Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 00:01

  Τα SOS της εξόδου στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Είναι εμφανές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξαν δύο γραμμές σε σχέση με την επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές. Για αυτό είχαμε μέχρι τώρα μία..."κολοκυθιά" για την ημέρα της έκδοσης.

  Οι δύο γραμμές ήταν και είναι, η πολιτική και η τεχνοκρατική. Μέχρι στιγμής οι ενστάσεις της δεύτερης έχουν επιτύχει μικρή χρονομετάθεση αλλά η πρώτη είναι που καθορίζει τις εξελίξεις. Οι φωνές περί πρόωρης έκδοσης καλύπτονται από τις επικοινωνιακές προσδοκίες, το "σπρώξιμο" από ορισμένους εταίρους που θέλουν να εγγράψουν επικοινωνιακά μία επιτυχία στο ελληνικό στόρι, αλλά και από την πίεση συμβούλων και primary dealers που ήδη σκέφτονται τις προμήθειες...

  Έτσι οι κυβερνητικές -αλλά και από το εξωτερικό- διαρροές τοποθετούν την έκδοση στο "από μέρα σε μέρα", οι υποστηρικτές του "μη βιάζεστε" ελπίζουν να προλάβουν τουλάχιστον τη σύνοδο του Δ.Ν.Τ και η εσωτερική αγορά... μπαινοβγαίνει στο... ντους αναμένοντας την έκδοση. Έτσι κάπως αρχικά η έκδοση πήγαινε για Δευτέρα, μετά για μέχρι τις 19 και βλέπουμε. Ίσως σήμερα, ίσως αύριο...

  Προφανώς και η άμεση έξοδος στις αγορές έχει αναμφισβήτητα οφέλη, κυρίως ψυχολογικά που όμως θα έχουν ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο σε αγορά και επενδυτές, αλλά πρέπει να γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι αν δεν έχει γίνει η σωστή προετοιμασία ή αν δεν έχει συνέπεια και συνέχεια.Έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας της Ελλάδας, μια έξοδος δεν μπορεί να είναι μια ευκαιριακή κίνηση. Πρέπει να αποτελεί το πρώτο βήμα μιας δομημένης στρατηγικής, που θα έχει στόχο τη διαμόρφωση μιας καμπύλης αποδόσεων, ώστε να στρώσει τον διάδρομο πλήρους επαναφοράς στις αγορές. Με ασφάλεια, συνέχεια και σταθερότητα.

  Μια τέτοια στρατηγική απαιτεί πάρα πολλές δικλίδες ασφαλείας. Πρέπει οι επενδυτές να μην έρθουν για μία φορά, αλλά κατ’ επανάληψη. Να δημιουργηθεί μία νέα σχέση εμπιστοσύνης. Πρέπει επίσης να μην έλκονται μόνο τα hedge funds, αλλά και οι "θεσμικοί", που θα τοποθετηθούν σε εκδόσεις με βάθος χρόνου. Τότε μόνο θα μιλάμε για σοβαρή και όχι ευκαιριακή έξοδο στις αγορές. 

  Ωστόσο, οι "αποδείξεις" ότι η Ελλάδα γυρίζει οριστικά σελίδα έπειτα από δύο χρόνια παλινωδιών δεν έχουν ακόμη δοθεί. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η έξοδος από το "υπερβολικό έλλειμμα" είναι δύο θετικά βήματα, που έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ξένων για τοποθετήσεις σε εταιρείες, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στα ομόλογα.

  Αλλά η κυβέρνηση έχει και άλλα διαπιστευτήρια να δώσει. Και για τα δημοσιονομικά της, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να προωθήσει.

  Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, ορθώς έθιξε προ ημερών το θέμα των εμφατικών ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να προηγηθούν μιας τέτοιας κίνησης, την οποία χαρακτήρισε ξεκάθαρα πρόωρη. Απαιτούνται αποδείξεις ότι δεν θα υπάρξουν –για ακόμα μία φορά– καθυστερήσεις και οπισθοχωρήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις ανάλογες με αυτές του Ελληνικού ή του ΔΕΣΦΑ, οι οποίες δεν έχουν σβηστεί από τη "μνήμη" των αγορών.

  Η 3η αξιολόγηση του φθινοπώρου θα είναι δύσκολη, ενώ οι γερμανικές εκλογές είναι ένας αστάθμητος παράγοντας στον δρόμο για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το χρέος.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί με σύνεση και προς όφελος της οικονομίας τον θετικό αντίκτυπο που θα υπάρξει από μια ομολογιακή έκδοση, ωστόσο θα πρέπει να διαφυλάξει τη θετική ψυχολογία που θα δημιουργηθεί, να μην αποδειχθεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας ως αμιγώς κερδοσκοπικό πεδίο,  έτσι ώστε να μη γυρίσει η όλη υπόθεση μπούμερανγκ...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:01 24/07

  Η πραγματική έξοδος αργεί

  Έπειτα από 3 χρόνια η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να βγει δοκιμαστικά στις αγορές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει τίποτα για πολίτες και επιχειρήσεις.

  00:01 21/07

  Η εξόδιος ακολουθία της ελληνικής κοινωνίας

  Η ελληνική κοινωνία καταστρέφεται. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Και αποτελούν δυστυχώς μία… εξόδιο ακολουθία για τον μέσο Έλληνα πολίτη και τη δυνατότητα επιβίωσής του.

  00:01 19/07

  Τυφλωμένοι φορομπήχτες

  Την ώρα που στην Ελλάδα η φορομπηχτική πολιτική πνίγει πολίτες και επιχειρήσεις και αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται στην...

  00:01 17/07

  Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα και μαύρο χρήμα

  Για νησί των Ιονίων -δεν έχει σημασία ποιο- μου διηγήθηκαν ένα φαινόμενο που περικλείει όλους τους λόγους για τους οποίους σε αυτή η χώρα δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να υπάρχει παραοικονομία.

  00:01 13/07

  Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά…

  Σήμερα θα σας πω ένα παραμύθι. Που μου αρέσει πολύ. Ένα παραμύθι όμως για μεγάλα παιδιά. Και αν κανείς πιστεύει ότι το συμπέρασμα που θα βγάλει μπορεί να του χρησιμέψει, ακόμα καλύτερα…

  00:01 11/07

  Τα κεντροαριστερά παραμύθια της Χαλιμάς...

  Φουντώνει η συζήτηση για την κεντροαριστερά... Από ποιους; Από τους Συριζαίους που απέχουν έτη φωτός από το να χαρακτηρισθούν κεντροααριστερό κόμμα και από τα... απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ...

  00:02 07/07

  Τα ανέκδοτα για πλεόνασμα και ανεργία

  Δύο μεγέθη τείνουν να γίνουν… ανέκδοτα σχολίαζε τις προάλλες υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνάντηση εταιρίας λόμπινγκ. Το ένα είναι το πλεόνασμα και το άλλο η μείωση της ανεργίας…

  00:01 05/07

  Και πώς θα πληρώσω τον... δικηγόρο μου;

  Επειδή σε αυτή τη χώρα δεν ξέρεις πότε και από πού μπορεί να σου έλθει, η ανάγκη εκπροσώπησης από δικηγόρο κάποια στιγμή, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

  00:01 04/07

  Στρατηγική φοιτητικών αμφιθεάτρων...

  Αυτό που παρακολουθήσαμε χθες στη Βουλή είναι μία πρόγευση του τι μας περιμένει μέσα στην ερχόμενη διετία, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι τις εκλογές.