Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 00:03

  Θα φάμε τις σάρκες μας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Αυτό και αν είναι αριστερή κατάντια. Περιμένουν να ξεμυτίσουν 100 ευρώ σε οικονομίες 1.000 ευρώ του φοροοφειλέτη για να τα πάρει το κράτος να ζήσει...

  Πριν μιλήσουμε για φορολογική συνείδηση, για υποχρεώσεις του πολίτη προς την Πολιτεία, για επαγγελματίες φοροφυγάδες και προτού κάνουμε συγκρίσεις με Σκανδιναβία και άλλες χώρες πολιτισμού και ανθρωπιάς ας ρίξουμε μια ματιά στα δικά μας χαΐρια αλλά με μεγεθυντικό φακό. 

  Τα μαξιλαράκια του Τσακαλώτου δεν έχουν λεφτά για να ζήσει το κράτος-τέρας που το έχουν αναστήσει και το τρέφουν οι κομματικοί διορισμοί, οι σπατάλες σε σημείο που να τραβάς τα μαλλιά σου και τα υπέρογκα ποσά συντήρησης του κομματικού στρατού κατοχής. 

  Το ελληνικό κράτος-τέρας θέλει λεφτά για να ζήσει. Και επειδή λεφτά δεν υπάρχουν, από το 2005, θα φάει τις σάρκες μας. 

  Πρώτοι απ' όλους στο "σκοπευτήριο" της συμφοράς και του σκοτωμού οι φοροοφειλέτες των 102 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών που, προσέξτε..., μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2018 παρουσίασαν αύξηση 345 εκατ. ευρώ. 

  Και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι μέσα στην καλή χαρά (και το διαφημίζει αυτό) επειδή αυξάνονται συνεχώς οι φορολογούμενοι σε καθεστώς αναγκαστικής είσπραξης, γιατί ακονίζει τα μαχαίρια της μιας και έχει να στείλει στο "σκοπευτήριο" άλλους 100.000 που συμβαίνει να έχουν οικονομίες πάνω από 1.000 ευρώ.

  Το σχετικό ρεπορτάζ του κ. Σπ. Δημητρέλη στο Capital.gr μας πληροφορεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, στο τέλος του 2017 οι φορολογούμενοι που βρίσκονταν υπό το καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.050.077. 

  Στο τέλος Ιουλίου 2018, πιο πρόσφατο μήνα στον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των φορολογούμενων που βρίσκονταν υπό το καθεστώς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης είχε ανέβει στους 1.143.356. Με άλλα λόγια μέσα σε ένα επτάμηνο η φορολογική διοίκηση είχε "κοκκινίσει” επιπλέον 93.279 φορολογούμενους ή πιο απλά κάθε εργάσιμη ημέρα επέβαλε κατασχέσεις σε περισσότερους από 600 φορολογούμενους. 

  Η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για τους φορολογούμενους είναι μια εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία καθώς, εκτός από την απώλεια των τραπεζικών τους υπολοίπων, διαπιστώνουν ότι πρέπει να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να απελευθερώσουν ποσά όπως αυτά που καλύπτονται από το ακατάσχετο όριο. Για τους οφειλέτες ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις. 

  Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για το τμήμα μισθού ή σύνταξης άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Ισχύει ειδικό ακατάσχετο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό ύψους 1.250 ευρώ με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί ο σχετικός λογαριασμός ως ακατάσχετος στο taxisnet. 

  Σημειώνεται ότι η αυτόματη κατάσχεση τραπεζικού υπολοίπου είναι το πιο συχνό και πιο αποτελεσματικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλει η φορολογική διοίκηση. Το δεύτερο πιο συχνό μέτρο είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, κατά κύριο λόγο ακινήτων. 

  Ο προϊστάμενος της φορολογικής υπηρεσίας προχωρά στην εγγραφή προσημείωσης που αποτελεί το πρώτο βήμα για την έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού για την αναγκαστική πώληση του ακινήτου. Συχνό μέτρο είναι και η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη. 

  Και τώρα πάμε στο δια ταύτα... Είναι σε θέση το ελληνικό κράτος-τέρας να μας πείσει πως όλα αυτά γίνονται για το καλό, όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη και πολιτισμένη χώρα εντός και εκτός της Ευρώπης; 

  Δεν είναι σε θέση και το ξέρουμε όλοι μας. Το που πήγαν και το που ξοδεύτηκαν οι φόροι και τα λεφτά μας με τους άλλους, τους παλιούς το ξέραμε και μας έπρηξαν τα μυαλά και οι καινούργιοι. Ποιοι καινούργιοι; Οι αριστεροί που ήλθαν για την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση και θα τα άλλαζαν όλα. Ποια όλα; Κάναμε μια μικρή συλλογή από τις υποσχέσεις προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις του ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

  Θα ξεπατώσουμε τα κομματόσκυλα από το κράτος και θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του με αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δικοί μας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρησιμοποιούν πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα. Δεν πρόκειται να απασχολήσουμε ως συμβούλους κομματικά μας στελέχη. Θα επανεξετάσουμε τις αμοιβές μας και τις αποζημιώσεις μας ως βουλευτές. Σπατάλες για ταξίδια αποκλείονται. Έγινε κάτι από αυτά; Όχι όλα, αλλά κάτι τέλος πάντων που να μας κάνει να χαρακτηρίσουμε απαράδεκτη την φορολογική συνείδηση του Έλληνα πολίτη που δεν αντιγράφει τη Σκανδιναβική ας πούμε...

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων