Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Μαρ-2018 00:01

  Ο "πόλεμος" δεν θα είναι απλώς εμπορικός

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η υπογραφή Τραμπ στην απόφαση για την εφαρμογή δασμών στο εισαγόμενο ατσάλι και αλουμίνιο στις ΗΠΑ δρομολογεί κατάσταση "εμπορικού πολέμου" με τους μέχρι σήμερα "φίλους" των ΗΠΑ. 

  Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ένας πρόεδρος των ΗΠΑ ανοίγει τέτοιο μέτωπο με τους "συμμάχους" του. Και ένας τέτοιος εμπορικός πόλεμος από τη στιγμή που θα ξεκινήσει δεν αφορά μόνο το εμπόριο. 

  Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, Κίνας ή Ιαπωνίας, είναι αναπόφευκτα μια ρήξη που αγκαλιάζει τα νομίσματα και τις διεθνείς χρηματαγορές.

  Είναι σ' αυτό που θα πρέπει να αναζητήσει κανείς την αιτία τού ότι ο από θέση και φύση προσεκτικός πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγκάσθηκε να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, τον κατά τεκμήριο ισχυρότερο πολιτικό ηγέτη του πλανήτη, αποδίδοντάς του αδυναμία να ξεχωρίσει φίλους από εχθρούς...

  Είναι δεδομένο ότι ένας πόλεμος στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές θα συμπαρασύρει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και θα επηρεάσει τις αποφάσεις "προστασίας" των νομισμάτων στις οποίες θα υποχρεωθούν να κινηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες για να μετριάσουν τις συνέπειες. 

  Κάθε αλλαγή στις ισορροπίες αυτές, στην κλίμακα ενός εμπορικού πολέμου που αφορά τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη, των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας, αναπόφευκτα αντανακλά σε όλα τα επίπεδα των χρηματαγορών.

  Τα πρώτα δείγματα για τις διαστάσεις που μπορούν να δοθούν σε μια τέτοια ρήξη ήρθαν από τις Βρυξέλλες με τις πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων που μιλούν για... πολλές σελίδες με λίστες αμερικανικών προϊόντων που θα μπορούσαν να δασμολογηθούν με ανάλογο τρόπο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη σφοδρότητα αυτής της αντιπαράθεσης. 

  Το αυτονόητο είναι ότι μια τέτοια ρήξη, ειδικά μεταξύ... φίλων, δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση "θερμή". 

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσει τις πολλαπλές γεωπολιτικές συγκρούσεις. Ιδιαίτερα όταν αυτές συνδέονται με περιοχές και προϊόντα που ανέκαθεν η εξασφάλισή τους αποτελούσε αιτία συγκρούσεων. Αν, κατά συνέπεια, αυτός ο εμπορικός "πόλεμος" ξεσπάσει, δεν μπορεί να παραμείνει στα όρια των εμπορικών αντιποίνων. Ας ελπίσουμε ότι η ψυχραιμία θα επικρατήσει τελικά. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr       

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων