμα του Λεονίντ Μπρέζνιεφ...

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανασύνθεσε την κεντροαριστερά στη μεταπολίτευση γιατί κατάφερε να προσελκύσει πρόσωπα με επιρροή και από το κέντρο και από την αριστερά. Το ’81 μάλιστα όταν έφτασε στην εξουσία τράβηξε ψηφοφόρους απευθείας από τη ΝΔ.

  Ο Κώστας Σημίτης ηγήθηκε της κεντροαριστεράς γιατί επέκτεινε τότε την επιρροή του ΠΑΣΟΚ και προς την ανανεωτική αριστερά αλλά κυρίως γιατί διεμβόλισε την κεντροδεξιά.

  Ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές στις αρχές της δεκαετίας του ’90 γιατί προσέλκυσε στη ΝΔ τους κεντρώους από το ΠΑΣΟΚ.  Το ίδιο πέτυχε και ο Κ. Καραμανλής το 2004.

  Αυτός που θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς θα πετύχει αν δημιουργήσει στα διάφορα διεσπαρμένα κομμάτια της την προοπτική της εξουσίας. Για να ξεπεράσει το 25-30% και να θέσει την κεντροαριστερά σε τροχιά εξουσίας θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει ψήφους μεταξύ άλλων από τη ΝΔ και τον Κανένα.

  Ο κ. Τσίπρας είναι ο πλέον ακατάλληλος μετά το φιάσκο του 2015 να αποσπάσει τους κεντροαριστερούς που έχουν βρει καταφύγιο στο κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και όσους κρύβονται στον "Κανένα" μετά το ξεπούλημα των αντιμνημονιακών που τον ακολούθησαν.

  Ψηφοφόρους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποσπάσει κάποιος κεντροαριστερού στίγματος πολιτικός όπως ο Κ. Σημίτης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε καμιά περίπτωση ο κ. Τσίπρας με το θίασο των αριστεριστών που τον ακολουθεί.

  Το γράφω αυτό γιατί διαπίστωσα τις τελευταίες μέρες πως επιχειρείται να "ξεπλυθεί" το "τσίρκο" με την προσθήκη στελεχών από την περίοδο Σημίτη και τη ροή του ποταμού.

  2) Η νίκη του ΝΑΙ

  Πριν από δυο χρόνια η χώρα κινδύνεψε να πέσει στα βράχια και να αποσχιστεί πολιτικά και διοικητικά από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

  Οι τράπεζες έκλεισαν και μπήκαν σε λειτουργία capital controls προκαλώντας στην οικονομία και την κοινωνία τραύματα που θα αργήσουν να κλείσουν.  

  Η καταστροφική πορεία της διακυβέρνησης Τσίπρα σήκωσε από τους καναπέδες και έβγαλε στο δρόμο κατηγορίες πολιτών πολύ ευρύτερες από αυτές των 10-20.000 μόνιμων επαγγελματιών διαδηλωτών που σιτίζονται από τα δημόσια ταμεία.

  Η κινητοποίηση του κόσμου υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας έπαιξε ρόλο στις τελικές εξελίξεις συνεπικουρούμενη από τις διαφαινόμενες αντικειμενικές συνέπειες οποιασδήποτε  άλλης επιλογής.

  Όσοι συμμετείχαμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις το κάναμε για χάρη των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας. Προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν στο νέο παγκόσμιο γίγνεσθαι τα πλεονεκτήματα του Ευρωπαίου Πολίτη, πολιτικά, οικονομικά και κυρίως σε ό,τι αφορά τη μόρφωση.

  Σε όλους αυτούς που μειοψηφήσαμε το 2015 αλλά συμβάλλαμε να μείνει η χώρα όρθια, αφιερώνω το παρακάτω απόσπασμα από το μυθιστόρημα, "Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς" του Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε. 

  Στα τέλη του 18ου αιώνα ο βιβλιοθηκάριος Ερμοχένες Μολίνα και ο ναύαρχος δον Πέδρο Θαράτε, επιφορτίστηκαν από μια οριακή πλειοψηφία της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας να ταξιδέψουν στο Παρίσι και να αποκτήσουν για την Εθνική Βιβλιοθήκη τους 28 τόμους της Εγκυκλοπαίδειας των Ντ’ Αλαμπέρ και Ντιντερό. Της πρώτης εγκυκλοπαίδειας που στις σελίδες της συγκέντρωνε με ορθολογικό τρόπο τη μέχρι τότε γνώση και άφηνε στο περιθώριο βασκανίες, μαγείες και θεωρίες συνωμοσίας. Φυσικά υπήρξαν σκοτεινές δυνάμεις και συμφέροντα που ήθελαν η εγκυκλοπαίδεια να φτάσει στη Μαδρίτη, οι δυο καλοί άνθρωποι όμως έκαναν το καθήκον τους και έφεραν σε πέρας την αποστολή...

  Ιδού ένας διάλογος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη Μαδρίτη στο Παρίσι...

  "Τα συνηθισμένα..." ο βιβλιοθηκάριος κάνει μια καρτερική χειρονομία. "Οι παλιές ισπανικές αρετές και όλ’ αυτά. Η ίδια παλιά ιστορία… οι ξένες μόδες διαφθείρουν το μεδούλι του λαού μας, τις παραδόσεις, τη θρησκεία και λοιπά".

  "Τι θλιβερό. Εμείς οι Ισπανοί εξακολουθούμε να είμαστε οι πρώτοι εχθροί του εαυτού μας. Ταγμένοι στο σβήσιμο των φώτων όπου τα βλέπουμε να λάμπουν".

  "Το ταξίδι αυτό είναι η απόδειξη για το αντίθετο".

  "Το ταξίδι αυτό, και συγχωρήστε με, είναι μια ασήμαντη σταγόνα στη θάλασσα της εθνικής μοιρολατρικής παραίσθησης".

  Ο βιβλιοθηκάριος κοιτάζει το συνάδελφό του με γνήσια έκπληξη.

  "Δεν έχετε πίστη στο μέλλον ναύαρχε;"

  "Ελάχιστη".

  "Γιατί προσφέρεστε τότε; Γιατί συμμετέχετε σ΄ αυτήν την περιπέτεια;"

  Ακολουθεί μια  σιωπή που σπάει μόνο από το τρίξιμο της άμαξας, τον θόρυβο των οπλών των αλόγων και το κροτάλισμα του μαστίγιου έξω. Τελικά ο δον Πέδρο χαμογελάει παράξενα. Απορροφημένος στις σκέψεις του.

  "Μια φορά στα νιάτα μου, πολέμησα πάνω σ’ ένα πλοίο… Ήμαστε περικυκλωμένοι από τους Άγγλους και τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχε ελπίδα να νικήσουμε. Ωστόσο κανείς δεν σκέφθηκε να υποστείλει την σημαία".

  "Αυτό λέγεται ηρωισμός" εκπλήσσεται ο βιβλιοθηκάριος.

  Τα υγρά γαλάζια μάτια τον κοιτάζουν μερικές στιγμές χωρίς απάντηση.

  "Όχι" λέει τελικά ο ναύαρχος. "Αυτό λέγεται επιμονή. Βεβαιότητα ότι, κερδίσεις χάσεις, κάνεις το καθήκον σου"…

  3) Τα Αγοραία...

  Η ελληνική αγορά τις τελευταίες μέρες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη διορθώνει απορροφώντας την όποια προσφορά βγαίνει εν μέσω οριακών διακυμάνσεων.

  ΑΒΑΞ: Όπως το περιγράψαμε χθες δοθείσης της ευκαιρίας ακολούθησε τους άλλους δυο (ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Ελλάκτωρ) στο ράλι.

  ΕΥΠΙΚ: Το 2016 παρουσίασε κέρδη 0,53 σεντς ανά μετοχή έναντι 0,40 το 2015. Τούτο σημαίνει πως στα 5,3 Ευρώ αν το 2017 συνεχίσει την καλή πορεία  το Ρ/Ε θα είναι  κάτω από το 10...

  ΑΤΤ: Στις αγορές οι αποδόσεις συνδυάζονται πάντα με το ύψος του ρίσκου. Εξ ου και η λαϊκή ρήση για το ποιες έχουν τις τύχες τις καλές...

  kostas.stoupas@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ