Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Μαρ-2018 00:01

  Αν είχαν κουκούτσι μυαλό...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είπαν ορισμένοι ότι ο Τσίπρας έχει άστρο επειδή επικράτησαν στην Ιταλία οι ευρωσκεπτικιστές και οι λαϊκιστές, γεγονός που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Υπάρχει όμως και μία άλλη ανάγνωση...

  Και η διαφορετική οπτική αφήνει πικρά συναισθήματα και οδυνηρές διαπιστώσεις. Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας είναι ή όχι τυχερός, όμως εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι η χώρα χάνει ευκαιρίες. Και δεν προσφέρονται συχνά, ούτε είναι πολλές. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας όντως οι εξελίξεις στην Ιταλία αυξάνουν τις ανησυχίες στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Και είναι βέβαιο ότι με την Ιταλία σε αναβρασμό, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο είναι να εξακολουθούν να τους απασχολούν τα ελληνικά προβλήματα.

  Αντίθετα, ένα ελληνικό success story εξόδου από το Πρόγραμμα και με όσο λιγότερη "όχληση" από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο εντυπώσεων και επιτυχημένων επιλογών για τις πολιτικές που επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως του Νότου, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που απαιτεί η γερμανική ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αυτή είναι η πραγματική ευκαιρία και όχι φυσικά η δυνατότητα που μπορεί να θεωρεί ότι αποκτά ο πρωθυπουργός για τυχόν μικροπολιτικά οφέλη.

  Αν λοιπόν οι Συριζαίοι είχαν κουκούτσι μυαλό, θα αντιλαμβάνονταν ότι για να αποδώσει και να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της χώρας, η δεύτερη μεγάλη μετά το 2014 και την χαμένη τριετία που ακολούθησε, απαιτείται ευρύτερη συναίνεση. Σε όλα τα επίπεδα. Συναίνεση των παραγωγικών δυνάμεων, της κοινωνίας, των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί χωρίς σταθερότητα, χωρίς πολιτική και κοινωνική ηρεμία, χωρίς να "βάλουν πλάτη" οι παραγωγικές τάξεις και οι επιχειρηματίες, δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη, δεν μπορεί να παραχθεί πλούτος, δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις, δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη.

  Αν δεν λάβουν το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας, δεν θα έρθουν οι ξένοι επενδυτές...

  Και τι ισχύει αντί γι αυτά; Η κυβέρνηση επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό. Επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε συγκυρία και κατάσταση ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών. Αδιαφορεί για την ανάπτυξη, για τις ευκαιρίες που μπορεί να υπάρξουν στη χώρα για μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργεια. Δεν αντιλαμβάνονται ότι το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, η έμφαση στην δημιουργία ελκυστικού και ευέλικτου επενδυτικού περιβάλλοντος, η τιθάσευση των ιδεοληψιών, αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της χώρας.

  Παραμένουν προσηλωμένοι στον ρεβανσισμό, στην επίθεση στους ταξικούς αντιπάλους, σε όλους εκείνους που... αφού δεν είναι με εμάς είναι απέναντι. Κι όμως, αν είχαν... κουκούτσι μυαλό θα αντιλαμβάνονταν ότι θα καρπώνονταν και οι ίδιοι την επιτυχία. Την πραγματική, όχι την επίπλαστη. Δεν μπορούν όμως να υπερβούν τους εαυτούς τόσο. Και έτσι η ευκαιρία κινδυνεύει να πάει χαμένη. Άστρο έχει ένας πρωθυπουργός όταν μπορεί να αξιοποιήσει τις συγκυρίες για να μεγιστοποιήσει το όφελος για τη χώρα του. Όχι όταν σπαταλά τις ευκαιρίες για εφήμερα και αμφίβολα κομματικά οφέλη.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων