Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Απρ-2018 00:01

  Δεν βάζουν μυαλό...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Δεν έμαθαν τίποτε από το δράμα της προηγούμενης τριετίας, από τις παλινωδίες, από τις καθυστερήσεις και από τα πισωγυρίσματα που κόστισαν δισεκατομμύρια στη χώρα.

  Δεν βάζουν μυαλό. Είναι αδιόρθωτοι. Δεν εφαρμόζουν αυτά που οι ίδιοι συμφώνησαν και ψήφισαν.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στο σημείο να το παραδεχτεί και να "επιπλήξει" δημοσίως τους υπουργούς του. Αυτούς που είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές του Πάσχα.

  Δεν έχουν καταλάβει τι διακυβεύεται αυτήν τη φορά. Δεν θυμούνται τι είπε ο επίτροπος Μοσκοβισί προ εβδομάδων: ότι δεν υπάρχει Πάσχα, δεν υπάρχουν Κυριακές, ότι πρέπει να εργάζονται μέρα-νύχτα.

  Πρέπει, λοιπόν, να τρέξουν, γιατί πλέον η καθυστέρηση στην 4η αξιολόγηση είναι γεγονός, και μάλιστα με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Δεν μπορούν να επικαλεστούν αυτήν τη φορά τούς "κακούς" δανειστές. Μεταθέτουν από αξιολόγηση σε αξιολόγηση τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη Δικαιοσύνη, στη διαφάνεια, στην αλλαγή πλεύσης του Δημοσίου. Και τούτο, όταν εφαρμόζουν –και με το παραπάνω, όπως δείχνει το υπερπλεόνασμα του 2017– τα επώδυνα φοροεισπρακτικά μέτρα, τσακίζοντας την αγορά.

  Από τον Φεβρουάριο, που ήρθαν οι "θεσμοί" στην Αθήνα για να δουν τι κάνει η κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Τα μολύβια είναι κατεβασμένα.

  Οι αγορές ήδη το αντιλαμβάνονται. Τον Μάρτιο και οι δύο δείκτες-"ορόσημα" για την ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και για την πορεία του ΑΕΠ –ο δείκτης συγκυρίας του ΙΟΒΕ αλλά και ο PMI– κάμφθηκαν. Η αγορά δεν αντέχει ακόμα ένα λάθος, ακόμα μία καθυστέρηση που η ίδια θα πληρώσει.

  Αυτές οι εβδομάδες θα κρίνουν το μονοπάτι που θα διανύσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Αν, λοιπόν, η κυβέρνηση αναγκαστεί να "ικετεύσει" και πάλι τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση με "κενά", τότε θα αναγκαστεί να αποδεχθεί και νέα δυσμενή ανταλλάγματα.

  Θα πρέπει να αποδεχθούν αυστηρότερη εποπτεία με νέα σκληρά και επώδυνα προαπαιτούμενα, που θα μεταφερθούν για τα επόμενα χρόνια, "υποθηκεύοντας" το μέλλον της χώρας. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων