Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 00:03

  Η διόρθωση της αγοράς συνεχίζεται - Τι να περιμένουμε μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη 

  Η εβδομάδα που πέρασε ουσιαστικά έδειξε τις προθέσεις των ξένων επενδυτών όσον αφορά το μέλλον της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα των τραπεζών ήταν μέτρια και οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν ρευστότητα. Το κράτος, λόγω των περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει κάνει μια άτυπη στάση πληρωμών, ενώ εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης προκειμένου να παραχθούν τα υπερπλεονάσματα του 3,5% και άνω. Προφανώς ελάχιστοι έχουν πειστεί ότι μπορεί κάτι να αλλάξει άμεσα, ιδιαίτερα όταν η χώρα και επισήμως μπήκε σε προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα τόσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στη συνέντευξη τύπου, εκφράζοντας τον ευσεβή πόθο να φτάσει έως του χρόνου τον Οκτώβρη, αλλά έδειξε και ο ίδιος να γνωρίζει ότι οι ραγδαίες εξελίξεις τόσο στο ζήτημα των συντάξεων όσο και στο Σκοπιανό, θα επισπεύσουν τα γεγονότα.

  Είναι απολύτως ξεκάθαρο πλέον ότι η μόνη κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις επί των ημερών της. Άλλωστε τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε είτε είναι ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είτε προστέθηκαν πρόχειρα χωρίς να βγαίνει ο λογαριασμός, είτε αβαντάρουν τον κυβερνητικό εταίρο (επιστροφή αναδρομικών στους ένστολους). Όμως μια απόφαση αναβολής της μείωσης για τις συντάξεις θα δώσει το μήνυμα ότι δεν προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με τις ευχές της Ευρώπης που είναι και αυτή υπόλογος ως ένα βαθμό για αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει προηγούμενο και για τις υπόλοιπες χώρες και κυρίως την Ιταλία. Ο νόμος 4387/ 2016 μείωσε σημαντικά τις νέες συντάξεις που εκδίδονται μετά τις 12/5/2016, αλλά όχι αυτές που εκδόθηκαν νωρίτερα. Η προσωπική διαφορά για τους παλιούς σημαίνει ότι ένας νέος συνταξιούχος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, έχοντας πληρώσει ίδιες εισφορές θα δικαιούται χαμηλότερη σύνταξη έως 40%. Οι μειώσεις των συντάξεων μέχρι 18% από 1/1/2019 κατά κάποιο τρόπο βελτιώνουν αυτή τη στρέβλωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι συντάξεις επιβαρύνουν τους εργαζόμενους που καταβάλλουν εισφορές, ενώ σχεδόν το 20% των φορολογικών εσόδων επιδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.  Αν τυχόν πετύχει η Ελλάδα τη χρονική αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων θα μεταθέσει αυτόματα τις επόμενες εκλογές για το δεύτερο μισό του 2019. Αδυναμία να το επιτύχουν θα οδηγήσει, κατά πάσα βεβαιότητα, σε προκήρυξη εκλογών πριν το τέλος του 2018. Τα παραπάνω θα προσπαθήσουμε σήμερα να τα αποτυπώσουμε σε τεχνικά διαγράμματα προκειμένου να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί και τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα. 

  Α. Το τέλος της μεσοχρόνιας διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη να δοθεί σχετικά άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις και αποτελεί και την πιο αισιόδοξη εκδοχή, που προβλέπει για το κύμα 2 (δηλαδή την τρέχουσα διόρθωση από τις αρχές του έτους)  να ολοκληρώνεται γρήγορα και να μην μας ταλαιπωρεί μέχρι τις αρχές του 2019. 

  πιν


   

  Γενικά χαρακτηριστικά:
  Σύμφωνα με την ανάλυσή μας το κύμα 2 έχει μορφή zig-zag.
  Το a ολοκληρώθηκε στο χαμηλό της 3/4/18 (767 μονάδες)
  Το b ολοκληρώθηκε στο υψηλό της 2/5/18 (863 μονάδες) 
  Από τις 2/5/18 βρίσκεται σε εξέλιξη το  c

  Η διόρθωση συμπληρώνει υποχώρηση (retracement) ίση με το 50% της ανόδου 2016-2017 στις 660 μονάδες περίπου και ίση με 62% στις 605 μονάδες περίπου. Τα παραπάνω επίπεδα αποτελούν τυπικά επίπεδα  υποχώρησης (fibo retracement) για κύματα 2 σύμφωνα με τη θεωρία του Elliott και έτσι τα θεωρούμε ως τυπικά επίπεδα του τέλους της διόρθωσης, της εμφάνισης της ανοδικής αντιστροφής και της έναρξης του ανοδικού κύματος 3.

  Μέχρι εδώ η μορφή της διόρθωσης είναι απόλυτα ταιριαστή με τη θεωρία. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες όμως που μας εμποδίζουν να την υιοθετήσουμε απόλυτα καταργώντας τα υπόλοιπα σενάρια που έχουμε παρουσιάσει. 

  Εσωτερική δομή.

  Η τυπική ισότητα c=a έχει ακυρωθεί από την καθοδική διάσπαση των 733 μονάδων. Ένα εκτεταμένο c δεν είναι καθόλου σπάνιο σε διορθώσεις τύπου zig-zag οπότε μια κίνηση μέχρι τις 650-660 μονάδες (που συμφωνεί και με τα γενικά χαρακτηριστικά της διόρθωσης) είναι κάθε άλλο παρά αναμενόμενη επιτυγχάνοντας και τη σχέση c=a*1,62. Όμως είναι πραγματικά σπάνια η περίπτωση περαιτέρω επέκτασης οπότε αν η αγορά συνεχίσει αρκετά κάτω από τις 650 μονάδες το σενάριο αυτό θα αρχίσει να ξεθωριάζει. 

  Β. Το τέλος της μεσοχρόνιας διόρθωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη να  τραβήξει σε χρόνο και αποτελεί το απαισιόδοξο σενάριο. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι  δώσουν κάποια αναβολή (για παράδειγμα 6μηνη- εκλογές Μάιο - Οκτώβρη) το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές είναι χειρότερο, καθώς είναι αντιστροφή σημαντικής μεταρρύθμισης. Επιπρόσθετα οι ξένες αγορές μετά από πολυετή υψηλά είναι αρκετά πιθανό να εισέλθουν σε περίοδο αναταράξεων και διορθωτικών κινήσεων, κάτι που καθιστά το παρακάτω σενάριο ενεργό, ενώ και από πλευράς χρόνου, η αγορά έφτασε σχετικά γρήγορα στο 50% της διόρθωσής της. Χρειάστηκε μόλις 7 και κάτι μήνες ενώ το ανοδικό σκέλος είχε διάρκεια 24 περίπου μήνες. Η τυπική χρονική διάρκειά ενός κύματος 2 είναι περίπου ίση με το εύρος της. Έτσι για να πετύχει διόρθωση ίση με το 50% θα θέλαμε μια διάρκεια από 10-14 μήνες και όχι μόνο 7. Αυτό υποδηλώνει ότι πιθανόν θα υπάρξει μια ενδιάμεση ανοδική κίνηση και στη συνέχεια μια νέα καθοδική για να ολοκληρωθεί το κύμα 2, κάτι που συμφωνεί με το παρακάτω διάγραμμα:
    

  πιν


  Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και τη συνέντευξη τύπου είναι φανερό ότι άπαντες βρίσκονται σε προεκλογική ετοιμότητα. Το ζήτημα των συντάξεων είναι το μείζον  και είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προωθηθεί στους θεσμούς χωρίς τη μείωση των συντάξεων και η απόφαση θα παρθεί (αν δεν έχει ήδη γίνει και γι' αυτό βλέπουμε τόση πίεση στην αγορά) το αργότερο στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου ή κάπου εκεί κοντά. Η αγορά προεξοφλώντας τις εξελίξεις απέκτησε επιθετικά χαρακτηριστικά. Ο ΔΤΡ είναι ο σηματωρός και είναι πολύ πιθανό αυτό να απλωθεί και στο υπόλοιπο ταμπλό. Το υψηλό volatility απαιτεί πολύ μετρημένες κινήσεις ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι εξελίξεις, η μετακύληση των ΣΜΕ και οι αλλαγές στους δείκτες λόγω Πολωνίας. 

  * Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της vitalfinance.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων