Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 00:01

  Το συλλαλητήριο φέρνει εξελίξεις…

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Μακεδονικό πρέπει να το αξιολογήσουν με πολύ μεγάλη προσοχή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς ενδεχομένως να ανοίγει τον δρόμο για πολιτικές εξελίξεις. 

  Τι σημαίνει αυτό; Όχι απαραίτητα εκλογές, όπως ίσως είναι η συνήθης εύκολη πρώτη ανάγνωση. Αλλά πολιτικές ζυμώσεις. Οι οποίες δύνανται να παίξουν τον δικό τους ρόλο και να συνδιαμορφώσουν το τοπίο ενόψει των εκλογών όποτε αυτές γίνουν. Ας αρχίσουμε από την κυβέρνηση. Από το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η υπόθεση Καμμένου εξελίσσεται διαφορετικά από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Καθώς κυρίαρχη άποψη ήταν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό θα έκανε μία ωραιότατη κυβίστηση προκειμένου να διασφαλίσει τη συνοχή της συγκυβέρνησης. 

  Τα πράγματα ωστόσο δείχνουν να διαφοροποιούνται και η συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων πάνω σε ένα σύνθετο όνομα με τον όρο "Μακεδονία" αρχίζει να απομακρύνεται. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος θα διαπίστωσε την Κυριακή ότι τυχόν συμφωνία του θα του έκλεινε δια παντός την πρόσβαση στις δεξιές – πατριωτικού χαρακτήρα ψήφους. Τις οποίες γνωρίζει ότι προσέλκυσε με τον αντιμνημονιακό – αρχικά... – λόγο του. Με άλλα λόγια, αν ο κ. Καμμένος συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό σε ονομασία με  τον όρο "Μακεδονία", είναι... καμένος από χέρι εκλογικά. 

  Είναι λοιπόν μάλλον σαφές ότι ο πρωθυπουργός ήδη... μετράει κουκιά. Τι θα κάνει αν απειληθεί εκ των πραγμάτων η δεδηλωμένη. Και όταν λέμε μετράει κουκιά, εννοούμε ότι αναζητεί πρόθυμους υποστηρικτές. Οι φήμες στα πολιτικά και παραπολιτικά πηγαδάκια λένε ότι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν πολιτικές εφεδρείες, ακόμη και αν προκύψει διαζύγιο με τον κ. Καμμένο. Είτε από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων είτε από κόμματα που βρίσκονται σε σχετική αποδρομή, όπως το Ποτάμι, ή η Ένωση Κεντρώων, ή και οι ΑΝΕΛ... Καθώς δεν είναι βέβαιο ότι όλοι θα ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο αν επιλέξει αποχώρηση από την κυβέρνηση. Αντιθέτως...

  Βεβαίως, στο τέλος μπορεί η ίδια η πορεία των πραγμάτων να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, γιατί κακά τα ψέματα, ό,τι και αν έχουν κατά νου να δεχθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Σκοπιανός, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι μπορούν να το κάνουν delivery. Να το φέρουν εις πέρας. Και δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να σπεκουλάρει για μία ακόμη φορά πολιτικά προς τα έξω και προς τα μέσα, δυστυχώς αυτή τη φορά με ένα εθνικό θέμα...

  Την ώρα λοιπόν που στο Μαξίμου η αντίδραση του κόσμου δυσχεραίνει ή και ανατρέπει τους σχεδιασμούς, καθώς βάζει δύσκολα στον κυβερνητικό εταίρο, η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενδέχεται να ανοίγει ορισμένα ζητήματα – αν δεν υπάρξει πολύ προσεκτική διαχείριση – και στην αντιπολίτευση. Και ο λόγος είναι ότι στη συγκέντρωση της Κυριακής, υπήρξε και πολιτικός λόγος. Η ομιλία του κ. Φράγκου είχε αρκετά πολιτικά στοιχεία. Και ο ομιλητής επιχείρησε να αγγίξει τις πατριωτικές χορδές και το συναίσθημα ενός κομματιού της κοινωνίας, που θεωρητικά θα μπορούσε να τείνει ευήκοα ώτα. 

  Και για να μην το κουράζουμε, την Κυριακή κάθε άλλο παρά έκλεισε το παράθυρο δημιουργίας ενός "πατριωτικού" σχηματισμού με αφορμή το Μακεδονικό, όπως άλλωστε από καιρό φημολογείται. Μπορεί να λάβει πολιτική οντότητα; Άγνωστο, αλλά όχι απίθανο. Γι' αυτό και η αναφορά περί πολύ προσεκτικών και ευαίσθητων χειρισμών από την αξιωματική αντιπολίτευση που θα απαιτηθούν στο μέλλον, ώστε να μην υπάρξουν διαρροές... Γιατί αν υπάρξει μία τέτοια κίνηση, είναι σαφές ότι θα στοχεύσει σε κοινό το οποίο στην πλειοψηφία του βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, μέσα ή έξω από αυτήν. 

  Ενδεχομένως να στοχεύουν και σε άλλα κοινά, απογοητευμένων πολιτών είτε άλλων πολιτικών πεποιθήσεων είτε που απέχουν από την πολιτική, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν από μία ρητορική ανάτασης της εθνικής περηφάνιας και της χαμένης αξιοπρέπειας. Όμως ο πυρήνας της στόχευσης προφανώς βρίσκεται προς τα δεξιά. Και σε καιρούς ύφεσης, οι επιρροές γίνονται εντονότερες. Πώς νομίζετε ότι ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία...; Πώς νομίζετε ότι αλίευαν ψήφους οι ΑΝΕΛ;

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων