Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 00:01

  Τα SOS της εξόδου στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι εμφανές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξαν δύο γραμμές σε σχέση με την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές. Για αυτό είχαμε μέχρι τώρα μία..."κολοκυθιά" για την ημέρα της έκδοσης.

  Οι δύο γραμμές ήταν και είναι, η πολιτική και η τεχνοκρατική. Μέχρι στιγμής οι ενστάσεις της δεύτερης έχουν επιτύχει μικρή χρονομετάθεση αλλά η πρώτη είναι που καθορίζει τις εξελίξεις. Οι φωνές περί πρόωρης έκδοσης καλύπτονται από τις επικοινωνιακές προσδοκίες, το "σπρώξιμο" από ορισμένους εταίρους που θέλουν να εγγράψουν επικοινωνιακά μία επιτυχία στο ελληνικό στόρι, αλλά και από την πίεση συμβούλων και primary dealers που ήδη σκέφτονται τις προμήθειες...

  Έτσι οι κυβερνητικές -αλλά και από το εξωτερικό- διαρροές τοποθετούν την έκδοση στο "από μέρα σε μέρα", οι υποστηρικτές του "μη βιάζεστε" ελπίζουν να προλάβουν τουλάχιστον τη σύνοδο του Δ.Ν.Τ και η εσωτερική αγορά... μπαινοβγαίνει στο... ντους αναμένοντας την έκδοση. Έτσι κάπως αρχικά η έκδοση πήγαινε για Δευτέρα, μετά για μέχρι τις 19 και βλέπουμε. Ίσως σήμερα, ίσως αύριο...

  Προφανώς και η άμεση έξοδος στις αγορές έχει αναμφισβήτητα οφέλη, κυρίως ψυχολογικά που όμως θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σε αγορά και επενδυτές, αλλά πρέπει να γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αν δεν έχει γίνει η σωστή προετοιμασία ή αν δεν έχει συνέπεια και συνέχεια.Έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας της Ελλάδας, μια έξοδος δεν μπορεί να είναι μια ευκαιριακή κίνηση. Πρέπει να αποτελεί το πρώτο βήμα μιας δομημένης στρατηγικής, που θα έχει στόχο τη διαμόρφωση μιας καμπύλης αποδόσεων, ώστε να στρώσει τον διάδρομο πλήρους επαναφοράς στις αγορές. Με ασφάλεια, συνέχεια και σταθερότητα.

  Μια τέτοια στρατηγική απαιτεί πάρα πολλές δικλίδες ασφαλείας. Πρέπει οι επενδυτές να μην έρθουν για μία φορά, αλλά κατ’ επανάληψη. Να δημιουργηθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης. Πρέπει επίσης να μην έλκονται μόνο τα hedge funds, αλλά και οι "θεσμικοί", που θα τοποθετηθούν σε εκδόσεις με βάθος χρόνου. Τότε μόνο θα μιλάμε για σοβαρή και όχι ευκαιριακή έξοδο στις αγορές. 

  Ωστόσο, οι "αποδείξεις" ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα έπειτα από δύο χρόνια παλινωδιών δεν έχουν ακόμη δοθεί. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η έξοδος από το "υπερβολικό έλλειμμα" είναι δύο θετικά βήματα, που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων για τοποθετήσεις σε εταιρείες, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στα ομόλογα.

  Αλλά η κυβέρνηση έχει και άλλα διαπιστευτήρια να δώσει. Και για τα δημοσιονομικά της, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να προωθήσει.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ορθώς έθιξε προ ημερών το θέμα των εμφατικών ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προηγηθούν μιας τέτοιας κίνησης, την οποία χαρακτήρισε ξεκάθαρα πρόωρη. Απαιτούνται αποδείξεις ότι δεν θα υπάρξουν –για ακόμα μία φορά– καθυστερήσεις και οπισθοχωρήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις ανάλογες με αυτές του Ελληνικού ή του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες δεν έχουν σβηστεί από τη "μνήμη" των αγορών.

  Η 3η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα είναι δύσκολη, ενώ οι γερμανικές εκλογές είναι ένας αστάθμητος παράγοντας στον δρόμο για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το χρέος.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί με σύνεση και προς όφελος της οικονομίας τον θετικό αντίκτυπο που θα υπάρξει από μια ομολογιακή έκδοση, ωστόσο θα πρέπει να διαφυλάξει τη θετική ψυχολογία που θα δημιουργηθεί, να μην αποδειχθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ως αμιγώς κερδοσκοπικό πεδίο,  έτσι ώστε να μη γυρίσει η όλη υπόθεση μπούμερανγκ...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:01 18/09

  Η ανικανότητα στη διαχείριση κρίσεων

  Το ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια ημέρα τις ακτές του Σαρωνικού να μοιάζουν με τις ακτές του Κόλπου στο Ιράκ κανείς δεν το είχε ποτέ φανταστεί.

  00:01 15/09

  Τρικυμία εν κρανίω

  Αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις.

  00:01 14/09

  Μίκης: Ο βασιλιάς είναι γυμνός...

  Δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ούτε το αποτέλεσμά τους. Ελπίζω όμως να αυξηθεί κατακόρυφα η συμμετοχή των πολιτών.

  00:01 11/09

  Paroles, Paroles...

  Λόγια, λόγια, χωρίς καμία απολύτως ουσία ακούσαμε στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Γενικολογίες που είχαν ως στόχο να πλαισιώσουν το νέο αφήγημα, την... Ελλάδα της ανάπτυξης!

  00:01 08/09

  Ο Μακρόν ξέρει τι κάνει. Εμείς;

  Η επίσκεψη Μακρόν ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κλείσει και αυτό όπως και άλλα παράθυρα που άνοιξαν την τελευταία διετία...

  00:01 05/09

  Ο Αλέξης στη χώρα των θαυμάτων

  Παπαστράτος, Apivita, οι περιηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα όπου ως άλλη "Αλίκη" στη "χώρα των θαυμάτων" ανακαλύπτει πράγματα και θαύματα...

  00:01 01/09

  Ο Μακρόν, ο Τσίπρας και τα... συνδικάτα

  Λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν προχώρησε σε μία ευρύτατη μεταρρύθμιση στα εργασιακά. Θα έχει πολλά να συζητήσουν γι΄ αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό.