Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 00:01

  Εθνικό στοίχημα οι τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Το μεγάλο στοίχημα της επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών στο προσεχές stress test δεν είναι μόνο ένα στοίχημα που αφορά τις ίδιες τις τράπεζες, τους μετόχους τους, τη χρηματιστηριακή αγορά και γενικότερα την οικονομία. Είναι ένα στοίχημα που αφορά συνολικά τη χώρα. Καθώς το μήνυμα από τους "θεσμούς" είναι σαφές. Η ευμάρεια των ελληνικών τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα και τα Μνημόνια. Πρόκειται ουσιαστικά, λοιπόν, για ένα εθνικό στοίχημα.

  Η σύνδεση αυτή αφορά κυρίως στο αν και κατά πόσο οι τράπεζες θα επιβαρύνουν –ή όχι– το ελληνικό χρέος. Δηλαδή, αν θα επαληθευτεί το αισιόδοξο σενάριο της μη ανάγκης για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης.

  Καθώς, αν υπάρξει επιβάρυνση, αυτή μοιραία μπορεί να αναστρέψει τα σχέδια "εξόδου". Και τούτο διότι θα απαιτήσει οι δανειστές να βάλουν ξανά το χέρι στην "τσέπη", επιβαρύνοντας το ελληνικό χρέος και απαιτώντας πρόσθετες παρεμβάσεις που θα διαταράξουν τις λεπτές ισορροπίες που έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνονται. Θα διαταράξει μια τέτοια επιβάρυνση και το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στο διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα, για την επιστροφή της στις αγορές, για τη χαλάρωση (έστω και σταδιακή) των κεφαλαιακών ελέγχων.

  Η "ευημερία" των τραπεζών περνά όμως μέσα από την επιτυχία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Τόσο για το κατά πόσο οι τιμές πώλησης θα είναι τέτοιες που δεν θα προκαλέσουν πρόσθετη "τρύπα" στους ισολογισμούς των τραπεζών, όσο και για το σήμα που θα δώσουν στην αγορά. Το σήμα ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.

  Τόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί όσο και η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που προηγήθηκε πρέπει να ισχυροποιηθούν. Το ίδιο και τα υπόλοιπα εργαλεία "εξυγίανσης" των τραπεζών.

  Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς. Τα τεστ αντοχής ξεκινούν τον Φεβρουάριο. Και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είναι επιθυμητό –από τους δανειστές– να ολοκληρωθούν τον Μάιο ή το αργότερο τον Ιούνιο. Αμέσως μετά, δηλαδή, από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων