Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 00:03

  Φούρνοι και καφετέριες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κράλογλου 

  Ας το πούμε όσο κομψά θέλουμε. Ας τα ρίξουμε στη "βίβλο”του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Ας μιλήσουμε για νέες αντιλήψεις των Τραπεζών στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η αλήθεια είναι πικρή αλλά αυτή είναι. Λεφτά δεν υπάρχουν να σωθεί η Ελλάδα που ξέραμε. Υπάρχουν μόνο για το κράτος. Η νέα γενιά των μεγάλων προβληματικών συγκροτημάτων χτυπάει την πόρτα. 

  Θα σωθούν τα προσχήματα. Θα σωθούν οι "σαπουνόπερες” με τις προσπάθειες διάσωσης των νέων προβληματικών. Θα σωθούν οι γελοίες πολιτικές δήθεν ανησυχίες για τους εργαζόμενους. 

  Η ουσία όμως; Δεν θα αλλάξει. Οι (πάνω από 100) προβληματικοί πρώην ογκόλιθοι της οικονομίας που πονοκεφαλιάζουν Τράπεζες, προμηθευτές και εργαζόμενους θα κάνουν πάταγο μέσα στη διετία 2017-2018. 

  Πολύ λυπάμαι που παλαιά κραταιά ονόματα όπως του ομίλου Μαρινόπουλου πρωταγωνιστούν σε "σαπουνόπερες” διάσωσης και ανησυχίας (μέχρι δακρύων) της πολιτικής και των πολιτικών. 

  Θα περάσει όμως το στάδιο αυτό και θα ξεχαστούν όλα ανάμεσα σε πλαστές ελπίδες ότι από την πτώση μεγάλων ομίλων θα ευεργετηθούν μικρότερα σχήματα που θα αναγεννηθούν στην Ελλάδα. 

  Τίποτε δεν θα γίνει. Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν για την ιδιωτική οικονομία. Λεφτά δεν υπάρχουν στις Τράπεζες να ζεστάνουν την οικονομία. Λεφτά δεν έχει και δεν θα έχει ο κορβανάς να αναθερμάνει την αγορά με δημόσιες επενδύσεις. 

  Δεν καταλάβαμε τα λάθη με τη μορφή της οικονομικής μας πολιτικής όταν κατέρρευσε η οικοδομή.  Δεν φάνηκε να πήραμε χαμπάρι τίποτε όταν οι κατασκευές, ως κλάδος, άρχισε να δουλεύει μόνο για το μεροκάματο. 

  Κανείς δεν είπε κουβέντα όταν μεγάλοι Όμιλοι και μικρά συγκροτήματα έχασαν όχι μόνο τον βηματισμό τους αλλά και τον μπούσουλα και συρρικνώθηκαν ή μετανάστευσαν μετά από την κατάρρευση της μεταποίησης και των κατασκευών στην Ελλάδα. 

  Αγνοήσαμε τις φωνές (όποτε και αν έγιναν) των μικρομεσαίων που συνδέονται με την οικοδομή και τις κατασκευές όπως και εκείνες τις φωνές δράσης αποκλειστικά στις εξαγωγές και έχασαν τον δρόμο τους στα σκοτάδια του ανταγωνισμού όταν το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα (λόγω επιβαρύνσεων και τιμών ενεργείας), αυξήθηκε κατά 25-30% στο αντίστοιχο της Ε.Ε. 

  Μόνο όταν οι Τράπεζες δημοσιοποιήσουν τις λίστες με τις "κόκκινες” περιπτώσεις επιχειρήσεων που ακόμη δεν θέλουν να χαρακτηρίσουν "προβληματικές με ανίατες ασθένειες” θα σχηματοποιηθεί η πραγματική εικόνα της οικονομίας μας. 

  Όσο δεν το κάνουν και περιοριζόμαστε μόνο σε 3-4 "καρκινογόνες” περιπτώσεις όπως του Ομίλου Μαρινόπουλου, του ΔΟΛ και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα ζούμε μέσα στο ψέμα του "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του”.

  Πότε όμως και ποιος πολιτικός, κόμμα και κυβέρνηση θα τολμήσει να αγγίξει την αλήθεια και να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις (όπως οι ίδιοι συνηθίζουν να λένε) για τις δεκάδες "κόκκινες” περιπτώσεις διάλυσης που θα έλθουν γιατί ούτε οι Τράπεζες ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι πολιτικές τους είναι σε θέση να αναστρέψουν; 

  Η Ελλάδα που ξέραμε τελείωσε οριστικά. Τα οικονομικά θεωρήματα λειτουργίας των ελατηρίων στην πιεσμένες οικονομίες δεν έχουν απολύτως καμία θέση στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. 

  Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και της όποιας πολιτικής την περιέβαλε και την περιβάλει και σήμερα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Η έλλειψη πολιτικού οράματος για την Ελλάδα. Και η έλλειψη πολιτικών ικανών να πείθουν ότι έχουν όραμα και σχέδια για την επίτευξή του. 

  Η Ελλάδα στα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2025, θα αδειάζει από επιχειρηματικές εικόνες που κουτσά-στραβά την κρατάνε μέχρι σήμερα στο ευρωπαϊκό επιχειρείν όπου και είναι ο φυσικός της χώρος. 

  Οι όμιλοι όμως, τα συγκροτήματα και οι κλάδοι (που συνέθεσαν αυτήν την εικόνα) καταρρέουν και χρειάζονται (όπως ήξεραν ή όπως τους μάθαμε αν θέλετε) στήριξη και από την Πολιτεία και από τις Τράπεζες.

  Λεφτά όμως δεν υπάρχουν. Και αν υπήρχαν μας λείπουν... οι εποχές των κρατικών Τραπεζών που "αυτοκτονούσαν” μεν αλλά χρηματοδότησαν τις προβληματικές. 

  Τώρα τίποτε δεν γίνεται με "κλειστές τις πόρτες”. Τώρα ο χρεοκοπημένος επιχειρηματίας δεν μπορεί να αποζημιωθεί από τον φορολογούμενο, την ΕΟΚ και την Εθνική, την ΑΤΕ και την ΕΤΒΑ του 1983 των "κοινωνικοποιήσεων”. Τώρα υπάρχει ο "κόφτης" του SSM και της ΕΚΤ.

  Γι' αυτό το οικονομικό "όραμα” της Ελλάδας περιλαμβάνει ως "δευτερογενή παραγωγή” μόνο φούρνους. Και στον τομέα υπηρεσιών καφετέριες στην κορυφή από όπου θα κατεβαίνουμε... για να συναντήσουμε και το πρόχειρο φαγητό. Μπορεί να μας σώσει η πρωτογενής αγροτική παραγωγή ώστε να επιστρέψουμε σε κάποιο κάδρο της ευρωπαϊκής οικονομίας; Εάν όχι αυτήν την ιδιωτική οικονομία αξίζουμε. Αυτήν θα έχουμε. 

  george.kraloglou@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:03 28/06

  Συντεχνίες ή ΣΥΡΙΖΑ. Διαλέξτε

  Κλειστά επαγγέλματα και συντεχνίες είναι το χθες. Ανήκουν στους "άλλους". Η πρώτη φορά αριστερά θα πάρει κεφάλια. Δεσμεύθηκε στους δανειστές. Συντεχνίες τέλος.

  00:03 27/06

  Χώσου και εσύ στο κράτος. Μπορείς

  Η μέθοδος είναι αλάνθαστη. Γραμμένη σε διάφορες εκδόσεις. Προτίμησε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Τρέξε όμως πριν σκορπίσουν. Και πρόσεξε το δούλεμα στα ψιλά γράμματα...

  00:04 26/06

  Επανάσταση και στα σκουπίδια!!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδίδει τα σκουπίδια στα ιδιωτικά συμφέροντα. Στους "επάρατους" ιδιώτες. Θα μείνουν στο κράτος. Στους δικούς μας πελάτες...

  00:03 23/06

  Η ακυβερνησία του 2018

  Η μυθολογία πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και απομάκρυνε την Επιτροπεία θα κρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018.

  00:02 22/06

  Τι ανακάλυψε ο Sherlock_ Holmes

  "Αυτοί (σ.σ. εργατοπατέρες και κομματικός στρατός) είναι μόνο η κορυφή του σοβιετικού μας καρκινώματος. Από κάτω υπάρχουν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ή επιχειρηματίες που υπάρχουν επειδή κάποιος...

  00:03 21/06

  Οι τεμπέληδες της "εύφορης" μεταπολίτευσης

  Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη λέει η ντουντούκα. Σύμφωνοι. Αλλά ποιανού εργάτη. Στην Ελλάδα έχουμε δύο λογιών. Αυτούς που δουλεύουν σε ιδιώτες και πληρώνονται κατά περίπτωση... και κατά εποχή. Και...

  00:03 20/06

  Χοντραίνει το δούλεμα...

  Μπορεί να απονευρωθήκαμε και να μην το καταλάβαμε. Ίσως να είμαστε όλοι αριστεροί και δεν το ξέρουμε. Ότι κάτι μας συμβαίνει πάντως είναι γεγονός. Ούτε στην τουρκοκρατία θα χαχανίζαμε, ως λαός, με...

  00:03 16/06

  Έτσι "χτίζει" την απατεωνιά το ελληνικό κράτος

  Θα μου πείτε ότι καίγεται η γούνα μας με τα μνημόνια που θα έρχονται βροχή και εγώ ασχολούμαι με τις απατεωνιές που προσφέρει ως "ευκαιρίες" η ελληνική σοβιετία. Σωστά αλλά η κρατική ξετσιπωσιά που...

  00:03 15/06

  Θα κάνουν την κρίση "εικόνισμα"

  "Ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας θα μας ήξερε αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας..." είχε πει ο –ανεπανάληπτος– Γιώργος Κατσιφάρας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο σιγοψιθυρίζουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την...

  00:03 13/06

  Να χαρείς Αλέξη... μην τους αλλάξεις

  Να που είναι το πρόβλημα με τον ανασχηματισμό που εισηγούνται στον Τσίπρα ως "μαγική εικόνα" της Ελλάδας που αλλάζει μετά τη συμφωνία. Της Ελλάδας που δεν θα πιάνεται... με την αριστερά στο τιμόνι....

  00:03 12/06

  Οι κακοί, οι καλοί και οι ύποπτοι...

  Πήραν πολλή φόρα. Περισσότερο από όσο αντέχουν. Οι "κυνηγοί" της φοροδιαφυγής και της εξυγίανσης των δημοσιονομικών είναι με τα τσεκούρια στα χέρια. Θα κόψουν κεφάλια. Θα ξετινάξουν 2.000...

  00:21 09/06

  Πρόβα ζητιανιάς...

  Από το Eurogroup θα γυρίσουμε με συμφωνία. Με λεφτά δεν θα γυρίσουμε. Το νέο "μπουγιουρντί" έρχεται. Καλά τα πάτε (θα λέει) αλλά λεφτά για να τα κάνετε ό,τι νομίζετε ξεχάστε το... Ξεχάστε το μαζί με ...

  00:02 08/06

  Μας φταίει ή μας σώζει ο Σόιμπλε;

  Εβδομάδα Σόιμπλε. Αυτός θα μας φταίει μέχρι 15 Ιουνίου. Τα είπε "χοντρά" στον Γερμαναρά..., για λογαριασμό των επιχειρηματιών, και ο πρόεδρός τους Κ. Μίχαλος. Την περασμένη εβδομάδα μας έφταιγε ο...

  00:02 07/06

  Αυτά και αυτοί πέταξαν... Πάμε για άλλα

  Μια ανοησία "οι πρόσφυγες λιάζονται στην Ομόνοια" έφτασε να γίνουμε κωμικοί. Ένα "ουάου..." στους θεσμούς αρκετό να γίνουμε παγκόσμιο ανέκδοτο. Η μπούρδα "σκίζουμε τα μνημόνια" περίσσεψε... στο...