Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Μαρ-2018 00:03

  Δωρεάν "σεμινάριο" στον μεγαλομεσίτη ελληνικών νησιών κ. Farhard Vladi

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Επενδυτής, ή μεσάζων που δεν "σπούδασε", στην Ελλάδα, τι σημαίνουν το "πατσαβουρόχαρτο", το "αυθαίρετο" και η "κατάληψη" είναι χαμένος από χέρι.

  Πατσαβουρόχαρτο: Η έννοια αυτή αποδίδει, κυριολεκτικότατα, τη σημασία αλλά και την αξία της οποιασδήποτε βιομηχανικής, βιοτεχνικής, μεταλλευτικής, περιβαλλοντικής αλλά και ξενοδοχειακής άδειας εκδίδεται από το ελληνικό κράτος. 

  Ο χρόνος έκδοσής της, από 15-35 μήνες (στην καλύτερη περίπτωση), και οι περίπου 200 υπογραφές, σε 40-50 γνωματεύσεις ισαρίθμων κρατικών υπαλλήλων 2-3 υπηρεσιών αντίστοιχων υπουργείων..., δεν συνθέτουν "προστιθέμενη αξία"... στο "πατσαβουρόχαρτο" της ελληνικής πολιτείας που θα παραλάβει επισήμως ο επενδυτής.

  Την επομένη, πρωί-πρωί, θα βρεθεί (κατά 95%) αντιμέτωπος με "επαγγελματίες οικολόγους" (3-4 καφενείων των γύρω περιοχών) και "οικιστές της γειτονιάς" (συνήθως μένουν σε άλλες πόλεις και έρχονται με πούλμαν και έξοδα του ανταγωνιστή της υπό κατασκευή μονάδας...). 

  Οι πονεμένοι... αυτοί "αγωνιστές" θα ζητάνε την ανάκληση της άδειας για την ίδρυση και λειτουργία της εν λόγω μονάδας γιατί θα φοβίζει τα καναρίνια ή θα προκαλεί ψυχολογικό σοκ στις ελεύθερες γάτες της περιοχής...

  Η συνηθισμένη (λανθασμένη) αντίδραση του "απαίδευτου" (στα ελληνικά πράγματα), επενδυτή ή αγοραστή των οικοπέδων της περιοχής (με σκοπό την ίδρυση της συγκεκριμένης μονάδας), είναι ότι  παρουσιάζει, στους "διαδηλωτές", την επίσημη άδεια (πατσαβουρόχαρτο) του κράτους.

  Τότε είναι που πέφτει το "γέλιο της αρκούδας" από τους διαμαρτυρόμενους αλλά και τον Δήμαρχο της περιοχής ο οποίος έχει ήδη μετρήσει σε κεφάλια... τους αντιστασιακούς, για να εξαργυρώσει σε ψήφους την συμπαράστασή του...

  Αφού σταματήσουν τα γέλια, ο αμήχανος επενδυτής, θα ακούσει με στόμφο, ότι "Εμείς δεν αμφιβάλουμε για την άδεια. Ζητάμε την προστασία του κράτους με την ανάκλησή της...". 

  Και εκεί είναι που μπλέκει το πράγμα. Δεν υπάρχει, απολύτως καμία, ελληνική υπηρεσία να αναλάβει το δίκιο του επενδυτή. Από την αστυνομία μέχρι το αρμόδιο υπουργείο.   

  Το ελληνικό κράτος δεν αναλαμβάνει ευθύνη για την εγκατάσταση της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας ή του ξενοδοχείου, ακόμη και για εκείνα πού έχει εκδώσει επίσημες οριστικές άδειες. 

  Γιατί τις εκδίδει; Γιατί υπάρχει ένα ολόκληρο κύκλωμα πίσω από κάθε άδεια που πρέπει να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. 

  Από τις άχρηστες κρατικές υπηρεσίες, που όμως παραμένουν για να βολεύουν 780.000 κρατικούς υπάλληλους, μέχρις τις "χρήσιμες υπηρεσίες" εκδόσεως αδειών από παραμάγαζα...

  Αυθαίρετο: Η έννοια αυτή αποδίδει, μικροεπεκτάσεις και μικροκτίσματα που κάνει κάθε επιχείρηση, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τις οποίες και νομιμοποιεί εκ των υστέρων με νομοθετήματα που φέρνει η εκάστοτε κυβέρνηση, αφενός γιατί τα έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους της περιοχής μέσω του ελεγχόμενου κομματικά Δήμαρχου. Και αφετέρου γιατί μαζεύει παραδάκι να πληρώσει τους Καρανίκες της. Οι αυθαιρεσίες στα κτίσματα αυτά απλά αναμένουν τη νομιμοποίησή τους. 

  Κατάληψη: Τα "πατσαβουρόχαρτα", άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας, έχουν και άλλο (τεραστίων διαστάσεων) μειονέκτημα. 

  Δεν καλύπτουν τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα δε σημερινά κενά του είναι ανυπολογίστων διαστάσεων.

  Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι διαθέτεις μεν νόμιμη άδεια λειτουργίας της μονάδας σου, του μεταλλείου σου ή και του ξενοδοχείου σου, αλλά αν το υπουργείο Περιβάλλοντος αναδιατάξει το χωροταξικό σχέδιο και θεωρήσει οικιστική την περιοχή που λειτουργείς, τα μαζεύεις και φεύγεις... Το "πατσαβουρόχαρτο" δεν σε καλύπτει σε τίποτε...

  Συνεπώς θεωρείσαι κάτι σαν "καταληψίας". Οπότε έτσι και τολμήσεις να παραπονεθείς, έκανες το σφάλμα της ζωής σου...

  Η "αναίδειά" σου δε να μην κλείσεις την μονάδα, επειδή θα χάσουν τη δουλειά τους οι 5 έως 105 εργαζόμενοι, θα γίνει αιτία πολέμου, για τους "επαγγελματίες οικολόγους" που "σταθμεύουν" στα καφενεία Και τότε ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε...

  Τα "μαθήματα" του συνοπτικού "σεμιναρίου", του σημερινού σημειώματός μας, δεν είναι τωρινά. Και δεν περιορίζονται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. "Διδάσκονται" εδώ και 40 χρόνια. Λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως και στην περίπτωση αυτή επιμένει να μοιράζει τον σανό του... για δήθεν απλοποιήσεις που λειτουργούν ή για fast-track διαδικασίες που εφαρμόζονται όταν ένας δασολόγος και μια αρχαιολόγος ανατρέπουν την πορεία της μίας και μοναδικής επένδυσης στην νότια Ελλάδα. Και 5-10 κομματικά όργανα ΣΥΡΙΖΑ, μπλοκάρουν τη μοναδική επένδυση της τελευταίας 10ετίας, στη Βόρεια Ελλάδα. 

  george.kraloglou@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων