Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Αυγ-2017 00:03

  Τον Γαβρόγλου και τα μάτια μας σύντροφοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Το κεφάλαιο καλοβλέπει και την παιδεία για επενδύσεις. Μέχρι και Τούρκοι μας "φλερτάρουν". Προσοχή σύντροφοι στον ανασχηματισμό. Μας βλέπουν...

  Έχουν γανιάσει να λένε στον Τσίπρα ότι πρέπει να τολμήσει και το άνοιγμα της ανώτατης Παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Να προλάβει τον Μητσοτάκη που δεν το έχει σε τίποτε (του λένε...) να αμολήσει... και στη ΔΕΘ την πρόθεσή του να αφήσει την Παιδεία ελεύθερη να πάρει τον δρόμο της και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

  Ποιοι του το λένε; Το κεφάλαιο, η ολιγαρχία και κάποιοι ξένοι επενδυτές (ανάμεσά τους και Τούρκοι με ενδιαφέροντα για Βόρεια Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη) που θεωρούν ότι έχει παραγίνει το κακό στην Ελλάδα με το κλειστό κρατικό κύκλωμα στα Πανεπιστήμια. 

  Μα είναι ώρα να ανοίξουμε και τα Πανεπιστήμια στους ιδιώτες, τους απαντάει ο Τσίπρας (όπως λένε οι ίδιοι) και δεν δείχνει... καθόλου τις προθέσεις του.

  Αυτοί όμως εκεί επιμένουν.  Μα δεν μπορούμε να μιλάμε για σωστή σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή όταν τα Πανεπιστήμια και γενικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση ελέγχεται από το κράτος και έρχεται ο κάθε Μπαλτάς και ο κάθε Φίλης να τα κάνουν άνω κάτω.

  Ούτε αυτό έχει πείσει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς και τον Τσίπρα (ακόμη). Παρ' όλα αυτά το θέμα παραμένει ανοικτό. Προτάσεις, μελέτες και αναλύσεις από τις Οργανώσεις των επιχειρηματιών έχουν κατακλύσει υπουργεία και υπουργεία. Ενώ κάθε τρεις και λίγο άντε και μια ιδέα κατατίθεται και στο γραφείο του πρωθυπουργού. 

  Τελευταία μίλησαν και με νούμερα. Με τα στοιχεία που ανεβάζουν κάπου 500.000 τους επιστήμονες και τους πτυχιούχους που τα βρόντηξαν, (μετά την κρίση) και ψάχνουν την τύχη τους έξω και μακριά από την Ελλάδα. 

  Να συνδέσουμε με την παραγωγή όλους τους Έλληνες επιστήμονες, αναμορφώνοντας το σύστημα εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια και βάζοντας τα μαθήματα εκείνα που θα τους φέρουν περισσότερο κοντά με τη βιομηχανία, με τις επενδύσεις, με τις μεγάλες επιχειρήσεις, με τα κέρδη τους από την ιδιωτική οικονομία (λένε οι συγκεκριμένοι στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ).

  Να ξεριζώσουμε τη νοοτροπία του κρατισμού επιμένουν (με γραπτά κείμενα) εκπρόσωποι του κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου) συνομιλητές του πρωθυπουργού. 

  Τι καταλαβαίνουν, ως αποτέλεσμα, από τις πιέσεις τους; Ότι ακόμη ο Τσίπρας κομπιάζει να κάνει πρώτος το βήμα. 

  Τον πιέζουν όμως. Με δηλώσεις. Με γραπτά κείμενα. Με παραδείγματα. Και με την "πρόκληση" ότι ο Τσίπρας θα είναι εκείνος που θα μείνει στην ιστορία για την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη νοοτροπία του μπολσεβίκου. Από τη στενή αριστερή ιδεοληψία. 

  Και τώρα, που βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από πεπραγμένα και ευκολόπιστα επιχειρήματα για την προσφορά του στην κοινωνία, επανέρχονται με την ευκαιρία του υπό εκκόλαψη ανασχηματισμού. 

  Ως πρώτο βήμα τού προτείνεται να αντικατασταθεί ο σύντροφος Γαβρόγλου ο οποίος θεωρείται ήδη "μεγάλο βαρίδι" στην κυβέρνηση. Μεγαλύτερο και από τον Μπαλτά, ως υπουργός Παιδείας, και από τον Φίλη που προκάλεσε πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα διαδοχής του συντρόφου Μπαλτά.

  Δεύτερο βήμα (κρίνουν οι συνομιλητές από το κεφάλαιο), ας είναι η αγωνία του πρωθυπουργού για την φυγή των επιστημόνων πράγμα που μπορεί άνετα να το υπογραμμίσει και στην ομιλία του και στις συνεντεύξεις του στην ΔΕΘ.

  Μετά... βλέποντας και κάνοντας. Με τον ανασχηματισμό όμως μπορούν να παγώσουν οι πρωτοβουλίες Γαβρόγλου και να πάρουν το θέμα επάνω τους οι ΑΝΕΛ με νύξεις... και δηλώσεις από τους δήθεν "αποστάτες" του ώστε να προκληθεί κουβέντα και σύγχυση.  

  Και εκεί μέσα στη σύγχυση (γνωστό κόλπο σοσιαλιστών και άλλων αριστερών) μπορούν να μετρηθούν τα "κότσια" του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το μεγάλο άνοιγμα και στην Παιδεία κόβοντας τον δρόμο της δεξιάς και του Μητσοτάκη που παραμονεύει στην γωνία...

  Γίνονται όμως αυτά με ΣΥΡΙΖΑ, με Τσίπρα και με πρώτη φορά αριστερά όταν μάλιστα βλέπουν τα ποσοστά της να "κοκκινίζουν" στο 10%; διερωτώνται ακόμη και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

  Η απάντηση (πάλι από τους ίδιους) έρχεται αποστομωτική. Στην Ελλάδα γίνονται ακόμη και με αρνητικό δημοψήφισμα. Αρκεί να γίνει από αριστερούς. Εάν χαθεί η αριστερή ευκαιρία ξεχάστε το. Συνεπώς ο ανασχηματισμός θα δείξει που πάμε και στην Παιδεία. 

  george.kraloglou@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ