Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Μαϊ-2018 00:01

  Το ΔΝΤ, η ποιότητα των επενδυτών και οι δυσμενείς συνειρμοί

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η παραμονή ή μη του Δ.Ν.Τ αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική υπόθεση και θεωρείται από πολλούς και ως μια μορφή εγγύησης για την επόμενη μέρα. Είναι όμως έτσι;

  Προφανώς και υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν, ωστόσο νομίζω ότι η διαιώνιση της παρουσίας του Ταμείου, έστω και με μειωμένο ρόλο, δεν παύει να αποτελεί ένα "βαρίδι" στο good will της χώρας. Αντίθετα δηλαδή από ό,τι ερμηνεύεται, ότι η παρουσία του Δ.Ν.Τ εγγυάται την προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη μεταρρυθμιστική πολιτική και ως εκ τούτου είναι επιθυμητή από τις αγορές, η παράταση της εμπλοκής του Ταμείου δύναται να δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς. 

  Επί της ουσίας ποιος το θέλει αυτή τη στιγμή το Δ.Ν.Τ; Κυρίως η Γερμανία, που όσο και αν διαφωνεί ως προς τη βιωσιμότητα του Χρέους με το Ταμείο, το βλέπει ως έναν βολικό αυστηρό επόπτη και ως μία πιθανή χρηματοδοτική πηγή αν η Ελλάδα αποτύχει και παρεκκλίνει της σφιχτής πολιτικής. Και συνδέει την παρουσία του Ταμείου και με τις αγορές. Όμως υπάρχει και ο αντίλογος. 

  Η παρουσία του Δ.Ν.Τ όπως και να το κάνουμε συνδέεται με την ύπαρξη προβλήματος. Και κακά τα ψέμματα στη συνείδηση των επενδυτών και των αγορών είναι συνδεδεμένο με "τρίτες χώρες" κυρίως. Παρά την αύξηση της ευρωπαϊκής παρουσίας το Δ.Ν.Τ σημαίνει συνήθως τρίτος κόσμος. Ασταθείς οικονομίες. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι συνταγές που εφαρμόζει δεν έχουν στην Ευρώπη την ανάλογη επιτυχία. Καθώς δεν διατίθενται νομισματικά εργαλεία, η βίαιη εσωτερική υποτίμηση, οι οριζόντιες μεγάλες περικοπές, η σκληρή και αντικοινωνική προσαρμογή για την ταχύτερη δυνατή ευημερία των αριθμών επιβάλλει στις κοινωνίες φτωχοποίηση και αμφίβολης ποιότητας αποτελέσματα. Το Ταμείο θέλει γρήγορα αποτελέσματα για τη γρήγορη απεμπλοκή και εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων του. 

  Όσο παραμένει το Δ.Ν.Τ δύσκολα θα αντιμετωπισθεί η χώρα ως υγιής περίπτωση. Θα υπάρχει το "στίγμα". Και αυτό αντί για ασφάλεια μπορεί να προκαλέσει προβληματισμό. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορεί να αναμένει κανείς πολλές σοβαρές επενδύσεις όσο βρίσκεται σε "ζώνη Δ.Ν.Τ". Επενδυτές έρχονται, αλλά με πρώτη προτεραιότητα την απόκτηση είτε κρατικής περιουσίας είτε πλέον και ιδιωτικών assets σε εξευτελιστικές αποτιμήσεις. Δείτε σε τι αποτιμήσεις γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η πώληση δημόσιας περιουσίας. Και σε ποιες τιμές γίνεται η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή και ολόκληρων επιχειρήσεων στη σκιά των κόκκινων δανείων. Δείτε τι είδους funds αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα. 

  Και δεν είναι τυχαία και η ταυτότητα των επενδυτών. Και η γεωγραφική προέλευσης τους. Ελάχιστα πράγματα από Ευρώπη, ακόμα λιγότερα από τις ΗΠΑ. Αντίθετα κυριαρχεί το κινεζικό και ρωσικό χρήμα και γίνεται πάρτι από τους κερδοσκόπους και τα distress funds. Πώς λοιπόν να μην απαξιώνονται περιουσίες και τα σοβαρά assets στη χώρα. Βεβαίως για όλα αυτά δεν ευθύνεται ασφαλώς μόνο το Δ.Ν.Τ. Αλίμονο. Ευθύνονται πάνω από όλα το πλήθος των εγγενών αδυναμιών και ελλείψεων της χώρας. Ωστόσο δεν περιποιεί και ιδιαίτερη τιμή να ταυτίζεσαι συνειρμικά με υποσαχάρια ή λατινοαμερικανική χώρα...
      
  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων