Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 00:02

  Διαλύσαμε τους "παλαιοφυείς". Σειρά έχουν οι νεοφυείς...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Την Πέμπτη μάθαμε πως αν θέλουμε να βγούμε στις αγορές χρειαζόμαστε, ως εγγύηση, την ανάπτυξη. Την Παρασκευή "απαντήσαμε" από την Θεσσαλονίκη (Τσίπρας –Παπαδημητρίου) ότι μελετάμε ιταλικό σύστημα για νεοφυείς επιχειρήσεις... Όνειρα δηλαδή πως πάμε παρακάτω... Ούτε λόγος όμως για την αποδεδειγμένη ανικανότητά μας στην ανάπτυξη. Ούτε κουβέντα για τη γύμνια της χώρας που αποκαλύφθηκε, πριν 15 ημέρες, επίσης στη Θεσσαλονίκη.

  Βεβαίως και είναι αδιανόητο να υποβαθμισθεί η σημασία μιας πολιτικής κινήτρων για ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων. Η αναμφίβολα ξεχωριστή αξία των startups ως θεσμός σε μια σύγχρονη οικονομία.

  Ακόμη και για την Ελλάδα όπου, η σοβιετία της συμφοράς, ως κράτος, εκδικείται, απαξιώνει και ευτελίζει θεσμούς όταν αφορούν ιδιώτες επιχειρηματίες. Παλαιούς και νέους.

  Και συγχαρητήρια στο κουράγιο των Ισραηλινών να περιμένουν αποτελέσματα από τη συμφωνία με την Ελλάδα για αξιοποίηση των ελληνικών και των ισραηλινών εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

  Μπράβο τους γιατί στην Ελλάδα, οι ιθαγενείς της, έχουμε μπαφιάσει μόνο από λόγια και αναμασήματα πολιτικών που αντιγράφουν προχωρημένες πρακτικές αναπτυγμένων χωρών, όπως και το Ισραήλ, με δίκτυο από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και περίπου 250 πολυεθνικές με κέντρα για την έρευνα και την ανάπτυξη!!!

  Έχουμε και εμείς στην Ελλάδα φιλόδοξες ομάδες νέων επιχειρηματιών για startups. Αλλά, ως συνήθως, ακόμη συζητάμε την θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος κινήτρων. Εκεί βρισκόμαστε. Το μελετάμε...

  Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής του υπουργείου Οικονομίας, σύντροφος Παπαδημητρίου, μας πληροφόρησε πως ετοιμάζει νομοσχέδιο για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων στο πρότυπο της Ιταλίας. Δηλαδή ζήσε Μάη μου και εδώ...

  Μετά από δύο χρόνια στην κυβέρνηση, απευθυνόμενοι σε νέους επιχειρηματίες (τους "πεισματάρηδες" που έχουν μείνει στην Ελλάδα και δεν πήραν τα μάτια τους να ξενιτευτούν) αναφέρονται μόνο σε σχέδια... όταν η κυβερνητική θητεία τους έχει ημερομηνία οριστικής λήξης σε 12-16 μήνες!!!

  Ποια πολιτική εξαγγέλλουν, οι θεομπαίχτες, (ψευδόμενοι πάλι) όταν γνωρίζουν πως δεν θα την δούμε σε πράξη, ακόμη και αν (μετά τις εκλογές) είναι οι ίδιοι στα πράγματα. 

  Γιατί ο επόμενος υπουργός θα έχει άλλες ιδεοληψίες. Θα κρίνει αναγκαία την αναθεώρηση και της συμφωνίας με το Ισραήλ. Έτσι λειτουργούμε στην Ελλάδα 45 χρόνια. Τι άλλαξε; 

  Έτσι συμβαίνει και η Ελλάδα της ανάπτυξης... "φιγουράρει", το 2017, στην 57η θέση ανταγωνιστικότητας μεταξύ 63 χωρών!!! (όπως διαπιστώνει στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας το Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας). 

  Μαύρο χάλι που γίνεται ακόμη χειρότερο αν σημειώσουμε και τα κριτήρια της κατάταξης μας κοντά στον πάτο της ελβετικής Επετηρίδας. 

  Το IMD (σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος που το αντιπροσωπεύει και κυκλοφόρησε τα στοιχεία στις 31 Μαΐου 2017) διαμορφώνει τη συνολική θέση μιας χώρας (στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας) λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική αποδοτικότητα, την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και τις υποδομές.

  Στην κατηγορία των δεικτών της "Οικονομικής Αποδοτικότητας", η χώρα μας βρίσκεται στην 61η  θέση για το 2017, μεταξύ των 63 χωρών της κατάταξης. Δηλαδή τρίτη από το τέλος!!!

  Στην κατηγορία των δεικτών της "Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας", επίσης στην 61η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 63 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

  Στην κατηγορία των δεικτών της "Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας" στην 57η θέση.

  Και στην κατηγορία των "Υποδομών" σημειώνεται επίσης επιδείνωση και από την 38η θέση του 2016, η χώρα μας κατατάσσεται, για το 2017, στην 39η θέση που κατείχε το 2014. 

  Σε αυτό το επιχειρηματικό περιβάλλον, σε αυτή την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και (ιδίως) σε αυτό το κράτος "προσκαλούνται" σήμερα οι  επιχειρηματίες των νεοφυών επιχειρήσεων και οι επιστήμονές μας να μείνουν στον τόπο τους. 

  Φταίει και εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Φταίει γιατί αποδεικνύεται το χειρότερο αντίγραφο όλων των άλλων -των παλιών- την πολιτική των οποίων υποτίθεται πως ήλθε να ανατρέψει. 

  Γιατί συνεχίζει να διαλύει την επιχειρηματικότητα που δεν πρόλαβαν να γκρεμίσουν οι "άλλοι" ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται παχιά λόγια στους νέους επιχειρηματίες. 

  Φταίνε γιατί αντί να μας πείσουν πως θα οδηγηθούμε (άμεσα) στην ανάπτυξη (με τις "παλαιοφυείς" επιχειρήσεις που διαθέτουμε) ώστε να βγούμε στις αγορές , να προσελκύσουμε επενδύσεις και να εξασφαλίσουμε πορεία στους επιστήμονες που χάνουμε "παρασύρουν" και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην κατάντια μας. Στην Θεσσαλονίκη είναι τα στοιχεία των Ελβετών για το 2017. Δυό βήματα πιο πέρα από τα ταρατατζούμ... της Παρασκευής. Ας τα ζητήσουν.

  george.kraloglou@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:02 23/08

  Κάν' το όπως ο σύντροφος Κοντονής...

  Μπετόν αρμέ η καρέκλα Κοντονή. Ποιος τολμάει τώρα να τον ανασχηματίσει... Με το δικό του σανό καταπίνουμε 670.000 ραβασάκια της εφορίας.

  00:02 18/08

  Υπομονή. Το "πάρτι" του 2018 δεν αργεί

  Δεν τα είδατε όλα εσείς, οι "παραπλανημένοι" αριστεροί, που θέλετε εκλογές στο 2017. Το 2018 θα ξεπεράσει και το 2014. Θα είναι το κάτι άλλο...

  00:02 17/08

  "Έκαψαν" και τον ανασχηματισμό

  Είναι τόση η γύμνια, και η αποτυχία της κυβέρνησης, παντού, που δεν ξέρουν ποιoν να αλλάξουν και ποιoν να αφήσουν. Τι να ανασχηματίσουν…

  00:02 16/08

  Τα μισά λένε στον Αλέξη...

  Τα παραμύθια για επενδύσεις δεν έχουν δράκους. Και ακούγονται ευχάριστα όταν οι καλές νεράιδες... κουβαλάνε και 4 δισ. Είναι όμως έτσι Αλέξη;

  00:02 14/08

  Κλείνουμε. Προλάβετε...

  Η γνωστή πινακίδα, σε βιοτεχνίες και καταστήματα, "κλείνουμε και ξεπουλάμε" αναβαθμίζεται... Θα την βλέπουμε και στα αγγλικά για τα ξένα funds...

  00:03 11/08

  Η άνοιξη του 2018 θα τα δείξει όλα

  Γίνεται να πάνε σε εκλογές το 2019 με σύνθημα φέραμε τέταρτο μνημόνιο αλλά και σοβιετική συγκοινωνία στην Θεσσαλονίκη... πληρώστε μπολσεβίκοι;

  00:03 10/08

  Από τον Σεπτέμβριο να δεις σανό...

  Το σανό του ΣΥΡΙΖΑ για Ελλάδα χωρίς αριστεία και ορθοδοξία είναι πρόγευμα... Το κυρίως γεύμα έρχεται τον Σεπτέμβριο μαζί με τον λογαριασμό...

  00:03 08/08

  Σωθήκαμε!! Υπομονή ένα μήνα

  Τα funds είναι στα σύνορα. Οι αμερικάνικες πολυεθνικές στην ουρά. Ένα "νεύμα" του Τσίπρα περιμένουν. Σωθήκαμε αλλά δεν το γνωρίζουμε.

  00:02 18/07

  Να μείνω στην Ελλάδα να κάνω τι;

  Εμείς και εμείς με αφελείς δεξιούς και αριστερούς οραματισμούς θα μείνουμε στην Ελλάδα. Οικονομικά μεγαλεία και οράματα μας τελείωσαν.

  00:02 17/07

  Είναι αριστερός ο Πάνος Σκουρλέτης;

  Ας είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Θέλουμε πράγματι αριστερούς ή δεξιούς στην κυβέρνηση ή ζητάμε καταφερτζήδες για τις δουλίτσες μας;