Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Μαϊ-2018 00:01

  Η ώρα των... Greek Corporate Statistics;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η υπόθεση της Folli Follie και της "επίθεσης" από το fund QCM, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα ανοίξει έναν κύκλο αμφισβήτησης με στόχο μεγάλους ελληνικούς εξωστρεφείς ομίλους. 

  Αντιθέτως, στην αγορά κυκλοφορούν ήδη φήμες για το ποιες άλλες εταιρίες βρίσκονται ή θα μπορούσαν να βρεθούν σε θέση αντίστοιχης αμφισβήτησης. Καθώς θεωρείται ότι το "χτύπημα" από το fund δίνει αφορμή και σε άλλους "αμφισβητίες", short sellers ή μη, να επιδιώξουν ενδελεχείς ελέγχους ιδιαίτερα σε εταιρίες με υψηλούς τζίρους και έντονη δραστηριοποίηση σε άλλες χώρες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος να εισέλθουμε σε μία περίοδο όπου θα αναβιώσει η καχυποψία για τα Greek Statistics. Mόνο που αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για τα δημόσια οικονομικά, που είχαν βρεθεί στα πρώτα μνημονιακά χρόνια στο μάτι του Κυκλώνα, ούτε για τις τράπεζες που επίσης αντιμετώπισαν τη βάσανο του ασφυκτικού ελέγχου και της επίπονης εξυγίανσης. 

  Tώρα τα statistics και η αξιοπιστία τους αφορά το Corporate κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν, όπως συνέβη ξεκάθαρα στην περίπτωση της Folli Follie εμβληματικές εταιρίες (όμιλοι) με υψηλές κεφαλαιοποιήσεις, στους οποίους έχουν επενδύσει ξένα funds, όμιλοι αναπτυσσόμενοι που βρίσκονται λιγότερο ή περισσότερο στο επίκεντρο. Και αν ανοίξει ο... ασκός του Αιόλου τότε είναι σαφές ότι κινδυνεύει η ελληνική κεφαλαιαγορά και επιχειρηματικότητα να περάσει, ακόμα και αδίκως, μία κρίση αξιοπιστίας. 

  Και αν αυτό συμβεί, τότε μια και μιλάμε για αγορές, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι είδους... ορέξεις θα ανοίξουν. Είτε για κερδοσκοπικούς χρηματιστηριακούς λόγους, είτε και για το power game της αναδιάρθρωσης του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη. Κάτι που έχει ξεκινήσει και λόγω των κόκκινων δανείων και των προς πώληση assets και εταιριών. Γίνεται αντιληπτό ότι πέρα από το... σορτάρισμα των μετοχών και τις τυχόν παράπλευρες απώλειες λόγω margins ή και λόγω της εξυπηρέτησης δανεισμού, υπάρχει και η πιθανότητα ενός "παιχνιδιού" αποτιμήσεων. Άλλωστε, με δεδομένη την εκτίμηση πολλών ότι η ελληνική αγορά θα προσφέρει ευκαιρίες, αυτό το "παιχνίδι" γίνεται πιο καθοριστικό. 

  Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος να αποτελέσει η Folli Follie την απαρχή μίας ευρύτερης "επίθεσης" αν μυρίσουν αίμα οι καρχαρίες των αγορών, είναι ορατός. Και ανεξάρτητα από την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης και του ποιος θα δικαιωθεί στο απώτερο μέλλον. Και μάλλον χρήσιμο θα ήταν να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά όσων επιχειρηματιών κρίνουν ότι διαθέτουν (για να το πούμε κομψά...) "αχίλλειες πτέρνες". Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ένα προληπτικό crisis management είναι προτιμότερο από ένα οδυνηρό damage control... 

  Πάντως είναι σαφές ότι αν ανοίξει τέτοιος "κύκλος" δεν θα κλείσει χωρίς μεγάλες απώλειες. Και χωρίς οφέλη για κάποιους άλλους βεβαίως. Όμως εκείνο που έχει σημασία είναι να μην χρειαστεί η χώρα να ζήσει μία ακόμη περίοδο αναξιοπιστίας και αμφισβήτησης, πάνω που με αιματηρές θυσίες και έστω και με λανθασμένη "συνταγή" επιχειρεί να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων