Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
ΓΔ         Τζίρος  εκ. €
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Οι χωρικοί, οι πίθηκοι και το δείπνο

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Την παρακάτω ιστορία μου διηγήθηκε πρόσφατα ένας από τους πλέον έμπειρους Έλληνες χρηματιστές. “Παλιά καραβάνα” στο χώρο. Ήταν στο τέλος ενός δείπνου, από αυτά που καταλήγουν στην αφήγηση ιστοριών, με τη συνοδεία ενός καλού, χωνευτικού οινοπνεύματος. Από τις ιστορίες, που λατρεύουν να αφηγούνται οι παλαιότεροι και είναι απαραίτητες για να χαρακτηριστεί ένα δείπνο ως “πλήρες”.

Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από τις προοπτικές της αγοράς και τις buying opportunities. Και η “παλιά καραβάνα” άρχισε να εξιστορεί την παραβολή της:

“Κάποτε σε ένα χωριό, στο οποίο κατοικούσαν αγρότες, εμφανίστηκε ένας ξένος ο οποίος ανακοίνωσε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει πιθήκους προσφέροντας Rs 10 (υποθετικό τοπικό νόμισμα) για κάθε πίθηκο. Οι χωρικοί καθότι ήξεραν ότι υπήρχαν άπειροι πίθηκοι στο δάσος παράτησαν τις γεωργικές εργασίες τους και ξεχύθηκαν στο δάσος να τους μαζέψουν. Ο ξένος –τηρώντας την υπόσχεσή του– αγόρασε όλους τους χιλιάδες πιθήκους που του προμήθευσαν, προς Rs 10 το κεφάλι. Η προσφορά όμως άρχισε να μειώνεται. Βλέπετε, οι χωρικοί τους είχαν πιάσει σχεδόν όλους.

Βλέποντάς το ο ξένος αυτό, τους ανακοίνωσε ότι τώρα θα πλήρωνε Rs 20 για κάθε πίθηκο. Αυτό ήταν αρκετό για τους χωρικούς να προσπαθήσουν ακόμα πιο σκληρά να βρουν και να πιάσουν τους πιθήκους εκείνους που τους είχαν ξεφύγει ή είχαν κρυφτεί στα πιο απίθανα και απομακρυσμένα μέρη. Σύντομα η προσφορά έπεσε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν είχε νόημα να κυνηγούν πιθήκους. Έτσι επέστρεψαν σιγά-σιγά στις αρχικές γεωργικές εργασίες τους.

Η προσφορά αγοράς αυξήθηκε ακόμα σε πιο ψηλά επίπεδα! Rs 25 για κάθε πίθηκο και τώρα πια η προσφορά πιθήκων ήταν τόσο χαμηλή πού ήταν σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πίθηκο στο δάσος. Πόσο δε να τον πιάσει...

Και εκεί που φαινόταν ότι η ιστορία με τους πιθήκους θα τελείωνε, ο ξένος έκανε την πιο απίστευτη προσφορά: θα πλήρωνε Rs 35 για κάθε νέο πίθηκο που θα κατάφερναν να του παραδώσουν! Όμως επειδή θα απουσίαζε στην πόλη για κάποιες δουλειές, θα άφηνε τη βοηθό του για την πληρωμή.

Εν τη απουσία του αφεντικού της η πονηρή βοηθός έκανε μια πρόταση στους χωρικούς: "Κοιτάξτε όλους αυτούς τους πιθήκους στα κλουβιά που έχει μαζέψει το αφεντικό μου. Αντί να ψάχνετε να βρείτε καινούργιους σας πουλάω αυτούς προς Rs 35 τον έναν. Όταν επιστρέψει το αφεντικό θα σας τους αγοράσει προς Rs 50 τον έναν."

Ήταν μοναδική ευκαιρία! Οι χωρικοί μάζεψαν όλες τις οικονομίες τους και αγόρασαν τους πιθήκους.
Από τότε δεν ξαναείδαν ούτε τη βοηθό, ούτε το αφεντικό, αλλά έβλεπαν καθημερινά μόνο τους πιθήκους που είχαν κατακλύσει το χωριό τους...”.

Καλό Σαββατοκύριακο...


Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: