Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 00:01

  Μη χαθεί η τελευταία ευκαιρία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου    
   
  Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί, ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους, ότι η συμφωνία στο Eurogroup ήταν αυτό που επεδίωκε η ελληνική πλευρά. Άλλωστε, το παραδέχθηκαν δημοσίως οι κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος. Αναμφίβολα, όμως, η συμφωνία αυτή μειώνει την αβεβαιότητα στην αγορά για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, έστω και υπό τις δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η χρονοκαθυστέρηση και τα μεγάλα φορολογικά και ασφαλιστικά "βάρη".

  Αυτή είναι μία ευκαιρία ή, μάλλον, ένα "παράθυρο ευκαιρίας" που δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Βεβαίως, υπάρχει ένα μεγάλο "αν". Το "αν" η κυβέρνηση θα αποφασίσει, επιτέλους, να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της, θα αφήσει στην άκρη τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς, θα πάψει να σηκώνει εμπόδια σε κάθε μεταρρυθμιστικό βήμα που η ίδια έχει ψηφίσει, θα κατανοήσει ότι πρέπει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό και όχι εχθρικό προς τις επενδύσεις. Με άλλα λόγια, να καταστεί δυνατό να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στις σχέσεις με τους υποψήφιους επενδυτές και τις αγορές.

  Κανείς δεν έχει αφήσει πίσω του τις εφιαλτικές εμπειρίες της τελευταίας διετίας. Ωστόσο, όλες οι υγιείς δυνάμεις του επιχειρείν, όπως και οι ξένοι επενδυτές, αυτό που θέλουν είναι να μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, όπως αυτό που θα μπορέσει να αρχίσει να διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης. Ασφαλώς δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να εγγυηθεί σταθερότητα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και πισωγυρίσματα, χωρίς ανατροπές και ιδεοληπτικές υποτροπές.

  Στους επόμενους 12-14 μήνες θα ανοίξει ένα "μονοπάτι" για την έξοδο από την επιτήρηση μνημονιακού τύπου και για την έξοδο στις αγορές. Για μία οικονομία που θα τελεί υπό αυστηρή μεν επιτήρηση για δεκαετίες, αλλά θα έχει την ευκαιρία για μία άλλου τύπου ανάπτυξη. 

  Αρκεί, επαναλαμβάνουμε, η κυβέρνηση να καθυποτάξει τον κακό της εαυτό και να μην υπακούσει στο... πολιτικό DNA της, που μέχρι τώρα έχει κοστίσει σημαντικό χρόνο και χρήμα στη χώρα και δυσβάσταχτα μέτρα για την κοινωνία...  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  00:01 21/08

  Θα αντέξουν τη διπλή πίεση;

  Με το τέλος της καλοκαιρινής ραστώνης, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ μιας, χωρίς προηγούμενο, διπλής πολιτικής πίεσης.

  00:01 17/08

  Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

  Δεν οδηγεί πουθενά ο πόλεμος των ανακοινώσεων με αφορμή την καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην Αττική.

  00:01 16/08

  Οι φωτιές μας "ξεγυμνώνουν" όλους!

  Ούτε ειδικός είμαι ούτε τον παριστάνω. Όμως ως απλός πολίτης αυτής της χώρας έχω ορισμένες απορίες και ορισμένες σκέψεις για την υπόθεση των πυρκαγιών.

  00:01 14/08

  Γιατί η ΔΕΘ αγχώνει το Μαξίμου

  Η φετινή ΔΕΘ παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Συμπίπτει με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου.

  00:01 11/08

  Ας μιλήσουμε για ξένες επενδύσεις...

  Ζούμε σε μία χώρα προνομιακή. Η φυσική ομορφιά της, η κομβική τοποθεσία της, το πλούσιο υπέδαφός της είναι μοναδικά. Με άλλα λόγια, το τέλειο επενδυτικό περιβάλλον.

  00:01 10/08

  Η κοινωνία χρειάζεται όραμα

  Τι απασχολεί σήμερα τον μέσο πολίτη; Τι προσδοκά με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται; Ποιες είναι οι κύριες ανησυχίες του; Τα όνειρά του;

  00:01 09/08

  Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

  Είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά αν ανατρέξει κανείς στην επικαιρότητα του περσινού καλοκαιριού θα δει να πρωταγωνιστούν ακριβώς τα ίδια.

  00:01 08/08

  Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

  Δεν πάει άλλο. Η κόπωση στην φοροδοτική δυνατότητα της κοινωνίας είναι ολοφάνερη. Τα πολύ ηχηρά καμπανάκια υπήρχαν και πέρυσι τέτοια εποχή...

  00:01 07/08

  Κρατούν σε ομηρία την αγορά

  Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τα λογιστικά παιχνίδια με τα νούμερα δεν μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται πλέον