Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουλ-2018 00:06

  Γιατί, Θεέ μου, να ζούμε τέτοια φρίκη;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Ο τεράστιος συμπολίτης μου Νικόλαος Καζαντζάκης, κάπου στα μέσα του περασμένου αιώνα, έγραφε: 

  "Ν' αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω". 

  Tι έγινε ρε γαμώτο; Γιατί ρε Ελλάδα; Γιατί αυτή η καταστροφή; Πως έγινε; Ποιοι ευθύνονται; 

  Γιατί η χώρα στα καλά, καλοκαιρινά - Ιουλιανά καθούμενα, να θρηνεί, ξανά εντός Ιουλίου, αυτή τη φορά, ενδεχομένως πάνω από 100 νεκρούς μαζί με τον αδιευκρίνιστο τελικό αριθμό, μέσα σε περίοδο ειρήνης και όχι σε περίοδο εμπόλεμης κατάστασης;

  Μίλησε ο Αρμαγεδδώνας; Είναι η εκδίκηση της φύσης; Ποιος "πταίει";

  Φταίει η ανικανότητα; 

  Ποιοι είναι αυτοί οι δολοφόνοι που καίνε την πατρίδα μου και παίρνουν μαζί με τις στάχτες της φωτιάς ανθρώπινες ζωές; 

  Πομπηία, 24 Αυγούστου 79 μ.Χ. 

  Στην πρωτεύουσα του ιταλικού νότου, στις παρυφές του Βεζούβιου βρίσκεται η αρχαία Πομπηία. Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ., η έκρηξη του ηφαιστείου, θάβει τα πάντα κάτω από τις λάβες του. Όλα συνέβησαν σε μερικά δευτερόλεπτα, άνθρωποι κάηκαν στον ύπνο τους. 

  Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

  Τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έχουν ως πρώτο θέμα το δράμα της Ελλάδας, την ελληνική ανείπωτη τραγωδία, την οποία συσχετίζουν με την καταστροφή της Πομπηίας.

  Γιατί, Θεέ μου, να ζούμε τέτοια φρίκη; 

  Ασύμμετρη απειλή ή απλά ασύμμετρη ανθρώπινη ηλιθιότητα και τσάμπα, πραγματικά τσάμπα θάνατος για πάνω από 83, προς το παρόν, συνανθρώπους με τη λίστα των νεκρών συνεχώς να μεγαλώνει; 

  Βέβαια, άλλο να σε βρίσκει η φωτιά στον ύπνο, όπως βρήκε τους κατοίκους της Πομπηίας το 79 μ.Χ, άλλο να είσαι ξύπνιος και να σε κυνηγάει η φωτιά, όπως συνέβη στην Ανατολική Αττική.

  Στις φυσικές καταστροφές, είτε σεισμός, είτε φωτιές, ακόμα και αν προέρχονται από ανθρώπινο χέρι, δεν μπορείς να τις αποφύγεις - αντιμετωπίσεις, ειδικά αν τις έχεις ο ίδιος προκαλέσει. Ποιος; Εσύ, ο "άνθρωπος". 

  Αττική Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018.
  Κινέτα, Νταού Πεντέλης, Βουτζάς, Μάτι.
  Η Ελλάδα καίγεται

  Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, η πατρίδα μας βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος. Είναι αδιανόητο, μέσα στο 2018, μια ευρωπαϊκή χώρα να θρηνεί σε μια μέρα, πάνω από 100 νεκρούς, να έχει 185 τραυματίες, απανθρακωμένους, αγνοούμενους, αλλά και κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις με περιουσίες ανθρώπων (σπίτια - αυτοκίνητα - επιχειρήσεις).

  Ανείπωτη τραγωδία, η οποία έρχεται την ημέρα που η δημοκρατία εορτάζεται στη χώρα μας.

  44 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη νύχτα της 24ης Ιουλίου του 1974 επιστρέφει στην Ελλάδα από το Παρίσι, ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, βάζοντας τέλος στην εφτάχρονη δικτατορία. Οι Συνταγματάρχες της Χούντας, έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν την εξουσία στους πολιτικούς.

  Ουσιαστικά το τέλος της χούντας των Συνταγματαρχών έρχεται με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, όταν φοιτητές, επαναστατούν ενάντια της δικτατορίας. 

  Ο ελληνισμός, λίγες μέρες νωρίτερα έχει προλάβει να γνωρίσει ακόμα μια εθνική ήττα, μια τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και χαμένες πατρίδες.

  Η τραγωδία στην Κύπρο

  Στις 20 Ιουλίου του 1974 αρχίζει η παράνομη επιχείρηση "Αττίλας" στην Κύπρο, η οποία ολοκληρώνεται παραμονές Δεκαπενταύγουστου του 1974 με τη δεύτερη φάση της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Χιλιάδες οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, μεγάλος ο αριθμός των προσφύγων.

  Η Τουρκία καταλαμβάνει και κατέχει ακόμα και σήμερα παρανόμως το 36,2% των εδαφών του νησιού της Αφροδίτης.

  Η ανείπωτη τραγωδία της Ανατολικής Αττικής

  Στις μέρες μας, 44 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή με τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους Έλληνες της Κύπρου, ο ελληνισμός, ζει μια νέα ανείπωτη τραγωδία, αυτή τη φορά εν καιρώ ειρήνης.

  Η Ανατολική Αττική φλέγεται, η λίστα των νεκρών, ανά ώρα, μεγαλώνει, η ολιγωρία εμφανέστατη σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού.

  Οι άνθρωποι στην Ανατολική Αττική έχασαν τη ζωή τους τσάμπα και χωρίς λόγο, δεν μπόρεσαν να σωθούν εξαιτίας της άναρχης δόμησης, της μη έγκυρης εκκένωσης, της μη απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη συγκεκριμένη περιοχή, στην μη έγκυρη ενημέρωση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στην άναρχη περίφραξη των δήθεν κλειστών ιδιωτικών παραλιών.

  Η Ελληνική Δημοκρατία ξανά στο απόσπασμα

  Την 15η Ιουλίου του 1965, ένας πολιτικός άνδρας, ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ο "Γέρος της Δημοκρατίας", τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, έχοντας την πολιτική ευθιξία, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, στέλνει επιστολή παραίτησης στον τ. Βασιλιά Κωνσταντίνο η οποία γίνεται αποδεκτή από το Παλάτι .

  Αθήναι, 15 Ιουλίου 1965. 
  " Μεγαλειότατε, ...Είναι αδιανόητο, ότι θα δύναμαι να παραμείνω πρωθυπουργός και όχι Υπουργός Εθνικής Άμυνας. 
  Πολιτικός άνδρας, ο οποίος δέχεται τέτοιον εξευτελισμό καθίσταται άξιος περιφρονήσεως από τον λαό του και θα παρέμενε μοναδικό παράδειγμα αφιλοτιμίας στην πολιτική ιστορία της χώρας… 
  Δια τούτο με τη σειρά μου, στο όνομα του Έθνους και του Θρόνου, απευθύνω και εγώ προς εσάς, Μεγαλειότατε, έκκληση, όπως μην επιμείνετε στην άρνηση, αλλά να ανταποκριθείτε στο αίτημα παραίτησης του νόμιμου κυβερνήτου της χώρας".

  Σήμερα, ουδείς από το πολιτικό προσωπικό της Ελλάδας ή από τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό δεν διαθέτει την ευθιξία ώστε να θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ή του Πρωθυπουργού της χώρας, ή στους Υπουργούς της κυβέρνησης, εξαιτίας της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας που βιώνει η πατρίδα μας. 

  Η συγκινητική αντιμετώπιση της τραγωδίας. 

  Στα δύσκολα, οι Έλληνες δείχνουν πως ξεχνάνε τις διαφορές και ενώνονται. Συγκινητικός για τα ελληνικά δεδομένα ο βαθμός αλληλεγγύης των Ελλήνων προς τους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής. 

  Οι εθελοντικές οργανώσεις, η πυροσβεστική, ο στρατός στο καθήκον από την πρώτη στιγμή του ακούσματος της τραγωδίας.

  Σε χρόνο μηδέν φθάνουν στην περιοχή τεράστιες ποσότητες φαρμακευτικού υλικού, νερού και ξηράς τροφής αλλά και προσφορές για τους πληγέντες από όλη την Ελλάδα.

  Ορισμένοι εκ των πλούσιων οικογενειών της Ελλάδας συνδράμουν με μεγάλα ποσά ώστε αυτά να μετατραπούν σε βοήθεια για όσους έχουν πληγεί από την πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

  Οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ηγέτες από όλο τον κόσμο με θερμά μηνύματα εκφράζουν τα συλλυπητήρια των λαών τους και προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια προς την Ελλάδα.

  Απόδοση ευθυνών

  Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση οφείλουν προς τον ελληνικό λαό να δώσουν απαντήσεις ξεκάθαρες για τα αίτια που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά το διάγγελμα στο οποίο κήρυξε το τριήμερο εθνικό πένθος, υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό να δώσει καθαρές απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που αφορούν την ανείπωτη τραγωδία.

  Η ασύμμετρη απειλή, έχει τελικά όνομα και επώνυμο; 
  Ας γίνει γνωστή έστω και για πρώτη φορά. 
  Εκτός και αν η ασύμμετρη απειλή ακούει στο όνομα ελληνική πολεοδομία και άναρχη δόμηση.

  Γιατί, Θεέ μου, να ραγίσουν ξανά οι καρδιές μας; 
  Γιατί, Θεέ μου, να χάνονται τσάμπα οι ζωές μας; 

  Ας με ξεχνάμε πως η τραγωδία γεννήθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα γεννήθηκε στην Αττική γη...
  Καληνύχτα Ελλάδα…

  + στη μνήμη των Ελλήνων που χάθηκαν χωρίς λόγο την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

  * Ο κ. Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων