Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο διοικητής της τράπεζας Mervyn King και άλλα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής έχουν ξεκαθαρίσει πως εξακολουθούν να ανησυχούν για το ρυθμό ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας ενώ η πρόσφατη αναθεώρηση της επέκτασης του ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου στο 0,3% από 0,1% δεν εξομάλυνε τις ανησυχίες.
Με το ρυθμό ανάκαμψης να είναι αργός στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, την Ε.Ε., η παραγωγή της χώρας ενδέχεται να υποχωρήσει παρά την εξασθένιση της λίρας. Εν τω μεταξύ η άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5%, τη στιγμή που ο στόχος είναι το 2%, υποβαθμίστηκε από τον King ως προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στη λήξη της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ και στις υψηλότερες τιμές του αργού.