Σε αντίθεση με την ευρεία πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα αυξάνεται το Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται στις 111,9 μονάδες (από 109,2 μονάδες τον Αύγουστο), όπως καταδεικνύει η μηνιαία Έρευνα Συγκυρίας που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ΙΟΒΕ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ιδρύματος, ο δείκτης επανέρχεται έτσι στα επίπεδα του Απριλίου, όταν είχε σημειώσει την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 35 μηνών. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως είναι ότι μετά από μία σταθερά ανοδική πορεία σύγκλισης που ξεκίνησε στα μέσα του 2005, ο ελληνικός δείκτης ξεπερνά πλέον τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη για πρώτη φορά μετά από το καλοκαίρι του 2004.
Η άνοδος δεν προέρχεται ομοιόμορφα από όλους τους κλάδους αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες προσδοκίες των υπηρεσιών, καθώς και στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πιο συγκεκριμένα: Οι προβλέψεις στη Βιομηχανία είναι ελαφρώς βελτιωμένες σε σχέση με αυτές του Ιουλίου και Αυγούστου και οφείλονται κυρίως στην αύξηση των προβλέψεων για την πορεία της παραγωγής, στη ρευστοποίηση μέρους των αποθεμάτων, αλλά και τις πιο ευνοϊκές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες από το εξωτερικό. Στις υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, σημειώνοντας σημαντική άνοδο, η οποία πηγάζει κατά κύριο λόγο από τη θετική εξέλιξη της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, αφού η εκτίμηση για την γενική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών για τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζεται λιγότερο απαισιόδοξη. Σταθερή είναι η εικόνα στο λιανικό εμπόριο, ενώ οι κατασκευές εμφανίζουν τις δυσμενέστερες προβλέψεις, ολόκληρου του έτους.
Αντίθετα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ευρωζώνη, οι Δείκτες Οικονομικού Κλίματος συνέχισαν το Σεπτέμβριο την καθοδική τους πορεία. Στην Ε.Ε., ο Δείκτης μειώνεται κατά 2,3 μονάδες και φθάνει στις 110,8, ενώ στην Ευρωζώνη υποχωρεί στις 107,1 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση 2,8 μονάδων. Ωστόσο, παρά τη μείωση, ο Δείκτης εξακολουθεί να κινείται υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου και στις δύο ζώνες. Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνεται στην πλειονότητα των χωρών-μελών, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, εκτός από τις κατασκευές, όπου ο δείκτης ανακάμπτει ελαφρά. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης που παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση είναι εκείνος του λιανικού εμπορίου.