Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Φεβ-2018 00:01

  Το timing της κόντρας κυβέρνησης - ΤτΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το γεγονός ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη ​Στουρνάρα είναι κακές, δεν προέκυψε ασφαλώς την τελευταία περίοδο. Από τις πρώτες άλλωστε ημέρες διερευνήθηκε ανεπιτυχώς η δυνατότητα απομάκρυνσής του.

  Αν και πρόσκαιρα είχε διαφανεί ότι είχε επιτευχθεί μία... ισορροπία τρόμου, οι εξελίξεις έδειξαν τελικά, μέσα από σειρά "αψιμαχιών" ότι κυβέρνηση και Στουρνάρας είναι κάτι σαν... "ξένοι στην ίδια πόλη" για να θυμηθούμε και την ομώνυμη ταινία. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν χάθηκε ευκαιρία για να επιχειρηθεί να κλονιστεί η αξιοπιστία του κεντρικού τραπεζίτη. Χωρίς να επιτυγχάνει τον στόχο αυτό. Και ο κ. Στουρνάρας "ανταπέδιδε" τις βολές μέσα από σχεδόν... πολιτικές δηλώσεις. Δεν έχει σημασία να αναφερθούμε στα αρκετά "επεισόδια", όμως πλέον η κόντρα άρχισε να παίρνει διαστάσεις.

  Τελευταία αφορμή επιδείνωσης, πριν ακόμα ξεσπάσει η υπόθεση Novartis, υπήρξε η κατηγορηματική θέση του διοικητή της ΤτΕ για την ανάγκη ύπαρξης μίας προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής στήριξης, μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Κάτι που είναι σαφές ότι έχει λογική, αλλά παράλληλα αντίκειται στην κυβερνητική ρητορική περί "καθαρής" ή σχεδόν "καθαρής" εξόδου. Μάλιστα η θέση αυτή θα δεσπόζει και στη σχετική έκθεση της ΤτΕ. Και προφανώς αποτελεί ένα σημαντικό σημείο τριβής.

  Τώρα όμως το πράγμα "χοντραίνει" με την εμπλοκή του ονόματος και της οικογένειας του κεντρικού τραπεζίτη στην υπόθεση Novartis. Ο κ. Στουρνάρας μίλησε ανοιχτά πλέον για "προσπάθεια εξόντωσής του με κάθε βρώμικο τρόπο" και ανέφερε ότι όσα καταγγέλλονται σε βάρος του έχουν "ένα και μοναδικό στόχο: Την αποπομπή μου από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας".  Προσθέτοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

  Ορισμένοι μάλιστα αποδίδουν σε έναν βαθμό και την αυστηρή στάση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι απέναντι στην ελληνική πλευρά για τα ζητήματα των πλειστηριασμών και του 7ετούς ομολόγου, στην ενόχληση του κεντρικού τραπεζίτη για τις επιθέσεις που δέχεται ο διοικητής της ΤτΕ. Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς, ωστόσο το timing είναι ενδιαφέρον.

  Και μία και μιλάμε για timing είναι σαφές ότι σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών εποπτικών αρχών, μέσω και των stress tests και με ανοιχτό ακόμα το θέμα των πλειστηριασμών, η ανυπαρξία κάθε συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και Κεντρικής τράπεζας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Και μία ακόμη σειρά κρίσιμων ζητημάτων για τον τραπεζικό τομέα ανοιχτά. Αλλά και γενικότερα ενόψει της διαπραγμάτευσης για το Χρέος και την έξοδο από το Μνημόνιο αλλά και ενόψει κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών από τις αγορές. 

  Και όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δυνατότητα αποκλιμάκωσης της έντασης. Πιθανότερο δε είναι το αντίθετο, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει και κάποια διάθεση συναίνεσης από την κυβερνητική πλευρά. Ιδανικό βέβαια θα ήταν να βρεθεί κάποια δυνατότητα "ανακωχής". Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για τη χώρα -και τις τράπεζες και την οικονομία - από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων