Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Ιουλ-2017 00:02

  Αν δεν το εγκρίνω κανείς δεν θα με πει ανίκανο...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Η ταύτιση κόμματος και κράτους στην Ελλάδα, η χαώδης διαφορά μας από τα κράτη της Ευρώπης και οι αλήθειες των yannis_v και kafkaesque.

  Με διόρθωσαν ο  yannis_v και ο kafkaesque, (με άριστες και προσεγμένες επισημάνσεις,-όπως κάνουν πάντα-) σχολιάζοντας το προχθεσινό μου σημείωμα για το ελληνικό κράτος-μπαταχτσή στην οικονομία. Έχουν δίκιο και μπράβο τους.  

  Διαβάστε την ιστορία του yannis_v με την οποία αποτυπώνεται η ελληνική κομματική- κρατική προκλητικότητα μαζί με την γνωστή αναίδεια της.

  "Σχεδόν όλες οι υγιείς χώρες, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, έχουν ένα σημαντικότατο ποσοστό κρατικής επιχειρηματικότητας, σε τομείς πολύ μεγάλους για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δε ΗΠΑ έχουν ένα σφιχτό και κυρίως γρήγορο σύστημα κρατικού ελέγχου. Εδώ έχουμε ακόμα βιλαέτια του κάθε οπλαρχηγού, απουσία ελέγχου, πολιτική κακοήθεια και έλλειψη επαγγελματισμού. 

  Κάποτε, πολύ παλιά, αρχές '90, είχαμε κάνει μια παρουσίαση στον τότε υποδιοικητή του ΙΚΑ για ένα, πρωτοποριακό τότε, μηχάνημα που με κόστος 700 δρχ. ανά ασθενή, μείωνε τα έξοδα νοσηλείας κατά 25.000 δρχ. ανά ασθενή (για κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, όχι για όλες, που αφορούσε περίπου το 10% των νοσηλευομένων -δηλαδή μιλάμε γιια πολλά λεφτά). 
  Το είδε, το επικρότησε και το απέρριψε. 
  Όταν τον ρωτήσαμε γιατί, η απάντηση ήταν: "Κοίτα να δεις, αν το εγκρίνω θα πουν ότι πήρα μίζα, αν δεν το εγκρίνω κανείς δεν θα με πει ανίκανο και κακό διαχειριστή". 
  Σ.Σ :Ήταν αποτυχών βουλευτής που ήθελε να ξαναβγεί-και ξαναβγήκε. 
  ΥΓ.: Κάποτε το Βέλγιο "δούλεψε" 420 μέρες χωρίς εκλεγμένη κυβέρνηση και κανείς Βέλγος δεν το κατάλαβε."

  Και τώρα ο απολαυστικότατος kafkaesquε (έδωσε την αφορμή για την παραπάνω ιστορία) με τις ορθότατες επισημάνσεις του...

  ""Πολύ ωραίο άρθρο και συμφωνώ με την ουσία του. Θα διαφωνήσω στο εξής: Γράφετε "...το κράτος - μεταλλευτή, το κράτος - μεταλλουργό, το κράτος-τσιμεντοβιομήχανο,..." Δεν είναι έτσι. Είναι "το ΚΟΜΜΑ - μεταλλευτή, το ΚΟΜΜΑ - μεταλλουργό, το ΚΟΜΜΑ-τσιμεντοβιομήχανο." 

  Να σας επισημάνω ότι σημαντικές "αποκρατικοποιήσεις" έγιναν από ξένες κρατικές εταιρείες: 
  Αεροδρόμια στη FRAPORT με κύριο μέτοχο το κρατίδιο της Έσσης 
  Λιμάνια στην COSCO, κρατική εταιρεία κομμουνιστικού κράτους! 
  Τραίνα στην Ferrovie Dello Stato Italiane, Ιταλικοί ΚΡΑΤΙΚΟΙ Σιδηρόδρομοι Είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά στην δική μας περίπτωση δεν φταίει ο κρατισμός, φταίνε τα Κ Ο Μ Μ Α Τ Ο Σ Κ Υ Λ Α και οι κομματικές συμμορίες που τα έκαναν εξουσία παντού, ο καρκίνος της χώρας. 'Άλλο το κακό μάνατζμεντ και άλλο η λεηλασία."

  Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο και αν θέλουμε να την στρεβλώσουμε στηρίζοντας αριστερές και τις δεξιές ψευτοιδεολογίες-κατασκευάσματα από "επαγγελματίες" πολιτικούς.

  Γιατί στην ελληνική οικονομία το κράτος είναι τόσο (εμφανώς) ταυτισμένο με (φτηνής ποιότητας) κομματισμό που κρίνεται περιττή κάθε διευκρίνηση. Και η στήλη είναι ανάμεσα στους πολλούς που αυτό το θεωρούν αυτονόητο μέσα στην υπόλοιπη πολιτική κακομοιριά της Ελλάδας.    

  Μπορεί να μας συμβαίνει από το 1823... Σημασία όμως έχει πως μας συμβαίνει και το 2017. Ότι το έχουμε "χωνέψει" ακόμη και ως αγρίως φορολογούμενοι. 

  Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο όπου στους κρατικούς σιδηρόδρομους διορθώνεις το ρολόι σου όταν φθάνει το τρένο...

  Η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία όπου η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού εξασφαλίζει πραγματικά φθηνό ρεύμα στον λαό και είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες οποιασδήποτε ανάπτυξης. 

  Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ιταλία με πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές και ΔΕΚΟ με Διοικήσεις αμετακίνητες για δεκαετίες. 

  Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ολλανδία όπου επίσης οι κρατικές Επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και κρατικές υπηρεσίες τα έβγαλαν και τα βγάζουν πέρα σε κάθε φαινόμενο ακυβερνησίας. 

  Και είναι κανόνας. Αν η κρατική επιχείρηση δεν διοικείται ανεξάρτητα και όχι κομματικά δεν θα διασφαλίσει τα συμφέροντα του λαού. Ουδέποτε θα χτίσει συνθήκες ανταγωνιστικής λειτουργίας της στην οικονομία. Θα είναι μόνο ένα φτηνό εργαλείο του κόμματος. Τίποτε άλλο. 

  Εάν δεν είχαμε την ελληνική σοβιετία (με το κόμμα πάνω από το κράτος) ασφαλώς και θα μιλούσαμε για επικερδή, για τον λαό, και χρήσιμη, για την ανταγωνιστικότητα της εσωτερικής αγοράς, την κρατική παρουσία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, τα νερά, οι μεταφορές, το υπέδαφος, οι υποδομές, η εθνική άμυνα. Και ακόμη η υγεία και η Παιδεία.  

  george.kraloglou@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ