Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Αυγ-2018 00:02

  Τον Οκτώβριο που θα κάνουν ταμείο...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Είναι ανίκανοι να αντιληφθούν και το αυτονόητο. Ότι η αγορά κρίνει θετικά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ως εκεί. Αλλού έχει την προσοχή της.

  Στα μηνύματα που παραλαμβάνει η οικονομία από όλες τις κατευθύνσεις. Καλέσματα SOS, με την κυβέρνηση να παραμένει στο πέρα βρέχει... Ψάχνεται για κάποιον ανασχηματισμό, (που κανένα δεν ενδιαφέρει σε κοινωνία και οικονομία) σε συνδυασμό με λαϊκίστικες και άνευ αξίας εξαγγελίες από το μπαλκόνι της ΔΕΘ αφού δεν είναι σε θέση να πείσει ποιος θα βάλει τα λεφτά...

  Τα λεφτά που λείπουν από την οικονομία και τα ψάχνει και η αγορά η οποία βεβαίως και ειρωνεύεται τις αστήρικτες αερολογίες της Κουμουνδούρου και των διαρροών από το Μαξίμου.

  Τι φιλτράρει και αναλύει η αγορά; Μόνο αυτά που λένε η ΕΛΣΤΑΤ και κυρίως η Eurostat η τελευταία έρευνα της οποίας (Ιούλιος 2018) συμπεραίνει πως η έξοδος από το μνημόνιο θα βρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε αθλία κατάσταση. Με τις ονομαστικές δαπάνες ανά κάτοικο στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί (από την είσοδο στο μνημόνιο μέχρι το 2018) κατά 25%.

  Από τις 17.008 ευρώ δαπάνες, ανά κάτοικο, του 2008 με το ζόρι φθάνουμε τις 13.000, μετά από μια 10ετία, στο τέλος δηλαδή του 2018 ενώ η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση βρίσκει, την εκτός μνημονίου Ελλάδα 23% χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. 

  Ωστόσο, γιατί η Eurostat, κατατάσσει την Ελλάδα στην θέση της 17ης ακριβότερης χώρα της ΕΕ; Είναι μεγάλη και ανεξήγητη αντίφαση αυτό; 

  Καθόλου, διαπιστώνει και ομολογεί και η αγορά, η οποία συμφωνεί με την ανάλυση (ειδικών της Eurostat) πως οι διαδοχικές αυξήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ πυροδότησαν τις τιμές σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών με άμεση επίπτωση στο καλάθι των νοικοκυριών, εξαιτίας των συρρικνωμένων εισοδημάτων τους. 

  Και όπως επιβεβαιώνει έρευνα και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταναλωτική συμπεριφορά (τα στοιχεία τα χρησιμοποίησαν επιχειρηματικές Οργανώσεις για να παρουσιάσουν τη σημερινή πραγματικότητα) το κόστος στο μέσο μηναίο καλάθι στο σουπερμάρκετ μειώθηκε στα 278 ευρώ από 332 που ήταν το 2012, δηλαδή έχασε 54 ευρώ μέσα σε μια πενταετία. 

  Παρόμοιου νοήματος μηνύματα, είναι καταγεγραμμένα από τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, αλλά ωσαύτως παραγκωνισμένα (στην πράξη) από την κυβέρνηση. Η αποβιομηχάνιση σε συνδυασμό με την αποεπένδυση βγάζει δείκτη μειωμένο κοντά στο 70% σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή. Τα λέει ο ΙΟΒΕ αλλά ποιος ακούει...

  Πάμε και στον τουρισμό, που, το 2008-2010, ήταν κλάδος της οικονομίας αλλά το 2018 κορμός της και δείχνει (σε αφίξεις) να είμαστε στην τρελή χαρά… Αλλά τα λεφτά όμως που προϋπολογίσαμε (λένε οι άνθρωποι του τουρισμού) δεν ήλθαν και δεν θα φθάσουν ποτέ. 

  Αντίθετα (προσθέτουν) αυτά που ζητάει η κυβέρνηση και αυτά που θα πάρουν τα προαπαιτούμενα (που συμφώνησε η κυβέρνηση για να γλεντήσει... την έξοδο από το μνημόνιο) δεν θα επιτρέψουν εκπλήξεις, τον Οκτώβριο που θα γίνει το καθαρό ταμείο... (όπως λένε οι ίδιοι, σε όποια περιοχή και αν ανήκουν).

  Τι να προσθέσουμε τώρα για την αγορά, (κατά την έξοδό μας από το μνημόνιο) όταν τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 105 δισ. ευρώ. Και τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες είναι πάνω από 95 δισ. ευρώ.

  Η εικόνα αυτή δεν απασχολεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού στο Μαξίμου που  ξημεροβραδιάζονται να βρουν πυροτεχνήματα και αριστερίστικα τεχνάσματα να τα παρουσιάσουν στις "ζωοπανηγύρεις" (έτσι θα τις καταντήσουν) της ΔΕΘ και της εξόδου, προβάλλοντας (ταυτόχρονα) και ένα (βλακωδέστατο) ανασχηματισμό της αριστεράς, που "έσκισε τα μνημόνια"...

  Τον Οκτώβριο (αρχή οικονομικής χρονιάς) όταν η αγορά θα κάνει ταμείο δεν θα μετρήσει (στα υπέρ) το ξεροκόμματο που θα μοιραστεί ως κοινωνικό μέρισμα. Δεν θα σταθεί σε αλχημείες φοροελαφρύνσεων. Θα προσπεράσει τις "λευκές επιταγές", για συλλογικές συμβάσεις με αύξηση κατώτατου. Γιατί έχει ήδη στα χέρια της τις "αιματολογικές" της με δείκτες για "χαμηλό αιματοκρίτη" (τζίρο) από τα 55 δισ. ευρώ στα 30 δισ. ευρώ, σε μια 8ετία. Και, ας το σημειώσουμε. Η αγορά αδιαφορεί αν φταίνε ετούτοι ή οι άλλοι... ή (μετά το 2015) οι πρασινορόζ... παπαγάλοι. 

  george.kraloglou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων