Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουν-2018 00:03

  Ο τυχερός Σουλτάνος Ερντογάν ετοιμάζεται για τις εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Τσιλογιάννη

  Το αμερικανικό προεδρικό αεροπλάνο "Αir force Οne" προσγειώνεται τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Ιουνίου, για ανεφοδιασμό, στην αμερικανική βάση του ναυστάθμου της Σούδας στην Κρήτη. 

  Ο υψηλός επιβάτης του αμερικανικού προεδρικού αεροπλάνου "Αir force Οne", δεν είναι άλλος από τον 45ο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται καθ` οδόν προς τη Σιγκαπούρη, όπου την  Τρίτη 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την οποία τέθηκαν βάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένας διαφορετικός κόσμος, από αυτόν που ήδη ξέρουμε.

  Από την Παρασκευή 8 Ιουνίου, οι επίλεκτες δυνάμεις "Seals" του Αμερικανικού Ναυτικού έχουν αποβιβαστεί στον ναύσταθμο της Σούδας, με σκοπό να προετοιμάσουν και να επιβλέψουν την παραμονή, έστω και για λίγες ώρες, του "Air Force Οne" στην Κρήτη.

  H επιλογή του ναυστάθμου της Σούδας από τους Αμερικανούς για τον ανεφοδιασμό του προεδρικού αμερικανικού αεροπλάνου "Air Force One" δεν γίνεται τυχαία, οι σχέσεις των Η.Π.Α με την Τουρκία του Σουλτάνου Ερντογάν βρίσκονται σε οριακό - επικίνδυνο "χαμηλό" σημείο, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  Η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θέτουν συνεχώς ζητήματα στην αμερικανική διπλωματία, ως προς τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της χώρας.

  Η αναβάθμιση της αμερικανικής βάσης στο Μαράθι των Χανίων έχει ξεκινήσει. Είναι δεδομένη η θέληση των Η.Π.Α για τη μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στον ναύσταθμο της Σούδας.

  Ήδη έχει αρχίσει η κατασκευή μιας μεγάλης υπερσύγχρονης αποθήκης καυσίμων, η οποία θα χρησιμοποιηθεί, μελλοντικά, για τον ανεφοδιασμό μεγάλων πλοίων του αμερικανικού ναυτικού.

  Η αμερικανική διπλωματία στέλνει μήνυμα στην Τουρκία, μερικές μέρες πριν από τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου, μέσα από μια κίνηση ενός απλού ανεφοδιασμού του αμερικανικού προεδρικού αεροπλάνου, ορίζοντας τις νέες συνθήκες και το νέο "status quo" στο γεωπολιτικό "gambling" που διεξάγεται στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

  Οι τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018

  Η τουρκική κοινωνία ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ του πραξικοπήματος της νύχτας της Παρασκευής της 15ης  Ιουλίου 2016, ούτε από το "Τουρκικό Δημοψήφισμα 2017" της Κυριακής 16 Απριλίου 2017, όταν και κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε ένα διχαστικό ερώτημα, ως προς την αποδοχή ή όχι των "Συνταγματικών Μεταρρυθμίσεων" που πρότεινε ο Σουλτάνος Ερντογάν, αυξάνοντας κατά το μισό τις πιθανότητες διχασμού του τουρκικού έθνους.

  Ο τουρκικός λαός, σχεδόν ένα χρόνο μετά το "Τουρκικό Δημοψήφισμα  2017", καλείται να συμμετάσχει στις πρόωρες τουρκικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου.

  Η τουρκική αντιπολίτευση, πιστεύει πως οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν ένα "άτυπο" δημοψήφισμα ενάντια στον Σουλτάνο Ερτνογάν, μέσω της εκστρατείας του #tamam, φωνάζοντας #αρκετά και ως εδώ, στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Πιθανότερο σενάριο, ως προς το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών της Κυριακής 24 Ιουνίου, η επικράτηση της καμπάνιας του #devam και η αυτόματη συνέχιση της θητείας του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστω και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος των εκλογών.

  Ας υποθέσουμε ένα σενάριο εκλογικού αποτελέσματος, πάντα κατά προσέγγιση και αυστηρά με τη μέθοδο που τηρείται στα  "exit polls" για τις τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου 2018.

  Το σενάριο για τους βασικούς υποψηφίους της πρώτης Κυριακής των "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018" έχει ως εξής:

  Υποψήφιοι Πρόεδροι

  Εκτιμώμενο ποσοστό %

  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

  43 -47 %

  Μουχαρέμ Ιντσέ

  23 -27 %

  Μερέλ Αξενέρ

  13-16 %

  Τεμέλ Καραμαλάογλου

  3- 5 %

  Σελαχεντίν Ντεμιρτάς

  10- 15%

   

  Σε αυτή την περίπτωση και μέσα από προϋποθέσεις, η θητεία του Σουλτάνου Ερντογάν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το 2029 και να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα νέου τύπου οθωμανικό Σουλτανάτο, με το όνομα του χαλίφη να είναι από τώρα γνωστό. 

  Ο τυχερός Σουλτάνος Ερντογάν

  Ο τυχερός "dealer" Σουλτάνος Ερτογάν, είναι ένας απόλυτος πολιτικός παίχτης στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς αν και ποτέ δεν διαθέτει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, μέσω της μειοψηφίας του τουρκικού λαού, πάντα επικρατεί  στις εκλογικές διαδικασίες που μέχρι τώρα συμμετέχει.

  Όσοι εκ των 55 εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων επιλέξουν το #tamam και την ήττα του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου, αυτόματα φωνάζουν "αρκετά", ως προς την παραμονή του Κόμματος της Ευημερίας και της Ανάπτυξης "ΑΚΡ" στην ηγεσία της χώρας, στην οποία βρίσκεται εδώ και δεκαέξι συναπτά έτη, μέσω του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.

  Ας δούμε από την αρχή τη γέννηση του πολιτικού "φαινομένου Ερντογάν".

  Ο  Τούρκος Πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρατεί στις δημοτικές εκλογές του 1994, ως υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης με  ποσοστό της τάξης του 24,5% και εξαιτίας του εκλογικού νόμου που επιτρέπει τη διαίρεση των υπόλοιπων ηττημένων δημοτικών παρατάξεων.

  Το "Κόμμα της Ευημερίας και της Ανάπτυξης "ΑΚΡ" κερδίζει τις "Τουρκικές Προεδρικές Εκλογές 2002", με ποσοστό μειοψηφίας της τάξης του 34,5%, έχοντας το 66% των εδρών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς η αποχή στις συγκεκριμένες εκλογές ξεπερνάει το  50% του τουρκικού εκλογικού σώματος.

  Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με όχι αθώες αλλά "μαεστρικές" πολιτικές κινήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν, το κυβερνητικό "ΑΚP", έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της τουρκικής δεξιάς και ακροδεξιάς, αλλοιώνοντας τον αρχικό ισλαμικό χαρακτήρα. 

  Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μετά από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, ορκίζεται ο κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και συνιδρυτής του "Κόμματος της Ευημερίας και της Ανάπτυξης, ΑΚΡ", πάλαι ποτέ αδερφικός φίλος και πολιτικός συνοδοιπόρος του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω ατασθαλιών κατά τη διάρκεια της θητείας στον δημαρχικό θώκο, είχε "κόλλημα" στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002, ως προς την ανάληψη του αξιώματος του πρωθυπουργού της Τουρκίας.

  Οι  "ατασθαλίες" του Σουλτάνου Ερντογάν κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας  παραγράφονται από την κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρνει τελικά να ορκιστεί πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003, θέση την οποία "διατηρεί" για έντεκα ολόκληρα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις  27 Αυγούστου 2014, όταν ορκίζεται Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

  Ο σουλτάνος μετά από το πραξικόπημα της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν, μετά από το πραξικόπημα της νύχτας της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016 έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις του δημόσιου τομέα, του τουρκικού  στρατού και της τουρκικής δικαιοσύνης. Η "Τουρκία έχει αλλάξει". 

  Η Τουρκία, βαδίζει προς τον δρόμο για τις πρόωρες τουρκικές εκλογές της Κυριακής 24 Ιουνίου εντός στρατιωτικού νόμου, ο οποίος διαρκώς ανανεώνεται από την Τουρκική Δικαιοσύνη, πάντα κατ` εντολή του "Cumhurbaşkani" της Τουρκικής Δημοκρατίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Η δύναμη της μειοψηφίας

  O Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ένας τυχερός πολιτικός άνδρας που ξέρει καλά να επιβιώνει, είτε μέσα από νικηφόρες εκλογικές διαδικασίες, είτε από εντός πραξικοπημάτων που οργανώνουν ανεπιτυχώς εγχώριοι ή εξωγενείς πολιτικοί εχθροί του.

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν γνωρίζει καλά  πως εάν δεν εξασφαλίσει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, σε πιθανό σενάριο δεύτερου γύρου των "Τουρκικών Προεδρικών Εκλογών 2018" θα επικρατήσει με σχετική ευκολία, καθώς η πλειοψηφία της μειοψηφίας του εκλογικού σώματος θα ταχθεί στο πλευρό του ισχυρού. 

  ...Ο πόλεμος της ημισελήνου με τον Σταυρό

  Ο Σουλτάνος Ερντογάν ανακοινώνει το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιουνίου σε προεκλογική ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, την πρόθεση του για την αρχή ενός μεγάλου  θρησκευτικού πόλεμου στην Ευρώπη.

  Η αιτία; Ο νέος 31χρονος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς, ο οποίος έχει τη διάθεση να πολεμήσει το "πολιτικό" Ισλάμ,  κλείνοντας  επτά τουρκικά τεμένη και συγχρόνως προχωρώντας στην απέλαση 60 ιμάμηδων τουρκικής καταγωγής από την Αυστρία.

  Μη παραβλέψουμε το γεγονός πως η  ισοτιμία της τουρκικής λίρας "ΤL" με το ευρώ, είναι μια τουρκική λίρα προς 5 ευρώ, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  "Τουρκικές Εκλογές 2018"

  Την Κυριακή 24 Ιουνίου, μέρα των τουρκικών εκλογών, ο τουρκικός λαός καλείται να αποφασίσει  #devam, συνεχίζουμε, ή να πει #tamam, αρκετά στην πολιτική του Σουλτάνου Ερντογάν.

  Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρατζίπ Ταγίπ Ερντογάν, την ημέρα των "Τουρκικών Εκλογών 2018", καλείται να συντηρήσει τη φήμη, όχι μόνο του λαοφιλή ηγέτη, αλλά και του τυχερού πολιτικού άνδρα. 

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κατορθώσει τη νύχτα του πραξικοπήματος της Παρασκευής 15 Ιουλίου 2016 να διαφύγει από δωμάτιο του ξενοδοχείου του Μπόντρουμ στο οποίο διαμένει, λίγα λεπτά πριν εισβάλλουν οι ειδικές δυνάμεις των πραξικοπηματιών, οπαδοί του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, με εντολή να τον σκοτώσουν.

  Βρισκόμαστε μόλις μερικά 24ωρα μακριά από τις "Τουρκικές Εκλογές 2018" της Κυριακής 24 Ιουνίου. 

  Τι λέτε;

  Θα επικρατήσει το #devam ή το  #tamam. 
  Εμείς;  #Προχωράμε. 

  Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων