OIKONOMIA Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2007 - 09:57 |
Ιαπωνία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η κάμψη στο δείκτη Tankan |
|
H εμπιστοσύνη ανάμεσα τις μεγαλύτερες ιαπωνικές βιομηχανίες υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς το ισχυρό γεν περιόρισε τα κέρδη εξαγωγών και το υψηλότερο κόστος δανεισμού επισκίασε τις προοπτικές για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο δείκτης Tankan ο οποίος μετρά την οικονομική βιομηχανική ψυχολογία υποχώρησε στις 19 μονάδες τον μήνα Δεκέμβριο από τις 23 τις οποίες ήταν διαμορφωμένος κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων ανέμενε πως ο δείκτης θα υποχωρήσει 21 μονάδες. Θετικός αριθμός στον δείκτη σημαίνει ότι η αισιοδοξία κυριαρχεί έναντι της απαισιοδοξίας.
Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές της Ιαπωνίας μεταξύ των οποίων και η Canon Inc είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τις διεθνείς αγορές, όπως πχ των ΗΠΑ. Οι μικρότερες επιχειρήσεις οι οποίες και απασχολούν το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού, προέβλεψαν ότι οι συνθήκες πρόκειται να επιδεινωθούν στους αμέσως προσεχείς 3 μήνες, κάνοντας λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η Τράπεζα της Ιαπωνίας να προβεί σε αμεση μείωση των επιτοκίων.
|




Εκτύπωση
Αποθήκευση
Αποστολή
Αρχειοθέτηση
Μέγεθος 
