Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Φεβ-2018 00:01

  Επιλέγουν την πόλωση, ενώ απαιτείται συναίνεση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

   

  Την ώρα που η χώρα θα χρειαστεί συναίνεση από όλες τις "δυνάμεις" της, πολιτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, κοινωνικές, για να διαχειριστεί τόσο τα κρίσιμα εθνικά θέματα, όσο κυρίως την έξοδό της από τα προγράμματα, δημιουργείται ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο κλίμα που όχι μόνο δεν δίνει χώρο στην επίτευξη συναίνεσης αλλά, αντίθετα, ρίχνει νερό στον μύλο της πόλωσης. 

  Η χώρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος, πλησιάζει στο να μπει στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσής του. Πλησιάζει στην ευθεία που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα και να ξανακερδίσει τη δυνατότητα να αποφασίζει και να σχεδιάζει η ίδια το μέλλον της. Να έχει ξανά "τα κλειδιά", όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός... Κάτι τέτοιο, όμως, για να έχει αποτέλεσμα, προϋποθέτει ότι θα πρέπει να συσπειρώσει όσες δυνάμεις τής έχουν απομείνει, μετά από τρία εξαντλητικά μνημονιακά προγράμματα, ώστε να ελπίζει σε μια νέα πορεία ανάκαμψης, με προσδοκίες για βελτίωση και ευημερία.

  Στην κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη που ασφαλώς προκύπτει για μία χώρα και μία κοινωνία που έχει υποφέρει τα χρόνια της κρίσης, της ύφεσης και των δραματικών περικοπών και περιορισμών. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να συμβαδίσει με μικροπολιτικές στοχεύσεις και επιδιώξεις. Οι οποίες δεν αποτελούν παρά πισωγύρισμα. Ούτε αντιλαμβάνονται τη σημασία της συναίνεσης στην κοινωνία ως προς την αντιμετώπιση των εθνικών στόχων. Αντίθετα, φαίνεται να εκλαμβάνουν τη συγκυρία ως μία ευκαιρία να χτυπήσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο πολώνοντας το κλίμα και διχάζοντας την κοινωνία. 

  Επιστρατεύουν τη σκανδαλολογία ως αντιπερισπασμό και με προσδοκία "ισοφάρισης" των απωλειών που απορρέουν από την πολιτική που έχουν ασκήσει. Επενδύουν στο χάος και θυσιάζουν έτσι στον βωμό της μικροπολιτικής μία μεγάλη ευκαιρία. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η προοπτική της εξόδου για να είναι πραγματικά "καθαρή", προϋποθέτει κοινή προσπάθεια, απομάκρυνση από τις άκαιρες αντιπαραθέσεις και στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας. Με όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν, δεν φαίνονται ικανοί να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.   

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr       

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων