Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 00:18

  Ποια ανάπτυξη; Ποιες επενδύσεις;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Την ώρα που, θεωρητικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πείσει τους "ξένους" επενδυτές και τις αγορές ότι αλλάζει σελίδα και θα στηρίξει την έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, κλοτσά την ευκαιρία.

  Ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω, αλλά και να διαμορφωθεί ένα σχήμα το οποίο να παράσχει στήριξη στον ιδιωτικό τομέα. Αντί αυτού, όμως, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβερνητική πολιτική παραμένει αναλλοίωτη, ότι οι επενδύσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα και ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελπίδες αντικατάστασης της φορομπηχτικής πολιτικής από έναν αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό. 

  Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αναιμικές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων που κατέδειξαν και για το 2017 τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στοιχεία που δείχνουν ότι και όσοι ξένοι έρχονται, σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και με ενδοομιλικά δάνεια, λόγω της αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Και ας έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ότι θα έρθουν τόσοι επενδυτές που... δεν θα έχουμε πού να τους βάλουμε...

  Δεν λαμβάνουν υπόψη τη συνεχή διολίσθηση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum με αιτία τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Αλήθεια, πόση σημασία δίνουν στην επισήμανση που έκανε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας για ένα απαραίτητο επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ; 

  Αντίθετα, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για νέα φοροεπιδρομή στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Και ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέους φόρους με την 4η αξιολόγηση.

  Αφήνουν στο "συρτάρι" το περίφημο αναπτυξιακό πρόγραμμα και σχεδιάζουν να αφήσουν σχεδόν "παγωμένο" το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να δώσουν τις παροχές στα "δικά τους παιδιά".

  Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να μεταφέρει το μήνυμα ότι υπάρχει η ισχυρή βούληση να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις. Έχασε μία ακόμη ευκαιρία να δώσει το στίγμα αλλαγής σελίδας μέσα από μία δυναμική ώθηση που έχει απόλυτη ανάγκη η ελληνική αγορά.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων