Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 00:02

  Να μείνω στην Ελλάδα να κάνω τι;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου

  Εμείς και εμείς με αφελείς δεξιούς και αριστερούς οραματισμούς θα μείνουμε στην Ελλάδα. Οικονομικά μεγαλεία και οράματα μας τελείωσαν.

  Δεν θα μας συμβούν στο μέλλον. Μας συνέβησαν ήδη. Στον τόπο μας έμειναν μόνο λόγια. Και τι λόγια. Φανφάρες. Καραγκιοζιλίκια. Θεατρινισμοί για φτηνά πολιτικά σχέδια. Για ακόμη πιο φτηνά επιχειρηματικά οράματα. 

  Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Ούτε οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν. Ούτε η εγχώρια αγορά που έχει μείνει "μια γειτονιά". Δεν φεύγουν απλά όσοι φεύγουν. Το βάζουν στα πόδια. Δεν συρρικνώνονται όσοι μειώνουν την παραγωγή τους και τις δράσεις. Βγαίνουν σιγά-σιγά από το παιχνίδι. 

  Οι εικόνες είναι όντως θολές. Ας τις κοιτάξουμε όμως με προσοχή. Ας λογαριάσουμε (σωστά όμως) τα πραγματικά νούμερα στο δυναμικό μας. Εκείνο το δυναμικό πάνω στο οποίο βασίζουμε έστω και τα κενά λόγια. Τις φανφάρες για την ανάπτυξη. Για το αύριο στην εθνική μας παραγωγή. Στις εξαγωγές. Και, πάνω απ΄ όλα, στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. 

  Αυτές που τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει από το καπέλο σαν τον λαγό... του μάγου για να εξαφανίσει, στη συνέχεια, το 27% της ανεργίας στο ίδιο καπέλο με τον λαγό... Αλλά στην Ελλάδα είσαι ό,τι θέλεις δηλώνεις... 

  Με ποιους θα φτιάξουμε την μεγάλη Ελλάδα; Με τους εστιάτορες, με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή με τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις. 

  Οι λαθρέμποροι, οι μόνοι που δεν μεταναστεύουν στην Ελλάδα, δεν επενδύουν ποτέ και το ξέρουμε. Αυτοί θα είναι στα επόμενα 2-3 χρόνια οι κορυφαίοι... παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. 

  Μην μας μπερδεύει η "μαγική εικόνα" της βιομηχανίας που δήθεν θα απορροφήσει την ανεργία. 

  Ας μείνουν λίγο ακόμη τα γνωστά τιμολόγια στο ρεύμα και στο αέριο και θα δούμε παλιοσίδερα εκεί που σήμερα νομίζουμε πως έχουμε χαλυβουργία. 

  Ας διατηρήσουμε ίδια τιμολόγια στην τσιμεντοβιομηχανία, στη μεταλλουργία, στην (υποτυπώδη) χημική βιομηχανία και κάποιες μονάδες οικοδομικών υλικών (που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη που θα μεταναστεύσουν) και δεν θα ψάχνουμε να βρούμε και άλλους (αριστερούς και δεξιούς) υπουργούς να αναστήσουν τα κουφάρια. 

  Πρόκειται για "φωτογράφιση" που τολμούμε εμείς γιατί δεν έχουν λόγο να την κάνουν οι ίδιες οι βιομηχανίες ή οι Οργανώσεις τους. 

  Αλλά με αυτή την εικόνα κατά νου ποιος νέος 30-40 ετών, εκτός Ελλάδος, και ποιος από εκείνους που δεν πιστεύουν (όπως οι αριστεροί) ότι η καριέρα είναι χολέρα... θα κάτσει στην Ελλάδα να περιμένει την βιομηχανική αναγέννηση... 

  Ποιος αφελής δεν θα φύγει περιμένοντας τις επενδύσεις ή την δίκαια ανάπτυξη που τάζουν κόμματα, φανφαρόνοι και οι υπόλοιποι επαγγελματίες πολιτικοί της χώρας.   
  Τα ίδια και στον επιχειρηματικό χώρο ή τους επενδυτές που διαθέτουμε. Ποιοι θα την φτιάξουν αυτήν την Ελλάδα που περιγράφει ο λαϊκισμός μέσα σε μια, εμφανέστατη, ανυπαρξία πολιτικών ιδεών. Μέσα σε ανυπαρξία ικανοτήτων. Είτε αυτοί λέγονται πολιτικοί είτε κρατική Διοίκηση. 

  Ποιοι, από τους σοβαρούς επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και τα στελέχη θα αφήσουν την Ευρώπη και τη δική της νέα βιομηχανική επανάσταση, του στόχου 20% του ΑΕΠ από το σημερινό 15%, όσο και αν στο ξέφωτο βγαίνεις από τα δύσβατα μονοπάτια του ανταγωνισμού της ελεύθερης οικονομίας. 

  Και ας λένε οι φιλέλληνες… Μοσκοβισί, Γιουνκερ, Σούλτς και άλλοι "ευκαιριακοί λάτρεις του ελληνισμού" αυτά που λένε για την οικονομία και πάντα φροντίζουν να ενορχηστρώνουν παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

  Εμείς παραμένουμε στη δική μας μιζέρια. Και θα βράζουμε στο αριστερό, στο δεξιό και στο δήθεν φιλελεύθερο ζουμί μας γιατί κανείς δεν πρόκειται να ασχοληθεί μαζί μας αν εμείς οι ίδιοι δεν αποφασίσουμε να μείνουμε στον τόπο μας και να τον ξαναχτίσουμε. 

  Αυτήν την στιγμή όμως η Ελλάδα, στην θλιβερή κατάντια που βρίσκεται οικονομικά, κοινωνικά και ιδίως πολιτικά δεν έχει δυναμικό. Και το καλό δυναμικό που απομένει μετακομίζει. 

  Θα λέγαμε μεταναστεύει αν κατεύθυνση ήταν μόνο τα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια που ζουν από την ελληνική μετανάστευση.

  Στο Λουξεμβούργο, όμως στη Μ. Βρετανία, στη Ρωσία, αλλά και στην Ιταλία και την Γαλλία δεν μεταναστεύεις. Μετακομίζεις. Είτε ως επιχειρηματίας. Είτε ως στέλεχος επιχειρήσεων ικανό και αναγνωρισμένο. Μετακομίζεις... με σχέδιο και υπολογισμό. Με ανταπόκριση σε προσκλήσεις και επιχειρηματικές προκλήσεις (κίνητρα). Η κεντρική Ευρώπη (αλλά και η Κύπρος), που το έχουν πάρει χαμπάρι, προσκαλούν και τους τελευταίους.  

  george.kraloglou@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 17/07

  Είναι αριστερός ο Πάνος Σκουρλέτης;

  Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Θέλουμε πράγματι αριστερούς ή δεξιούς στην κυβέρνηση ή ζητάμε καταφερτζήδες για τις δουλίτσες μας;

  00:03 14/07

  Τρέξτε και όποιος προλάβει...

  Ανάπτυξη δεν φέρνουν ως τις εκλογές και το ξέρουν. Προσφέρονται όμως για αλλαγές στο πολιτικό "πελατολόγιο". Καλοδεχούμενο και το κεφάλαιο.

  00:03 13/07

  Με τον Τσίπρα ή με τον Στουρνάρα...

  "Θρίλερ" και η έξοδος στις αγορές. Κομματική ανάμειξη "παράγκας". Πολιτικό το θέμα. Η σημασία του για την οικονομία έρχεται τελευταία.

  00:03 11/07

  Ο "κυρίαρχος" Χρήστος Σπίρτζης

  "Σκόνη" οι Καραμανλής και Παπανδρέου. Κρατικοποίηση ο ένας κοινωνικοποίηση ο άλλος. Ανίκανοι να εφεύρουν την αποιδιωτικοποίηση Σπίρτζη.

  00:03 10/07

  Εγώ δεν ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ αλλά…

  Εάν η Ν.Δ. δεν "συλλέξει" και μετακινούμενους Πασόκους, που προσφέρουν "εκλογικές υπηρεσίες" σε κόμματα, ούτε με αυτοδυναμία θα κυβερνήσει.

  00:03 07/07

  Εκεί ποντάρει ο Τσίπρας

  Ας βάλουμε ένα στοίχημα. Σε πόσο χρόνο θα είναι παρελθόν ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μας ετοίμαζε κατοχικά κουπόνια για μισθούς και μπακάλικα.

  00:03 06/07

  Η χώρα μας δεν είναι κανονική

  Σε κανονικότητα βλέπουν την οικονομία οι επιχειρηματίες. Σύμφωνοι. Το πρόβλημά μας όμως είναι πως η χώρα δεν λειτουργεί με κανονικότητα.

  00:03 05/07

  Η ζωή μας χωρίς τον Τσακαλώτο...

  Ο Βαρουφάκης ήταν η " ασυμβίβαστη αριστερά" του 2014-15. Ο Τσακαλώτος η "αριστερή κωλοτούμπα" του 2016-17. Το 2018 αποφασίζει ο Σόιμπλε...

  00:03 04/07

  Ο Τσίπρας "άδειασε" τον Πολάκη

  Γλυτώνουμε τη σοβιετία Πολάκη. Χθες ο "χρήσιμος" Τσίπρας πέρασε στο μάθημα "Θατσερικών" που του έβαλαν ο Σόιμπλε και οι κρατικοδίαιτοι.

  00:06 03/07

  Απατηλό το όνειρο του "ελατηρίου"

  Οικονομικά φαινόμενα "ελατηρίου" συμβαίνουν σε ανεπτυγμένους λαούς. Στη Βενεζουέλα των Βαλκανίων μόνο καφενεία και σουβλατζίδικα θα "εκτινάσσονται".

  00:03 30/06

  Τσίπρας ή τανκς

  Το Τσίπρας και πρώτη φορά αριστερά δεν μας βγήκε. Κατέληξε σε φιάσκο και ρεζιλίκι. Το "πατερούλης εθνοσωτήρας" θα μας βγει;