Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Σεπ-2017 00:01

  Μίκης: Ο βασιλιάς είναι γυμνός...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ούτε το αποτέλεσμά τους. Ελπίζω όμως να αυξηθεί κατακόρυφα η συμμετοχή των πολιτών και να είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική της ελληνικής κοινωνίας και των απαιτήσεών της η επόμενη κυβέρνηση.    

  Γιατί το αναφέρω αυτό; Το επισημαίνω με αφορμή το πρόσφατο (12/9) σχόλιο – ξυραφιά, του Μίκη Θεοδωράκη στην προσωπική του ιστοσελίδα, για τον Αλέξη Τσίπρα με τίτλο "Ο βασιλιάς είναι γυμνός". Στο οποίο πέραν των άλλων υπενθυμίζει, καυτηριάζοντας και την απάθεια του ελληνικού λαού, ότι η σημερινή κυβέρνηση κυβερνά με ψήφους που αντιστοιχούν στο μόλις 15%! Εντάξει, ίσως και να είναι λίγο παραπάνω το ποσοστό, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα. Με την τρομακτική αποχή που έχει εκδηλωθεί στις τελευταίες εκλογές, παρατηρείται το στρεβλό φαινόμενο να κυβερνάται η χώρα από μία ισχνή αριθμητικά μειοψηφία. Βεβαίως, αυτό δεν ήταν μόνο πρόβλημα του Σύριζα, αλλά συνολικότερο. Ωστόσο, αυτοί κυβερνούν...

  Λέει και άλλα ενδιαφέροντα ο Μίκης, ότι ο Τσίπρας κυβερνά με μία "κουτσή" πλειοψηφία, με μία "κουτσή" Βουλή και μία "κουτσή" κυβέρνηση. Και τούτο χάρη στη συνταγματική αναθεώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1986 όταν και ψαλιδίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας προς όφελος του πρωθυπουργού...

  Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μία τεράστια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο μεγάλος έχει το δικαίωμα και να έχει άποψη και να την εκφράζει όποτε κρίνει ο ίδιος. Διαχρονικά άλλωστε με τις παρεμβάσεις του έχει καθορίσει ακόμα και την ίδια την πορεία της χώρας σε κρίσιμες στιγμές. Όπως το 1974 με το "Καραμανλής ή τανκς" που συνέβαλε στην αποδοχή από τις αριστερόστροφες δυνάμεις της κοινωνίας του μεταπολιτευτικού σκηνικού και στην αποτροπή αντιδράσεων και εκτρόπων. Όπως με την παρέμβασή του στην κρίση Οτσαλάν με την οποία στήριξε την κυβέρνηση Σημίτη που εμφάνιζε λόγω της υπόθεσης αυτής φοβικά σημάδια διάλυσης. Βεβαίως και έχει κάνει και λάθη. Μεγάλα ίσως, καθώς οι μεγάλες προσωπικότητες όταν κάνουν λάθη, δεν μπορεί παρά μοιραία να είναι και αυτά μεγάλα. 

  Επί της ουσίας τώρα, οι πολίτες, η κοινωνία, μετά από 7 χρόνια κρίσης, στα οποία έχουν δοκιμασθεί πολιτικοί και πολιτικές θα πρέπει να συμμετάσχουν και όχι να απέχουν από τη λήψη αποφάσεων. Και μεγαλύτερη απόφαση από το ποιος, με ποιο τρόπο, με τι σύστημα και με ποια αξιοπιστία θα σε κυβερνήσει, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ντροπή στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να γίνονται εκλογές και να συμμετέχει μόνο ο ένας στους δύο Έλληνες. Η απάθεια και η απουσία δεν είναι λύσεις. Είναι αντίστοιχα με το ρίξιμο της ασπίδας στη μάχη κατά την Αρχαιότητα. Το δεν μου κάνει κανείς, είστε όλοι το ίδιο, δεν είναι κανένας χαρισματικός, είναι απλώς ένα εύκολο απαξιωτικό άλλοθι. Δεν μπορεί, από κάπου θα πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, τη μεγαλύτερη ζημιά μέχρι τώρα την έχουν κάνει οι δήθεν χαρισματικοί...

  Ας αρχίσει λοιπόν να ξυπνά σιγά σιγά ο κόσμος, να αφυπνίζεται. Διαφορετικά, δεν έχει καμία δικαιολογία να διαμαρτύρεται όταν μειοψηφίες στοχευμένες και μπετόν από πλευράς συμφερόντων και ιδεοληψιών, διαφεντεύουν τη ζωή του και το μέλλον της χώρας. Όταν είσαι απών δεν δικαιούσαι να μιλάς. Και ο πολίτης έχει φωνή, την ψήφο του. Ή μη χρησιμοποίηση όμως της φωνής αυτής, προς όποια κατεύθυνση κρίνει ο καθένας – αυτό σημαίνει δημοκρατία – τελικά τον καταντά όχι πολίτη αλλά... υπήκοο. Άβουλο και χωρίς δικαιώματα...

  -----------

  Παραθέτω το σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη, έτσι όπως το Δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα γιατί περιέχει πολλαπλά μηνύματα:

  Ο βασιλιάς είναι γυμνός

  Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να θαυμάζει και να ευχαριστεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί χάρη σ’ αυτόν κυβερνά όντας ο ίδιος "κουτσός" (με "κουτσή πλειοψηφία), με μια "κουτσή" Βουλή και "κουτσή" κυβέρνηση, χάρη στην συνταγματική αναθεώρηση του 1986, τότε που ο Α. Παπανδρέου έκοψε από το τότε ισχύον Σύνταγμα το ένα "πόδι" (από τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας), για να το σφετεριστεί ο ίδιος ως Πρωθυπουργός!

  Από τότε η Ελλάδα βαδίζει κουτσά-στραβά και ανώμαλα χωρίς καμία ένσταση από τους εναπομείναντες θεσμούς (την Βουλή και την Δικαιοσύνη) που σιωπούν εκ του πονηρού. Ιδιαίτερα όσοι έχουν την ελπίδα να κυβερνήσουν την κουτσή χώρα έχοντας και αυτοί "κουτσή πλειοψηφία", όπως γίνεται από το 1986 έως σήμερα.

  Όσο για τον ελληνικό λαό, φαίνεται πως του αρέσει να παραμένει "ευκολόπιστος και προδομένος" κατά την ρήση του εθνικού μας ποιητή.

  Σε όποιον λαό της γης τολμήσεις να πεις ότι αυτή τη τραυματισμένη χώρα έχει κυβέρνηση του 15%, θα βάλει τα γέλια πιστεύοντας ότι πρόκειται για τραγική φάρσα. Μόνο εδώ ο μισός πληθυσμός κλαίει ενώ ο άλλος μισός ετοιμάζεται να κλάψει, γιατί κανείς δεν του εξήγησε ότι ο Βασιλιάς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι γυμνός και το κοστούμι του κυβερνήτη που φοράει είναι -όπως το πουκάμισο του Σεφέρη- αδειανό!
   
  Αθήνα, 12.9.2017
  Μίκης Θεοδωράκης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ