Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 00:01

  Διγλωσσία και πλάνη...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Για άλλη μία φορά ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίζεται σε αντίθετη γραμμή από αυτήν του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Διαβεβαιώνει για την προσήλωση στους μνημονιακούς στόχους, όταν ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές πολιτικής και παροχές.

  Είναι, άραγε, ζήτημα διαφοράς απόψεων εντός του κυβερνητικού επιτελείου, είναι θέμα ασυνεννοησίας ή πρόκειται για ένα παίγνιο ώστε να ικανοποιηθούν και τα δύο "ακροατήρια" στα οποία απευθύνεται η κυβέρνηση: το "εσωτερικό" και το "εξωτερικό";

  Ποιος τελικά λέει την αλήθεια; Γιατί το "χάσμα" θέσεων ανάμεσα στη μία και στην άλλη πλευρά είναι μεγάλο.

  Ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση στη νέα περικοπή των συντάξεων και ότι δεν θα διαπραγματευθεί η κυβέρνηση τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί.  Αντιθέτως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας από τη Λέσβο, ξεκαθάρισε ότι, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, θα "μπορούμε αυτονόμως να χαράσσουμε οικονομική πολιτική". Αλλά και τα στελέχη του διαβεβαιώνουν ατύπως όλο το τελευταίο διάστημα ότι θα μπορέσουν να γίνουν προσαρμογές πολιτικής στη συνέχεια, ότι θα επαναδιαπραγματευθούν το δημοσιονομικό "πακέτο" που έχουν υπογράψει με τους δανειστές.

  Βεβαίως, πέρα από τη συνειδητή ή ασυνείδητη πλάνη (γιατί δεν μπορεί, κάποιος κοροϊδεύει...), το μόνο σίγουρο είναι ότι προς το παρόν αυτό που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι μια φορολαίλαπα χωρίς τέλος.

  Το τεράστιο "σοκ" προκύπτει από τις εκθέσεις της Επιτροπής για την αύξηση των φορολογικών βαρών έως και το 2019. Αποκαλύπτεται και από τις συστάσεις του "φιλικού" προς την κυβέρνηση ΟΟΣΑ για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο με πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να μειωθεί το χρέος τις 10ετίες που θα έρθουν.

  Αλλά και τα ίδια τα κείμενα της κυβέρνησης που ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε προ ημερών στο Eurogroup δίνουν την εικόνα της διαρκούς "προσαρμογής". Το μετα-μνημονιακό πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει ήδη στους "δανειστές", χωρίς να κάνει καν τον κόπο να κοινοποιήσει στο "εσωτερικό", δεσμεύει την κυβέρνηση για χρόνια υψηλών πλεονασμάτων και λιτότητας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων