Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Μαρ-2018 00:01

  Οι δόσεις έρχονται, τα φέσια παραμένουν!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Εκταμιεύτηκε λοιπόν με πολύμηνη καθυστέρηση το πακέτο δόσεων 5,7 δισ. ευρώ. Αν περιμένετε πάντως να πέσουν λεφτά στην αγορά, ​γελαστήκατε.

  Θυμάστε ποιο πακέτο είναι αυτό; Αυτό που συνδέεται με την τρίτη αξιολόγηση η οποία υποτίθεται ότι τελείωσε τον... Δεκέμβρη. Σημειώστε λοιπόν, ότι από τα 5,7 δισ. ευρώ που ήρθαν επιτέλους στα κρατικά ταμεία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και μετά από 110 προαπαιτούμενα(!!!),  μόνο τα 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Άνθρακες δηλαδή ο θησαυρός για την αγορά που μετά τα τόσα μέτρα και χαράτσια ήλπιζε να πάρει κάποιες χρηματοδοτικές ανάσες.

  Να πληρώσει δηλαδή το κράτος τα "φέσια" του. Από τα περίπου τέσσερα δισ. ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, η εφορία, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς του ευρύτερου δημοσίου σε επιχειρήσεις, πολίτες, συνταξιούχους και συμβασιούχους... Αντί γι' αυτό όμως, όπως μάθαμε από τα κείμενα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM, η αποπληρωμή ακόμη και αυτών των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ θα γίνει με πάρα πολύ αυστηρούς όρους. Καθώς θα πρέπει να... βάλει το χέρι στην τσέπη και το κράτος. Mε αναλογία τουλάχιστον ένα ευρώ από τα κρατικά ταμεία για κάθε ένα ευρώ από τη δόση...

  Έθεσε βέβαια και άλλους όρους ο ESM στην ελληνική κυβέρνηση. Ότι δηλαδή αν το ποσό δεν διατεθεί ομαλά και έγκαιρα, τότε μπορεί να τα ζητήσει πίσω ή να καθυστερήσει την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ που απομένει. Σκληρή γλώσσα για να σιγουρευτούν ότι έστω και αυτά τα λίγα θα δοθούν στην αγορά. Γιατί υπάρχει προηγούμενο... Α, πάντως ναι, σωστά καταλάβατε. Ουσιαστικά η τρίτη αξιολόγηση ακόμα δεν τελείωσε. Τώρα πήραμε τα 5,7 δισ. ευρώ από το πακέτο που συνολικά φτάνει στα 6,7 δισ. ευρώ και θα έχουμε περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε και τα υπόλοιπα χρήματα.

  Προφανώς λοιπόν ακόμα και αν όλα γίνουν σωστά και κατά γράμμα, η αγορά θα περιμένει ακόμα πολλούς μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι να εξοφληθούν τα κρατικά "φέσια" που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στους επιχειρηματίες και στους φορολογούμενους. Γιατί το κάνουν αυτό οι δανειστές; Γιατί δυσκολεύουν κάθε φορά και περισσότερο τους όρους; Γιατί πολύ απλά διαπιστώνουν κάθε φορά ότι τα λεφτά δεν φτάνουν στον προορισμό τους. Γι' αυτό και η "ρήτρα" του 1 προς 1.

  Θυμίζω ότι το 2017 οι θεσμοί έδωσαν μέσα από το δάνειο του ESM 1,6 δισ. ευρώ Ωστόσο τα στοιχεία που συνοδεύουν τη χθεσινή καταβολή της δόσης δείχνουν ότι πληρώθηκαν μόνο τα 866 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή 734 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στο ράφι ή για την ακρίβεια αυτό συνέβαινε στο τέλος Δεκεμβρίου καθώς τότε σταματούν τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

  Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, όσοι έχουν λαμβάνειν θα δουν "φως" με το σταγονόμετρο. Γιατί αυτή η κυβέρνηση αρέσκεται στο να εισπράττει. Όταν είναι να αποδώσει, τότε φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους. Εκτός αν θεωρείται απόδοση η επιδοματική ελεημοσύνη...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων