Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 00:54

  Μικρή ή μεγάλη, η προεκλογική περίοδος θα είναι σκληρή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Μικρή; Μεγάλη; Θα δείξει. Μάλλον μεγάλη. Ωστόσο οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης υποδηλώνουν ότι από εδώ και πέρα, ο χρόνος όχι μόνο θα είναι εξόχως πολιτικός αλλά και πολωμένος. 

  Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει μία πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει. Σκληρό ροκ από τη Νέα Δημοκρατία με έμφαση σε Σκοπιανό και οικονομία και αξιοποίηση του όπλου της σκανδαλολογίας από την κυβέρνηση. Ενώ τα κάθε είδους υπαρκτά ή πιθανά πολιτικά δεκανίκια θα παίξουν ασφαλώς τον ρόλο τους ανάλογα με το τι θα εκτιμήσουν ότι θα τους εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης. 

  Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα αντιδράσει στις όποιες εξελίξεις η κοινωνία ή πώς θα επηρεαστεί, θα το δούμε στην πορεία. Το έχω επισημάνει αρκετές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας. Είτε μιλάμε για μερικούς μήνες μέχρι τις κάλπες είτε για περισσότερο από έναν χρόνο, θεωρείστε βέβαιο ότι θα δούμε ανατροπές. Ποιες, πόσες και υπέρ ποίου, θα δείξει. Το Σκοπιανό έχει ανοίξει μία πόρτα χωρίς επιστροφή για αρκετούς στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Και το τι θα βρουν μόλις τη διαβούν δεν είναι διόλου βέβαιο. 

  Ωστόσο, αυτήν ακριβώς την ώρα, είναι που έχουν την ευθύνη οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις και οι υγιείς πλευρές της κοινωνίας να διασφαλίσουν ότι η χώρα δεν θα περιέλθει σε χάος. Κάτι που δεν είναι διόλου αβέβαιο με τις επιπόλαιες διαθέσεις της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει για παράδειγμα κρίσιμα εθνικά θέματα (και δεν είναι μόνο το Σκοπιανό...) με κομματική λογική και όχι με την απαιτούμενη εθνική ευρύτητα. Ενώ παράλληλα σχεδιάζει να αξιοποιήσει μικροπολιτικά ακριβώς λόγω εκτεταμένης προεκλογικής περιόδου τη δυνατότητα που ενδεχομένως της δοθεί για οπισθοδρόμηση στο μεταρρυθμιστικό έργο. 

  Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορεί να αξιολογούνται μόνο υπό την πίεση μιας προεκλογικής περιόδου. Στην οποία μπορούν να αποσαρθρωθούν ακόμα και οι θετικές δράσεις που έχουν προηγηθεί. Και αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας σε αυτή τη συγκυρία, μπορεί να είναι ολέθριο. Οι σοβαρές απόψεις πρέπει να ακουστούν, ακόμη και αν δεν είναι ορισμένες εξ αυτών αρεστές. Εκεί άλλωστε είναι και η διαφορά της υπεύθυνης πολιτικής από τον λαϊκισμό.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων