Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 00:03

  Τα λεφτά των επιχειρήσεων θα μοιράσει ο Τσίπρας. Άλλα λεφτά δεν υπάρχουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Το αστείο είναι πως στην αγορά περιμένουν "κολωτούμπες" του Τσίπρα στις συλλογικές συμβάσεις, τη διαιτησία και τον κατώτατο. Καλά ξυπνητούρια... 

  Τέρμα στα όνειρα και στις αυταπάτες της λεγόμενης επιχειρηματικής ελίτ... και της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης που θεώρησε ότι μπορούσε να "ενθυλακώσει" πολιτικά τον Τσίπρα και να κάνει μαζί του άλλες συμφωνίες, από εκείνες των παλαιών.

  Ο Τσίπρας δεν έχει λεφτά για πραγματικές παροχές που θα του επιτρέψουν (στις εκλογές) να αποσοβήσει την πλήρη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε του περισσεύουν για ανοίγματα στην κεντροαριστερά με νέο κύκλο πελατειακών σχέσεων...

  Το είδαμε πεντακάθαρα και στη ΔΕΘ. Τίποτε σαφές για το ποιος θα πληρώσει όλα αυτά που μοίρασε, στην αγωνία του να κρατήσει, ό,τι μπορεί από τα υπόλοιπα του 10-15% του ΣΥΡΙΖΑ, πριν επιστρέψει στη βάση του 3-4%.

  Το ερώτημα όμως και αυτών των μεγαλόπνοων σχεδίων, για την εργασία και τη δικαίωση του εργαζόμενου, έμεινε αναπάντητο. Ποιος θα πληρώσει, πρόεδρε, τους νέους μισθούς, τις αυξήσεις με συλλογικές συμβάσεις που επαναφέρεις, τα επιδόματα που θα κρατήσεις και τις συντάξεις που δεν θα τις περικόψεις αλλά θα τις παγώσεις ένα εξάμηνο για να βολευτείς εκλογικά; 

  Την έχει την απάντηση ο Τσίπρας αλλά δεν ήταν η ΔΕΘ ο κατάλληλος χώρος για να την εκστομίσει. Θα γδάρει, όσο πιο τραγικά γίνεται, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, παίζοντας σε διπλό ταμπλό. 

  Από τη μια θα επιμείνει στη θεσμική λειτουργία του παγωμένου (λόγω κρίσης) εργασιακού νομοθετικού πλαισίου με τις συλλογικές συμβάσεις και τη Διαιτησία (σκοπός της οποίας είναι μόνο να κάνει χατίρια στο κράτος...) γνωρίζοντας βέβαια πως με τον τρόπο αυτό οδηγεί την αγορά εργασίας σε τραγωδία.

  Από την άλλη θα επιστρέψει (φραστικά) στα αριστερίστικα προκαλώντας σκόπιμα τις επιχειρήσεις και τις Οργανώσεις τους να πάρουν αρνητική θέση στις συλλογικές συμβάσεις, στον κατώτατο μισθό και στα επιδόματα. Τελικός του στόχος να χτίσει μέτωπο αξιοποιήσιμο στην προεκλογική του περίοδο.

  Η διατήρηση στην κυβέρνηση του κεντρικού άξονα εφαρμογής του σχεδίου , της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαίες και οι "μεταφράσεις" των προθέσεων Τσίπρα από την Αχτσιόγλου, για αυτά που θα επικρατήσουν ως εργασιακό κλίμα μέσα στο 2019. 

  Τι σημαινόσουν όμως τα νέα τραγελαφικά για την οικονομία, από τις πρωτοβουλίες Τσίπρα να αναθεωρήσει όλη την εικόνα που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις; Και γιατί οι νέοι αριστερισμοί Τσίπρα είναι εντελώς αντίθετοι με όσα (εγγράφως και σε μόνιμο διάλογο) περνάει ο ίδιος προσωπικά στις παραγωγικές τάξεις και τα Επιμελητήρια δείχνοντας πως αποδέχεται τις προτάσεις τους; 

  Σημαίνουν (χωρίς πολλές αναλύσεις και περίπλοκες σκέψεις) ότι ο Τσίπρας γκρεμίζει με τα χέρια του (για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας) τις διόδους της χρησιμότητάς του... προς συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες. Αυτές που τον "συνοδεύουν" από την αντιπολίτευση μέχρι και την τριετή θητεία του στην εξουσία.

  Με όπλα το "πωλητήριο ελπίδων" σε εργαζόμενους και Έλληνες μετανάστες βάζει τις επιχειρήσεις και τις Οργανώσεις τους απέναντί του εξαιρώντας μόνο τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους οποίους φροντίζει να διατηρεί σε κατάσταση "ρελαντί", κάνοντας αναφορές σε επενδυτικά προγράμματα του δημοσίου και σε ρόλους που θα τους αναθέσει στο Βαλκανικό "γήπεδο" του ενεργειακού ανταγωνισμού. Τα ακούσαμε και στη ΔΕΘ. 

  Με απλές κουβέντες, δουλεύει ακόμη μία φορά τους πάντες. Και ιδίως τους εργαζόμενους παρουσιάζοντάς τους ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο όμως (θα τους πει) αντιστρατεύεται η ολιγαρχία μόνο και μόνο για να μην βάλει τα λεφτά (σε νέους κατώτατους και αυξήσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων) όπως στοχεύει η δίκαιη ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ...

  Ο Τσίπρας δεν θα διστάσει να ανοίξει μέτωπο προς τις επιχειρήσεις, (με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανόρθωση της οικονομίας) αδιαφορώντας για τα λουκέτα, τις απολύσεις, τις συρρικνώσεις και την οριστική φυγή επενδύσεων. Θα προκαλέσει δηλαδή, ως εκεί που δεν παίρνει τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες, για να δώσει χώρο στις εντυπώσεις πως στην πολιτική σκηνή θα είναι ο μοναδικός λαϊκός ηγέτης ενάντια... στη στήριξη των συμφερόντων... από τους φιλελεύθερους που τον ανταγωνίζονται, προσφέροντας στην οικονομία οράματα με συζητήσιμες πολιτικές κινήτρων στην φορολογία, τα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων