Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιαν-2018 00:01

  Το όραμα" για ένα part time μέλλον...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το όραμα που δίνει η σημερινή κυβέρνηση στις νέες γενιές για το μέλλον τους, είναι δυστυχώς ένα όραμα... part time. Μία προοπτική μερικής απασχόλησης στην καλύτερη περίπτωση γα όσους δεν εγκλωβιστούν στο τέλμα της ανεργίας.

  Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι δυστυχώς αρκετά χαρακτηριστικά. Και δείχνουν σε τι είδους εργασιακές συνθήκες και αμοιβές καλούνται να επιβιώσουν οι σημερινοί νέοι. Όπως λοιπόν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν πλέον μορφές μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασαν στο 57,39% των συνολικών προσλήψεων οι part time δουλειές. Ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώνεται στο 42,61%, επιβεβαιώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.

  Αυτό άλλωστε είναι και το... θαύμα της μικρής βελτίωσης των δεικτών ανεργίας. Η part time απασχόληση ή και η εποχιακή απασχόληση. Αυτό είναι το εργασιακό μοντέλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και πώς αλλιώς θα ήταν άλλωστε τα πράγματα σε μία χώρα που η ανάπτυξή της στηρίζεται στην οικονομία του σουβλατζίδικου, της καφετέριας και του τυροπιτάδικου. Για ποιες πλήρους απασχόλησης προσλήψεις να συζητήσουμε σε μία οικονομία που δεν ευνοεί τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

  Έτσι πλέον η πολυσυζητημένη γενιά των 500 ευρώ, δίνει τη θέση της στη γενιά των part timers των 250 - 300 ευρώ ή τους πιο προνομιούχους των 350 - 400 ευρώ. Αυτό είναι το μέλλον που τους επιφυλάσσει η σημερινή κυβέρνηση. Αυτό είναι το νέο "όραμα" που μοιάζει περισσότερο με εφιάλτη. Ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η ισοπέδωση προς τα κάτω. Ένα μέλλον όπου οι αχτίδες φωτός όχι μόνο είναι σπάνιες αλλά και διόλου φωτεινές...

  Με αυτά τα δεδομένα να μην απορεί κανείς που πολλοί  νέοι γίνονται όλο και πιο παθητικοί και αδιάφοροι, πιο απογοητευμένοι. Και που όσοι μπορούν "δραπετεύουν" στο εξωτερικό καθώς δεν θέλουν να ζήσουν μία part time ζωή...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων