Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Φεβ-2018 00:03

  Πότε θα σκίσουμε τα μασκαριλίκια μας...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Είμαστε οι "αντρειωμένοι" που σκίζουμε μνημόνια όπως οι Ιρλανδοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Κύπριοι ή "μασκαρευτήκαμε"; Θα φανεί μέσα στον μήνα. 

  ΄Ηγγικεν η ώρα! Από τα "εγκαίνια" της τέταρτης αξιολόγησης (τέλος Φεβρουαρίου) θα φανεί αν όντως βγαίνουμε καθαρά από τα μνημόνια ή αλλάζουμε πόρτα... και δρόμο εισόδου προς το τέταρτο μνημόνιο. 

  Το βέβαιο είναι ότι έρχεται ψυχρολουσία. Τα μισόλογα Βίζερ (την περασμένη εβδομάδα) και Μοσκοβισί (προχθές) το έδειξαν. Και ας μας χτύπησαν στην πλάτη με λόγια παρηγοριάς στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του...

  Όταν σου λένε πως εκτός μνημονίου οφείλεις να έχεις εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους, προς την κατεύθυνση εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σαν να σε αποβάλουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε κατατάσσουν στους Παραολυμπιακούς για τις ανάπηρες... οικονομίες ή τις οικονομίες με ειδικές ανάγκες...

  Ποιους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους και ποιο πρόγραμμα ανάπτυξης θα τους παρουσιάσουμε (για να βγούμε από το μνημόνιο) όταν δεν υπάρχει σχεδιάγραμμα οικονομικής πολιτικής. Ούτε και επιτελείο ικανό να το καταρτίσει. 

  Δηλαδή τι θα παρουσιάσουμε για ανάπτυξη; 

  Το ξεκοκάλισμα των ΕΣΠΑ σε αριστερίστικες κρατικές και δημοτικές ανοησίες με μικροκομματική σκοπιμότητα που βγάζει μάτι από μακριά; 

  Θα φανούν όλα αυτά στο μικροσκόπιο της Τρόικας στην τέταρτη αξιολόγηση. Θα φανούν γιατί θα ζητήσουν συγκεκριμένα στοιχεία να πείθουν ότι καλύψαμε τους στόχους των ΕΣΠΑ με ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για εκσυγχρονισμό, τεχνολογία, καινοτομία και εξωστρέφεια και όχι με σπατάλες σε κομματικές ανάγκες. 

  Εμείς τι θα τους πούμε; Θα αποκαλύψουμε ότι στήσαμε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης (περίπου) μια "μονή Αγίου Παντελεήμονος" και φωνάζουμε κάθε στραβό από τους ανά τη χώρα Δήμους και την Περιφέρεια να βρουν το φως τους με Κοινοτικούς παράδες μιας και το χρήμα του κρατικού κορβανά έγινε "παγάκια" για το κοκτέιλ του πλεονάσματος; 

  Αν έχουμε να παρουσιάσουμε άλλου είδους προκοπές με ιδιωτικές επενδύσεις (από το ΕΣΠΑ) ας απαντήσει η κυβέρνηση στις πρόσφατες ερωτήσεις-πρόκληση, της αντιπολίτευσης, για το που σπατάλησε το κράτος-πατερούλης το ΕΣΠΑ αντί να τροφοδοτήσει (όπως είναι σκοπός του προγράμματος) αναπτυξιακά προγράμματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

  Δεν θα σταματήσουν μόνο στο σημείο αυτό οι δανειστές. Θα συμπεριλάβουν και την ιδιωτικοποίηση στους αναγκαίους (εθνικούς πλέον μετά την έξοδο από το μνημόνιο) στόχους, τους ταυτόσημους βέβαια προς τους στόχους του πρώτου εξαμήνου 2018 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Ξέχωρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις μας, θα απαιτήσουν και ένα δομημένο εθνικό πρόγραμμα για ιδιωτικοποίηση, στο άψε-σβήσε, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ (στο σύνολο) και της ΔΕΠΑ (σε κάθε μορφής δράσης). 

  Εάν πάμε λίγο παρακάτω θα συναντήσουμε και την υπόδειξή τους, να ενταχθούν στους εθνικούς μας οικονομικούς στόχους η επένδυση στο Ελληνικό και η εκποίηση κάθε κρατικής περιουσίας που συνδέεται με λιμάνια και μεταφορές. 

  Σε ό,τι αφορά τώρα τις υποχρεώσεις μας που θα καταγραφούν στην αξιολόγηση (ξεκινά στις 26 Φεβρουαρίου) συμπεριλαμβάνονται (ως προαπαιτούμενα, χωρίς συζήτηση για ελαστικότητα) οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (πρέπει να ξεκινήσουν πρωί και να τελειώσουν, αν όχι την νύκτα της ίδιας ημέρας τουλάχιστον της επομένης...). 

  Δεύτερον, να εξοφληθούν τα 7 δισ. φέσια του κράτους σε ΦΠΑ και πληρωμές κρατικών προμηθειών, σε ένα σωρό ελληνικές αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Και τρίτον, κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των (περίπου 100) όρων, του μνημονίου, που οι δανειστές αμφιβάλουν για τη δρομολόγησή τους από την κυβέρνηση. 

  Είμαστε λοιπόν με τα καλά μας; Υπάρχει έστω και ένας στο υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει την ικανότητα να συντονίσει αυτό το αναπτυξιακό σκέλος που συνθέτει το άλφα και το ωμέγα της ζωής μας εκτός μνημονίου; 

  Τι δηλαδή; Απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δια μαγείας, ικανότητες να είναι εκτός από αντιπολίτευση και κυβέρνηση; Και με ποιους θα τα κάνει όλα αυτά; Με τους Ελληνοαμερικανούς επενδυτές...; 

  Για να είμαστε ακριβείς οφείλουμε να πούμε πως το "περιλαίμιο" που περιγράψαμε ως αναγκαστικό μονόδρομο (για τη λήξη του μνημονίου)  δεν πρόκειται να περιπλέξει τις εξελίξεις. Θα "φορεθεί" όμως από την επομένη το πρωί με τη μορφή ενισχυμένης εποπτείας. Γιατί ταυτόχρονα με την έξοδο σκίζονται τα "μασκαριλίκια" του ΣΥΡΙΖΑ ως "αντρειωμένου μεταρρυθμιστή", καβάλα όμως... στον "μπούσουλα" των δανειστών. Και θα πρέπει ο μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να κυβερνήσει χωρίς μνημόνια.  

  george.kraloglou@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων