Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Φεβ-2018 00:01

  Εικονική πραγματικότητα στην οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κυβερνητική προσπάθεια να φανεί ότι η οικονομία αλλάζει σελίδα δεν πείθει. Η επιλεγμένη παράθεση δεικτών που δείχνουν ανοδική ρότα (μετά την κατάρρευση που υπέστη η οικονομία το 2015) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι βγαίνουμε από την κρίση. Είμαστε ακόμη στον βυθό και η έξοδος δεν είναι κοντά.

  Το οικονομικό κλίμα, που βελτιώθηκε και τον Ιανουάριο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κινείται, όντως, σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 101,9 (από 101,3) μονάδες. Μόνο που είναι ακόμη μακριά από τις 105,2 μονάδες του 2014 ή από τις 112 μονάδες τής προ κρίσης περιόδου.

  Όσο για την οικονομική κατάσταση των πολιτών, φαίνεται από το πόσα χρωστούν: 101 δισ. ευρώ στην Εφορία και ακόμα 32 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχουν να πληρώσουν πια.

  Αλλά και η μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε το ίδιο. Ότι 1 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών του, ότι 1 στα 2 νοικοκυριά στηρίζεται οικονομικά από τη σύνταξη και ότι το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016.

  Την ίδια ώρα, η Eurostat ανακοίνωσε την ανεργία-ρεκόρ των νέων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, όμως, μόνο τον πιο υψηλό δείκτη ανά την Ε.Ε., αλλά επιπλέον αυξήθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο σε σχέση με έναν μήνα πριν, φτάνοντας στο 40,8%.

  Τα οικονομικά στοιχεία, λοιπόν, που δείχνουν τη "θηλιά" στην οικονομία, την αγορά αλλά και την κοινωνία είναι πολλά. Και διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα... Δείχνουν ότι, παρά τα εύσημα περί προόδου στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους δανειστές, παρά τη νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές, το "τούνελ" είναι ακόμη μεγάλο.

  Και αυτό θα φανεί με την επόμενη υπερ-διαπραγμάτευση και με τους νέους συμβιβασμούς που θα κληθεί να κάνει η κυβέρνηση για το αφορολόγητο, αλλά και για τις συντάξεις και τη νέα εποπτεία που υφαίνεται. Με τους νέους συμβιβασμούς που παραδέχτηκε ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ, αλλά που θα πληρώσει για ακόμα μία φορά η ελληνική κοινωνία.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων