Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Σεπ-2018 07:45

  Ιταλία: ο άγνωστος Χ της ελληνικής εξίσωσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τα προβλήματα στη γειτονική χώρα και η ανησυχία των αγορών επηρεάζουν τις εξελίξεις και ως προς τις ελληνικές δυνατότητες για έξοδο στις αγορές.

  Η ανησυχία είναι διάχυτη τόσο για την ιταλική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, όσο και για την πολιτική υπεροχή Σαλβίνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της χώρας εντός της ευρωζώνης. Το οποίο καθίσταται όλο και πιο αβέβαιο. Η αναταραχή αυτή ωστόσο που έχει επηρεάσει και τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων, προκαλεί αναταράξεις και στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο, όπως και σε όλα τα ομόλογα των χωρών με συγκριτικά αυξημένο ρίσκο. Και έχει συμβάλλει στην αύξηση των spreads στα ελληνικά ομόλογα τη στιγμή που ούτως ή άλλως οι αγορές παρακολουθούν με ενισχυμένο σκεπτικισμό την πορεία της χώρας εκτός Μνημονίων. 

  Η Ιταλία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα αγκάθι για την κυβέρνηση Τσίπρα που ασφαλώς θα επιθυμούσε να μπορεί να βγει στις αγορές στέλνοντας το μήνυμα ότι έχει την αποδοχή τους. Σε αυτό το κλίμα ωστόσο είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Και μπορεί να υπάρχει το "μαξιλάρι" ρευστότητας, αλλά χρηματοδοτικές λύσεις που αυτό προσφέρει δεν αποτελούν υγιή εξέλιξη. Ενώ αφήνουν εκτεθειμένη και την χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα. 

  Η παράταση του αποκλεισμού από τις αγορές είναι σαφώς αποτρεπτική και για προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, ενώ ασφαλώς το μήνυμα που εισπράττουν οι αγορές μπορεί να ερμηνευτεί και ως "παράθυρο" επίθεσης στους ελληνικούς τίτλους.

  Κάτι που αν συμβεί κανέναν "μαξιλάρι" δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα και η στρατηγική που θα επιλέξει ο κ. Σαλβίνι, αποτελούν έναν άγνωστο παράγοντα Χ, που δύναται να επιδράσει σημαντικά και στην... ελληνική εξίσωση.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων