Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 00:01

  Τώρα είναι που χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Να λοιπόν που εκδηλώθηκε πλήρως ο σχεδιασμός του Ερντογάν με τον αιφνιδιασμό για τις πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου. Και απέκτησε... "αιτία" η μεγάλη όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας.

  Τώρα όμως είναι που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ψυχραιμία από την ελληνική πλευρά. Γιατί είναι προφανές ότι τα ελληνοτουρκικά θα αποτελέσουν μαζί με τη Συρία και την οικονομία το ένα από τα βασικά μέτωπα της προεκλογικής αντιπαράθεσης και της προεκλογικής ρητορικής στην Τουρκία το επόμενο δίμηνο. Και σαφώς εμάς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα ελληνοτουρκικά. Το πιθανότερο λοιπόν - αν όχι εντελώς βέβαιο - είναι ότι όλες οι πλευρές θα... πλειοδοτήσουν σε λεονταρισμούς και εθνικιστικές κορώνες με στόχο την Ελλάδα.

  Τι Ίμια και Ανθρωποφάγος... Οι βραχονησίδες υπάρχει ο κίνδυνος να είναι μόνο το... ορεκτικό στο μενού του εθνικιστικού κρεσέντο ενόψει των τουρκικών εκλογών. Το πράγμα, τουλάχιστον επικοινωνιακά και λεκτικά θα χοντρύνει πολύ περισσότερο. Θα ακουστούν ενδεχομένως... "τέρατα". Και θα χρειαστεί να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση απόλυτη ψυχραιμία, ήρεμη αποφασιστικότητα και αποφυγή εμπλοκής σε ένα εθνικολαϊκιστικό παιχνίδι αντιπαραθέσεων, ώστε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά. 

  Διασφαλίζοντας βεβαίως τον μέγιστο βαθμό αποτρεπτικής ετοιμότητας, βάζοντας στο παιχνίδι και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά χωρίς να παρασυρθεί σε μία αδιέξοδη διελκυστίνδα που μπορεί να πυροδοτήσει το τεταμένο κλίμα. Με άλλα λόγια, να μην "τσιμπήσουμε" στην τουρκική προκλητικότητα. Και για να επιτευχθεί αυτό, εκτός από την υπεύθυνη στάση που απαιτείται από την κυβέρνηση και τη χαλιναγώγηση των "θερμοκέφαλων", θα πρέπει να συμβάλλει και η υπεύθυνη στάση από πλευράς αντιπολίτευσης.

  Έτσι, δεν θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η πίεση που ήδη είναι λογικό να διακατέχει ολόκληρη την πυραμίδα των ενόπλων δυνάμεων. Αποτρέποντας, τουλάχιστον με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, την εκδήλωση ενός σοβαρού "θερμού επεισοδίου" που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι δεν θα επιδιώξει η τουρκική πλευρά. Το επόμενο δίμηνο είναι σαφές ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και πέραν του εθνικού ζητήματος. Γιατί είναι χρήσιμο να φτάσουμε στις τουρκικές εκλογές χωρίς επεισόδια και για λόγους "προστασίας" της τουριστικής βιομηχανίας, που ιδιαίτερα φέτος καλείται να παίξει καίριο ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να επιβιώσει εκτός Προγράμματος...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων