Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Σεπ-2018 00:04

  Τουρκία: Η αποτυχημένη έκδοση του κινέζικου αυταρχικού καπιταλισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Ο Φράνσις Φουκουγιάμα, σπουδαίος Αμερικανός πολιτικός διανοητής, ιαπωνικής καταγωγής, ο οποίος γίνεται γνωστός στο παγκόσμιο στερέωμα στο τέλος του "Ψυχρού Πολέμου" με το βιβλίο "Το τέλος της Ιστορίας", σε πρόσφατο άρθρο στον αμερικανικό τύπο, στρέφεται κατά της πολιτικής ταυτότητας και του νέου φυλετισμού, στοιχεία που εμφανίζονται στον αυταρχικό κινεζικό καπιταλισμό, τον οποίο, ανεπιτυχώς, προσπαθεί να εφαρμόσει η τουρκική κυβέρνηση του "τραυματισμένου" Σουλτάνου Ερντογάν.

  Σύμφωνα με τον Φουκουγιάμα, η τουρκική κρίση είναι ο καθρέφτης ο οποίος μας δείχνει τον βαθμό δυσκολίας και της αναποτελεσματικότητας, ως προς το επίπεδο της αποτυχημένης μίμησης της εκδοχής του απόλυτου αυταρχικού καπιταλισμού που εφαρμόζει το Πεκίνο.

  Καταλαβαίνουμε και μπορούμε να διαπιστώσουμε πως, τελικά, υπάρχει στον κόσμο, κάποιος μιμητής, μάλιστα κακός, ο οποίος προσπαθεί να αντιγράψει την Κίνα σε επίπεδο μοντέλου διακυβέρνησης. 

  Ο "κακός" μιμητής του κινέζικου μοντέλου του αυταρχικού καπιταλισμού δεν είναι άλλος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αυταρχικό, απόλυτο και απρόβλεπτο Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. 

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν την κρίσιμη ώρα της διεξαγωγής του πολέμου του χάλυβα, προϊόν της πλήρους κατάρρευσης των διπλωματικών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προσπαθεί να διασώσει την τουρκική οικονομία μέσω των ρυθμών που κινούνται οι κινεζικές αγορές, πιστεύοντας στην επίτευξη του στόχου, αρκεί να εφαρμόσει πιστά το κινεζικό μοντέλο του αυταρχικού καπιταλισμού, το οποίο πετυχημένα ακολουθούν όλες οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές.

  Ο Τούρκος ηγέτης, πεισματικά, αρνείται την ένταξη της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προσπαθεί να εφαρμόσει μια οικονομική πολιτική η οποία στοχεύει στη διατήρηση της αύξησης του τουρκικού Α.Ε.Π στα επίπεδα του 7%, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα επιτόκια, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 18%, με τάσεις αυξητικές, που μπορεί να φτάσει στο 22% μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

  Την ίδια ώρα, το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής τον Μπεράτ Αλμπαϋράκ, γαμπρό του Σουλτάνου Ερντογάν, δίνει τη "μάχη των μαχών", εντός ενός, χωρίς όρια απρόβλεπτου οικονομικού πολέμου με τις ΗΠΑ του 45ου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

  Η Τουρκία για τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει αποκλείσει την ένταξη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ταμείο του διαβόλου, όπως συχνά αναφέρεται σε αυτό στις ομιλίες του ο Σουλτάνος Ερντογάν.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, προσπαθεί να προσεγγίσει επενδυτές μέσω ενός προγράμματος που περιλαμβάνει περικοπές στις δαπάνες και μια σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, κινούμενος πάντα στα πλαίσια του αυταρχικού καπιταλισμού.

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν σχεδιάζει μαζί με τον Μπεράτ Αλμπαϋράκ, τον διορισμένο από τον ίδιο Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, μια οικονομική πολιτική η οποία θα προσεγγίζει επενδυτές από τις χώρες του αραβικού κόσμου και τις αναδυόμενες οικονομίες, περιμένοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο χωρίς τις πληρωμές των τόκων θα φθάνει, ως το τέλος του χρόνου στο ύψος των 6 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών. 

  Το ΟΧΙ του Ερντογάν στο ΔΝΤ και η τρελή άνοδος του πληθωρισμού 

  Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης, εκτιμούν πως στο επόμενο δίμηνο ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα φτάσει ή θα αγγίξει το 22%.

  Ο υπουργός των Οικονομικών της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεράτ Αλμπαϋρακ, μιλώντας στην Άγκυρα, έναν μήνα μετά από τον διορισμό του, σε τηλεδιάσκεψη με 6.000 επενδυτές εντός της αμερικανοτουρκικής κρίσης, αποκλείει τη δεδομένη χρονική στιγμή κάθε σενάριο που πραγματεύεται την είσοδο της Τουρκίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  Ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ ζητάει από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να δείξουν εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα, καλώντας να επενδύσουν στην Τουρκία άμεσα, καθώς θεωρεί πως αφενός ο δεδομένος χρόνος συμφέρει την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου η συγκεκριμένη κρίση θα δυναμώσει την τουρκική οικονομία.

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν δεν θέλει με τίποτα να ζήσει την ένταξη της τουρκικής οικονομίας στο ΔΝΤ, καθώς το συγκεκριμένο ενδεχόμενο θα αποτελούσε όχι μόνο το τέλος του τουρκικού "αυταρχικού" καπιταλισμού που ο ίδιος έχει επιβάλει στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και ενδεχομένως το τέλος της δικής του ηγεμονίας.

  Η πρόσφατη κατάρρευση του τηλεπικοινωνιακού τουρκικού κολοσσού "Turk Telecom" δεν εμποδίζει την Τουρκία να αρνείται πεισματικά την ένταξη στο ΔΝΤ και συγχρόνως να προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην υποτιμημένη τουρκική λίρα μέσω των επενδύσεων οι οποίες θα έρθουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον δημοσιονομικής πειθαρχίας και περικοπών.

  Στο κάλεσμα του Σουλτάνου Ερντογάν ανταποκρίνεται η βασιλική οικογένεια του Κατάρ η οποία επενδύει στη Τουρκία άμεσα 15 δισ. δολάρια, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στους "αδερφούς" σουνίτες Τούρκους.

  Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προσεχείς μέρες στην Τεχεράνη ως καλεσμένος του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί, όπου θα συμμετάσχει στην τριεθνή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν παρουσία του Ρώσου προέδρου κ. Βλαντίμιρ Πούτιν ως συνέχεια της σύσκεψης της Άγκυρας, η οποία είχε διεξαχθεί στην τουρκική πρωτεύουσα στις 3 Απριλίου.

  Η Τουρκία, από τον δεκαπενταύγουστο και μετά βιώνει τη μεγάλη και χωρίς όρια οικονομική κρίση, η οποία ξεκινάει με τον πόλεμο του χάλυβα εξαιτίας της άρνησης του Σουλτάνου Ερντογάν να απελευθερώσει τον προτεστάντη ποιμενάρχη Άντριου Μπράνσον, όπως συνεχώς ζητάει ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

  Ο πόλεμος του χάλυβα και του αλουμινίου οδηγεί την τουρκική λίρα στην εξάντληση, η ισοτιμία της λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου φθάνει έως και το χαμηλό 7,25, οδηγώντας την τουρκική οικονομία σε μια βαθιά και παρατεταμένη χωρίς όρια οικονομική κρίση.

  Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας συμπεριλαμβάνει και τα εγωιστικά χαρακτηριστικά του απρόβλεπτου Σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος ονομάζει τις ΗΠΑ ως τον "άγριο λύκο" και ανακοινώνει πως από εδώ και στο εξής οι συναλλαγές με τους Ρώσους θα γίνονται με το ρωσικό ρούβλι και όχι, όπως γινόταν, μέχρι σήμερα με το αμερικανικό δολάριο.

  Ο "άγριος λύκος" Ντόναλντ Τραμπ

  Ο φερόμενος από τον Σουλτάνο Ερντογάν ως "άγριος λύκος", δεν είναι άλλος από τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως εάν απελευθερωθεί ο αμερικανός ποιμενάρχης αλλά και όσοι αμερικανοί βρίσκονται παρανόμως στα τουρκικά μπουντρούμια η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας θα επιστρέψει στην ομαλότητα.

  O Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει και πιέζει την Τουρκία, ως προς το αίτημα αποφυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, καθώς με τη συγκεκριμένη πολιτική θέλει να εξασφαλίσει για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα τους ψήφους των Ευαγγελιστών στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου Αμερικανικού Κογκρέσου.

  Η Τουρκία αποκλείει όχι μόνο την απελευθέρωση του αμερικανού ευαγγελιστή ποιμενάρχη τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και την ένταξη στο ΔΝΤ.

  Η δυσκολία της διαχείρισης του αυταρχικού καπιταλισμού

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν, για πρώτη φορά μετά από δεκαέξι ολόκληρα χρόνια απόλυτης ηγεμονίας στην Τουρκία, βρισκόμενος μέσα σ' ένα καλά δομημένο ηγεμονικό καθεστώς που κινείται στα όρια του αυταρχικού καπιταλισμού, καλείται όχι μόνο να σώσει την τουρκική οικονομία από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ, αλλά και να διαχειριστεί την πολιτική του επιβίωση, παρά την πρόσφατη, νικηφόρα, εκλογική διαδικασία στην Τουρκία.

  Μόλις πριν δυο μήνες, συγκεκριμένα την Κυριακή 24 Ιουνίου, ο Σουλτάνος Ερντογάν εξέρχεται ως θριαμβευτής, με απόλυτο πλειοψηφικό ποσοστό, από μια εκλογική διαδικασία η οποία εξασφαλίζει στον ίδιο τη δεύτερη θητεία στην Τουρκική Προεδρία και μια χρονική παρουσία στην τουρκική πολιτική σκηνή τουλάχιστον, μέσα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, μέχρι το 2023.

  Ουδείς εκ των αναλυτών ή πολιτικών αντιπάλων, φανταζόταν πως σχεδόν δύο μήνες μετά από τις τουρκικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Τουρκίας, φέρνοντας την τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξαιτίας της παράνομης κατ` οίκον φυλάκισης ενός αμερικανού ευαγγελιστή πάστορα στη Σμύρνη τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως φίλο του ιμάμη Γκιουλέν με συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

  Η Τουρκία έχει αλλάξει μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016

  Στη χώρα της ημισελήνου ήδη βγαίνουν οι πρώτες φωνές αναλυτών, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το τουρκικό πραξικόπημα ήταν απλά ένα επικοινωνιακό τρικ του Σουλτάνου Ερντογάν με σκοπό να επιβραδύνει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας βάζοντας τη χώρα σε ένα πολύμηνο καθεστώς στρατιωτικού νόμου.

  Θα μπορέσει η τουρκική δικαιοσύνη να σταθεί ανεξάρτητη ή για μια ακόμα φορά θα αναδειχθούν οι εύθραυστες τουρκικές δομές, από τα θεσμικά όργανα μέχρι την εθνοσυνέλευση, τους ανεξάρτητους θεσμούς και την παραοικονομία;

  Το μοντέλο του κινέζικου "αυταρχικού καπιταλισμού" που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Σουλτάνος Ερντογάν στην Τουρκία αποτυγχάνει, δεν λειτουργεί και κυρίως βυθίζει τη χώρα της ημισελήνου πιο βαθιά στο σκοτάδι των διεθνών οργανισμών αξιολόγησης.

  Ο πόλεμος του χάλυβα και του αλουμινίου, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ένας Αμερικανός ευαγγελιστής πάστορας, αφενός οδηγούν στην κατάρρευση την τουρκική οικονομία, αφετέρου θέτουν σε κίνδυνο, τη μέχρι στιγμής, εδώ και δεκαέξι χρόνια, απόλυτη ηγεμονία του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει καταλάβει πως η υπόθεση Μπράνσον εξυπηρετεί καθαρά τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη ψήφο των ευαγγελιστών ψηφοφόρων στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αμερικανικού κογκρέσου. 

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν γνωρίζει, καλύτερα από τον καθένα, πως εάν συνεχιστεί η κρίση στην τουρκική οικονομία, τότε, με οικονομική ακρίβεια εκτός από την διαρκή υποτίμηση της ήδη υποτιμημένης τουρκικής λίρας, έχει χάσει το 40% της αξίας μέσα στο τρέχον έτος, ο πληθωρισμός θα φτάσει τους επόμενους τέσσερις μήνες το προβλεπόμενο από τους αναλυτές 22%, που βραχυπρόθεσμα οριοθετεί τη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση του τουρκικού τραπεζικού συστήματος.

  Εν κατακλείδι. Τι πιστεύετε; 

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν θα ελευθερώσει ή όχι τον πάστορα Μπράνσον, όπως απαιτεί ο "άγριος λύκος" Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να σταματήσει η αμερικανική πίεση στην τουρκική οικονομία, με την Τουρκία να επιστρέφει στην περίοδο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του χάλυβα.

  Θα αναγκαστεί ο Σουλτάνος Ερντογάν να συναινέσει στην ένταξη της τουρκικής οικονομίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σώζοντας έστω και ταπεινωμένος την τουρκική λίρα ή θα συνεχίσει τις προκλήσεις, οι οποίες μαζί με το αποτυχημένο μοντέλο του αυταρχικού καπιταλισμού, βυθίζουν την τουρκική οικονομία στα νερά του Βοσπόρου.

  Η Τουρκία, προς το παρόν, συνεχίζει να βρίσκεται μέσα στον απρόβλεπτο πόλεμο του χάλυβα και του αλουμινίου, η τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης με τον Σουλτάνο Ερντογάν, θιασώτη του κινέζικου αυταρχικού καπιταλισμού, να αρνείται πεισματικά - εγωιστικά την ένταξη της τουρκικής οικονομίας στο ταμείο του διαβόλου, γνωστό, σε όλους, ως Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  Τι λέτε;

  Θα καταρρεύσει το επόμενο διάστημα η τουρκική οικονομία με αποτέλεσμα την ένταξη της Τουρκίας στο ΔΝΤ ή θα υπερισχύσει ο αυταρχικός καπιταλισμός του Σουλτάνου Ερντογάν απέναντι στον πραγματικό καπιταλισμό του 45ου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ; 

  * Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων