Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 00:01

  Στο τέλος, θα μιλήσουν οι αγορές...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν θα λήξει από ό,τι φαίνεται... αναίμακτα. Η ρήξη Γερμανίας - Δ.Ν.Τ δείχνει να κορυφώνεται. 

  Το Βερολίνο θέτει σκληρούς όρους και ζητά κάθε ελάφρυνση να πρέπει να γίνεται αποδεκτή από το γερμανικό κοινοβούλιο, θέση που το Δ.Ν.Τ δεν δείχνει διατεθειμένο να αποδεχτεί. Οδεύουμε άραγε προς οριστική ρήξη; Η οποία θα φέρει τη μη συμμετοχή του Ταμείου στη μεταμνημονιακή επιτήρηση; Και τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Πόσο μπορεί να την "πληγώσει" τυχόν μη συμμετοχή του Ταμείου; Ή μήπως όχι;

  Στην υπόθεση ελάφρυνσης του χρέους το Δ.Ν.Τ υπήρξε ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας, στην κατεύθυνση αυτή, έστω και αν ζητούσε και τα πιο σκληρά μέτρα στον αντίποδα. Θυμίζουμε ότι οι Γερμανοί ζητούσαν τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. Ωστόσο πλέον οι όροι που θέτουν υπό το βάρος και του ασταθούς πολιτικού τους περιβάλλοντος καθιστούν προβληματική τη συμμετοχή του. Επί της ουσίας, πέρα από το χρέος, όλα γίνονται για τα λεφτά... Για το αν θα υπάρξει ή όχι χρηματοδοτικό "μαξιλάρι" ασφαλείας στην επόμενη μέρα. 

  Όμως η συμμετοχή ή μη του Δ.Ν.Τ μπορεί να επηρεάσει και προς δύο άλλες κατευθύνσεις. Πρώτον στην υλοποίηση ορισμένων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου, που το Δ.Ν.Τ είναι που ζητά να εφαρμοστεί εμπροσθοβαρώς. Ή ακόμα και να επηρεαστεί η υπόθεση των συντάξεων... Κάτι στο οποίο ίσως και να σπεκουλάρει η ελληνική πλευρά. Ιδιαίτερα αν δεν πάρει την ελάφρυνση που επιθυμεί. Ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ την θέλουν οι αγορές ως δικλείδα ασφαλείας. 

  Και οι αγορές είναι εκείνες που θα "μιλήσουν" πλέον μετά τον Αύγουστο. Οι αγορές που ήδη έχουν στείλει ορισμένα πρώτα μηνύματα. Το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό. Και στο παιχνίδι φαίνεται πως μπαίνει και η ΕΚΤ ακριβώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί στο έλεος των αγορών αν δεν συνυπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Και παρατηρώντας τη διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ, η ΕΚΤ επαναφέρει σταδιακά το ζήτημα των "εγγυήσεων" που θα διασφαλίζουν την σταθερή πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα καθησυχάζουν τις αγορές. 

  Από μία οπτική, οι εγγυήσεις θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. Όχι ωστόσο απαραίτητα. Υπάρχουν και εναλλακτικά εργαλεία. Ωστόσο η παροχή εγγυήσεων θεωρείται από την κεντρική τράπεζα καθοριστικής σημασίας. Ιδιαίτερα αν επαληθευτούν οι φόβοι για σχετική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας από το 2019, γεγονός που θα συνέθετε ένα δύσκολο περιβάλλον για χώρες όπως η Ελλάδα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων