Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Φεβ-2018 00:01

  Γιατί η ΤτΕ επιμένει στην προληπτική γραμμή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα συνοδεύεται από μία επισήμανση στην οποία επιμένει εδώ και μήνες ο διοικητής της, κ. Γιάννης Στουρνάρας. 

  Καθώς ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο εκλείπει και η "εγγύηση" υπό την οποία λειτουργούσε η ελληνική οικονομία. Η διοίκηση της ΤτΕ, ανεξαρτήτως του αν κάποια στελέχη της διατηρούν επιφυλάξεις ως προς αυτό ή όχι, επιμένει ότι την "εγγύηση" του δανείου πρέπει να την αντικαταστήσει μετά την 20ή Αυγούστου μία από τις προληπτικές γραμμές στήριξης του ESM (PCCL ή ECCL). 

  Υποστηρίζει, δε, τη θέση της αυτή με το επιχείρημα ότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να διατηρήσουν την κατ' εξαίρεση δυνατότητα (φθηνού) δανεισμού από την ΕΚΤ (waiver) με εγγύηση τα κρατικά ομόλογα. Πράγματι αυτό ισχύει, καθώς η ΕΚΤ αποδέχεται κατ' εξαίρεση τα κρατικά ομόλογα λόγω της ομαλής εξέλιξης του προγράμματος στήριξης από τον ESM. 

  Επιπλέον όμως, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της ΤτΕ, η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος στήριξης θα αποτελεί μία "εγγύηση" για τις αγορές, αλλά και τους ξένους επενδυτές, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με "πειθαρχία" στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει το τρίτο πρόγραμμα. 

  Από την πλευρά της κυβέρνησης, βέβαια, και του ΥΠΟΙΚ οι αντιρρήσεις είναι... κάθετες, καθώς απορρίπτουν τα επιχειρήματα της ΤτΕ υποστηρίζοντας ότι το μαξιλάρι των 20 δισ. ευρώ που θα έχει μέχρι τότε σχηματισθεί σε συνδυασμό με το "πρόγραμμα ανάπτυξης" και την περαιτέρω διευκόλυνση του χρέους, θα αποτελούν την "εγγύηση" για τις αγορές. Τα κριτήρια των δύο πλευρών είναι διαφορετικά. Η ΤτΕ θέλει την προληπτική γραμμή για να υποχρεώνει τις αγορές (αλλά και την κυβέρνηση) να ακολουθούν τις αποφάσεις των "θεσμών". Η κυβέρνηση κρίνει ότι η στάση των αγορών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο Ιούνιος δεν είναι και τόσο μακριά και οι "εντάσεις" δεν βοηθούν την επιστροφή στην κανονικότητα. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr      

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων