Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Αυγ-2018 00:01

  Τα προβλήματα είναι μπροστά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η έξοδος από το Μνημόνιο σε λίγες ημέρες δεν σημαίνει και το τέλος των προβλημάτων. Αντιθέτως, αυτά είναι... μπροστά και η αντιμετώπισή τους είναι επιτακτική.

  Τα καμπανάκια κινδύνου χτυπάνε συνεχώς. Όχι μόνο από το εξωτερικό –από τους "θεσμούς" και τους διεθνείς οίκους– αλλά και από το εσωτερικό, με πλέον πρόσφατες τις παραδοχές του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ακόμα και κυβερνητικών στελεχών.

  Η εμπιστοσύνη των αγορών δεν έχει ανακτηθεί. Και αυτό απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αποφυγή παραστρατημάτων. Αλλά και η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι ορατή όχι μόνο στο άμεσο μέλλον, αλλά ακόμη και μήνες μετά, ειδικά αν τα σύννεφα στο παγκόσμιο στερέωμα πυκνώσουν.

  Όσο για τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν ξεριζώθηκαν. Κάποια βήματα έγιναν, υπό την πίεση των δανειστών να κλείσουν οι αξιολογήσεις και τα 450 προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου. Αλλά οι πιο πολλές από τις κομβικές κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν είναι στη μέση της διαδρομής ή μένουν μετέωρες.

  Το Δημόσιο δεν άλλαξε, δεν αναμορφώθηκε. Οι γενικοί γραμματείς και διευθυντές δεν τοποθετήθηκαν και τώρα το θέμα αποτελεί ορόσημο συνδεδεμένο με τις παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και ακολουθεί και τη δικαστική οδό.

  Η κακοδιοίκηση, όμως, προκαλεί στρεβλώσεις και στην οικονομία και βέβαια στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ανταγωνιστικότητα δέχεται πιέσεις και η Ελλάδα χάνει θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

  Οι αλλαγές που δεν έγιναν χτύπησαν βάναυσα και την παραγωγικότητα. Πολύ λίγο τονώθηκε, με μόνο μοχλό στήριξης τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Οι οποίες όμως με τη σειρά τους οδήγησαν σε χαμηλή κατανάλωση και ύφεση, ανακυκλώνοντας έως και σήμερα την κρίση.

  Αναπτυξιακή πολιτική ουδέποτε εφαρμόσθηκε, με μόνη σανίδα σωτηρίας τον τουρισμό. Και με το εξωτερικό ισοζύγιο να διασώζεται, προσώρας, από τις χαμηλές (απουσία ζήτησης) εισαγωγές.

  Όσο για το τεράστιο ζήτημα της αποεπένδυσης, λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί. Οι μεν τράπεζες δεν μπορούν να στηρίξουν την αγορά, αλλά και το κράτος ακόμη χρωστά 3 δισ. ευρώ στους ιδιώτες, παρά τα λεφτά που έχει πάρει (με επώδυνα ανταλλάγματα) από τον ESM.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων