Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2017 00:02

  Ο τοίχος εμπρός, το πόδι κολλημένο στο γκάζι…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Στούπα

  Η χώρα ετοιμάζεται να σκάσει στα χέρια του κ. Τσίπρα και αυτός εκλαμβάνει τον χτύπο της ωρολογιακής βόμβας σαν την καρδιά της ανάπτυξης που έρχεται. Ο πρωθυπουργός έχει την αυταπάτη πως ζητήματα οριακής επιβίωσης για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού μπορεί να αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακά τρικ εξεταστικών επιτροπών για την υγεία...

  Αποτελεί βασική επιλογή του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε φορά που υπογράφει μια υποχώρηση να ορίζει μια εξεταστική επιτροπή.

  Μετά το φιάσκο της εξεταστικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπου οι σοβαρότερες παρανομίες που εντοπίστηκαν αφορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κομματικά του μέσα και περιουσιακά στοιχεία, τα επικοινωνιακά κέρδη τέτοιων ιστοριών έχουν διάρκεια μερικών ωρών, έναντι μηνών που είχαν παλιότερα...

  Η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια όλο και περισσότερων ανθρώπων. Η οικονομία είναι η μητέρα όλων των μαχών και εκεί η κυβέρνηση θυμίζει την ελληνική υποχώρηση μετά το Σαγγάριο.

  Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών αφού οι πληρωμές των οφειλών της περιορίστηκαν στα 78 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα τα έσοδα, αν δεν είχαν την εκτός προγράμματος ένεση του μερίσματος της Τραπέζης της Ελλάδας, θα ήταν περί τα 250 εκατ. κάτω από το στόχο.

  Στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ καθημερινά γίνεται χαμός από την κοσμοσυρροή όσων προσπαθούν να ρυθμίσουν οφειλές που δεν μπορούν να πληρωθούν. Απλά με τις ρυθμίσεις αναβάλλουν τον χρόνο της μοιραίας κατάληξης. Το μόνο ερώτημα που υπάρχει εδώ αν είναι η ημερομηνία κατάρρευσης της ίδιας τη ΔΕΗ.

  Με τα έσοδα του ΕΦΚΑ το χάος συνεχίζεται καθώς οι εισπράξεις του Ιανουαρίου έχουν προσεγγίσει το 50% του στόχου και η μια παράταση ακολουθεί την άλλη.

  Όπως είναι φυσικό η υστέρηση έφερε πανικό και ο πανικός οδηγεί στις απειλές στην αρχή μετά στην καταστολή και τέλος στην έκρηξη και το χάος...

  Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το  Capital.gr πριν λίγες μέρες είναι σαφές: "Την άμεση αύξηση του ημερήσιου ορίου ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά τράπεζα τουλάχιστον στο επίπεδο των 6.000 ζητά ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης σε βάρος οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα  με υπηρεσιακό έγγραφο το οποίο απέστειλε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών...".

  Η έξοδος των καταθέσεων από τις τράπεζες συνεχίζεται απτόητη καταγράφοντας κάθε εβδομάδα που περνάει και νέα χαμηλά. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" του Σαββάτου, καταθέσεις ύψους 4 δισ. ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες από την αρχή του έτους.

  Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι πως, σύμφωνα με τους τραπεζικούς παράγοντες που επικαλείται η εφημερίδα, ακόμα 4 δισ. ευρώ τέτοιων κεφαλαίων θα μπορούσαν να φύγουν εύκολα εάν κλιμακωθεί η αβεβαιότητα, καθώς δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.

  Όπως γράφουμε εδώ και μήνες ακόμη και αν η αξιολόγηση είχε κλείσει χθες είναι απίθανο το κλίμα στην οικονομία να καταφέρει να γυρίσει και να πιαστούν οι στόχοι για ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.

  Αν η κυβέρνηση κλείσει την αξιολόγηση μόλις προκύψουν τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ή του πρώτου εξαμήνου θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

  Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να περάσει τα μέτρα που προβλέπονταν με ανάπτυξη 2,7% θα είναι δύσκολο εκτός από αυτά σε λίγους μήνες να πάρει και επιπλέον μέτρα.

  Η κυβέρνηση μπορεί να μην το έχει καταλάβει λόγω και του  "Τρίο Στούτζες" που διαθέτει για οικονομικό επιτελείο (όχι πως τα υπόλοιπα επιτελεία είναι καλύτερα-ο μόνος Μάρξ που τους ταιριάζει είναι ο Γκαούτζο...) πως βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.

  Το αδιέξοδο αυτό στην οικονομία φαινόταν από πέρυσι όταν ξεκαθάρισαν οι βασικές επιλογές στην φορολογία και το ασφαλιστικό. Κάποιοι επιχειρηματικοί και ιδίως τραπεζικοί κύκλοι έτρεφαν φρούδες ελπίδες λόγω άγνοιας της ποιότητας του "τσίρκου" με το οποίο έχουμε να κάνουμε.

  Περίμεναν πως θα κάνουν ό,τι πρέπει τουλάχιστον για να κρατήσουν τη μύτη της οικονομίας έξω από το νερό. Η συνέχεια τους διαψεύδει.

  Την πρώτη μέρα κάθε εβδομάδας η στήλη προσθέτει στη μεγάλη εικόνα των οικονομικών εξελίξεων τα νέα στοιχεία, για να διαφανεί αν αλλάζει ή ενισχύεται η γενική κατεύθυνση. Η επιδείνωση είναι τραγική και πλέον κάποιο ασήμαντο γεγονός  θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν η σπίθα μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης...

  Αρκετοί, των περισσότερων κυβερνητικών ινστρουχτόρων μη εξαιρουμένων, εκλαμβάνουν την απουσία κοινωνικών εντάσεων σαν συμβιβασμό και παθητικότητα. Η ιστορία διδάσκει πως τέτοιες περίοδοι υπόκωφης ηρεμίας είναι οι πλέον επικίνδυνες.

  Η οικονομία και μαζί η χώρα κινούνται με ταχύτητα στο τοίχο με το πόδι κολλημένο στο γκάζι... 

   kostas.stoupas@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 22/09

  Τι κρύβει η "φούσκα" του Bitcoin...

  Το να κατηγορούν τραπεζίτες, ΥΠΟΙΚ και ημιδικτάτορες το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα για "φούσκα" είναι σαν να λέει ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

  00:02 19/09

  Χάλασε η σούπα...

  Αν τα χειρότερα ήταν πίσω το ΧΑ θα βρισκόταν άνω των 1.000 μονάδων και οι τράπεζες πολύ υψηλότερα από τις τιμές της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.

  00:02 18/09

  Πίσσα και πούπουλα...

  Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση εξέπεμψε όσα αρνητικά σήματα μπορούσε να εκπέμψει για την ελληνική οικονομία.

  00:02 15/09

  Μια τρύπα στο νερό...

  Το 2015 ήταν μια κομβική χρονιά για την Ελλάδα καθώς μας ξεπέρασε σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η Πολωνία.

  00:02 14/09

  Τουτέστιν: τικ-τακ, τικ-τακ...

  Μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις με τις επενδύσεις του Ελληνικού και της Χαλκιδικής ήρθε η σειρά των αεροδρομίων να μπουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

  00:02 13/09

  Η βάρκα γέρνει...

  Το Καλοκαίρι του 2017 η κυβέρνηση προετοίμαζε την Φθινοπωρινή αντεπίθεση πάνω στον άξονα οικονομία, επενδύσεις, ανάπτυξη, τέλος των μνημονίων.

  00:02 12/09

  Μέχρι τελικού ψόφου...

  Την περίοδο που ξεκινούν επικοινωνιακή αντεπίθεση επίδειξης φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, φεύγει από τη χώρα μια από τις μεγαλύτερες.

  00:03 11/09

  Καλώς ορίσατε στην πραγματικότητα...

  Αποτελεί ιδιαίτερα παρήγορο γεγονός για μια χώρα η πολιτική της ηγεσία με επικεφαλής την κυβέρνηση να προσγειώνονται στην πραγματικότητα.

  00:02 08/09

  Το ελληνικό παράδοξο...

  Δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει η χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους βουλευτές στο δημοκρατικό κοινοβούλιο που δηλώνουν ή σταλινικοί ή ναζιστές.

  00:02 07/09

  Η αφέλεια κοστίζει σύντροφοι....

  Άπασες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να διακόπτουν τα έργα που είχαν αναθέσει οι προηγούμενες και τα αναθέτουν εξ αρχής δήθεν με καλύτερους όρους.

  00:02 06/09

  Άγνοια ή σκοπιμότητα;

  Όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει την Μπαρτσελόνα από τον Θρίαμβο Ανω-Πλατανιάς μην περιμένετε καμιά προκοπή!

  00:02 04/09

  Είναι ψεύτης ο Αλέξης;

  Εν τέλει ο μόνος που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά εν μέσω της περιόδου θερινής ραστώνης είναι ο πρωθυπουργός...

  00:02 11/08

  Η έκρηξη είναι αναπόφευκτη...

  Σε μια κανονική χώρα το μικρό ή μεγάλο κράτος εισπράττει φόρους ώστε να προσφέρει υπηρεσίες. Έχουμε αυτό που λέγεται ανταποδοτικότητα των φόρων...