Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 00:03

  Λαός και Κολωνάκι Νο1: Ασφάλεια Πολίτη Vs Ασφάλειας Πολιτικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Ορφανάκη

  Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με δημοσίευμα της στις 13/4/2018 με τίτλο "Χιλιάδες αστυνομικοί φυλάνε κόμματα και επισήμους", προκύπτει ότι: "3.400 αστυνομικοί φυλάνε κόμματα, πολιτικούς και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Από αυτούς υπολογίζεται πως οι 1.180 υπηρετούν στη φύλαξη μελών της κυβέρνησης και πολιτικών προσώπων, οι 1.100 στη φύλαξη αρχηγών ξένων κρατών και διπλωματών και άλλοι 1.100 στη φύλαξη ευπαθών στόχων, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί έχουν διατεθεί και πάλι σε πολιτικά πρόσωπα." 

  Με λίγα λόγια κι αν τα νούμερα αποτυπώνουν ακριβώς την πραγματικότητα και δεν είναι ακόμα μεγαλύτερα, από τους 3.400 αστυνομικούς, περίπου οι 1.800 απασχολούνται στη φύλαξη πολιτικών, εν ενεργεία και πρώην. Πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού ανακοίνωσε ότι περίπου 800 αστυνομικοί, είτε από τους παραπάνω είτε από άλλες υπηρεσίες, μπαίνουν στη φύλαξη του πολίτη.

  Ενώ οι βουλευτές μας και οι πολιτικοί μας, πρώην και νυν απολαμβάνουν ιδιωτική φύλαξη με δημόσια δαπάνη, αφού την πληρώνουμε εμείς οι πολίτες, η ανασφάλεια και η εγκληματικότητα στα σπίτια και στις οικογένειες των απλών πολιτών καλπάζει. Και αυτός ο καλπασμός δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Για του λόγου το αληθές σας παραθέτω στοιχεία από δημοσίευμα, πάλι της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 19/04/2011, όπου φαίνεται η αλματώδη αύξηση από το 2005 έως και το 2010 τόσο των κλοπών – διαρρήξεων, όσο και των ληστειών.

  πιν

  Μάλιστα οι πολιτικοί μας έχουν θεσμοθετήσει με νόμο, που οι ίδιοι ψήφισαν, την αύξηση της ασφάλειας τους. Ειλικρινά κανείς δεν θα είχε πρόβλημα οι πολιτικοί μας και άλλα πρόσωπα της δημόσιας ζωής να έχουν αυτή την ιδιωτική ασφάλεια, που την πληρώνουμε όλοι μας, εάν στον αντίποδα και εμείς οι πολίτες, που δεν απολαμβάνουμε τέτοια προνόμια, είχαμε τουλάχιστον το αίσθημα της ασφάλειας μέσα στο σπίτι μας και στις γειτονιές μας. 

  Δυστυχώς όμως η εγκληματικότητα, που επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, συνέχιζε να υπάρχει αμείωτη και από το 2010 και μετά ενώ το διάστημα 2014 - 2017 καταγράφηκε αύξηση. Συγκεκριμένα οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί από 68.691 το 2014 σε 75.507 το 2017. Οι κλοπές πάσης φύσεως τροχοφόρων από τις 24.986 το 2014 έφτασαν τις 34.026 το 2017, ενώ οι ληστείες από 3.800 το 2014 σε 4.271 το 2017.

  Τι κάνει το κράτος για να μας προστατέψει από αυτά τα εγκλήματα; Και αλήθεια, πόσα από τα παραπάνω εγκλήματα αφορούσαν πολιτικούς, βουλευτές -πρώην και νυν- ή γενικά πρόσωπα τα οποία φυλάσσονται με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων της Ελληνικής Αστυνομίας; 

  Ταυτόχρονα, ενώ η εγκληματικότητα καθημερινότητας του πολίτη στην Ευρώπη μειώνεται σταθερά, σύμφωνα με στοιχεία της Interpol, στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο, παρόλο που η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους. Για του λόγου το αληθές παραθέτω το παρακάτω διάγραμμα της Eurostat.

  πιν

   

  Η αίσθηση που δίνεται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση ότι το κράτος είναι ξέφραγο αμπέλι, μόνο μείωση της εγκληματικότητας δεν φέρνει. Η κάθε κυβέρνηση που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας θα πρέπει να εμπνέει κύρος, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και στιβαρότητα. Να ψηφίζει δίκαιους νόμους και να τους εφαρμόζει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες από τους εγκληματίες καταρχήν, αλλά και από τους καταστροφείς ξένης περιουσίας, τους μπαχαλάκηδες και, όσο κι αν ακούγεται παράξενο σε κατοίκους που κατοικούν στην Ευρώπη, από την ανικανότητα και την αναβλητικότητα του κράτους μας που είναι εξίσου ζημιογόνες. 

  Μέχρι στιγμής οι αριθμοί και τα στοιχεία λένε, για την ακρίβεια φωνάζουν, ότι καμία κυβέρνηση τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν κατάφερε να προστατέψει με επιτυχία τους πολίτες, ούτε να διαμορφώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Από την άλλη είναι λίγο οξύμωρο να περιμένουμε εμείς οι πολίτες από τους πολιτικούς μας, που δεν έχουν ζήσει στην ανασφάλεια της καθημερινότητας, τουλάχιστον από τότε που έγιναν πολιτικοί, να ασχοληθούν με την ασφάλεια του λαού τους ή έστω των ψηφοφόρων τους. Άλλωστε ούτε η Μαρία Αντουανέτα κατάλαβε ποτέ την πείνα του λαού της, μέχρι που βρέθηκε στη γκιλοτίνα. 

  Προς έκπληξη πολλών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη μείωση της φρουράς στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Μακάρι να πράξουν και άλλοι το ίδιο. Να είμαστε όμως ειλικρινείς, ούτε φθάνει, ούτε λύνει το πρόβλημα.

  Πρέπει οι πολιτικοί να δώσουν χρόνο για να φτιάξουν σχέδιο, αφού πρώτα  ρωτήσουν τον κοσμάκη που υποφέρει, να κάνουν κοστολόγηση και φυσικά να περάσουν το σχέδιο αυτό στην εφαρμογή. Όμως, όταν οι πολιτικοί που είναι στην αντιπολίτευση κάνουν κυρίως δημόσιες σχέσεις για να ξαναβγούν και αυτοί που είναι στην  κυβέρνηση κάνουν το ίδιο, με μερικά διαλείμματα, στα οποία φέρνουν νομοσχέδια, που θα τα συμπληρώσουν τους επόμενους μήνες με εκατοντάδες τροπολογίες και άλλες τόσες ερμηνευτικές εγκυκλίους, δεν μένει χρόνος για αυτό που υποτίθεται ότι  υπηρετούν, δηλαδή το λαό.

  Αν θέλουμε ως λαός να αλλάξει κάτι υπέρ μας, θα πρέπει να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε, ένα καλό και πρώτο ερώτημα, που θα πρέπει να κάνουμε στους επόμενους πολιτικούς, που θα έρθουν να μας προσεγγίσουν για να τους "σταυρώσουμε στο ψηφοδέλτιο" θα ήταν: "Τι ακριβώς θα κάνεις και πως θα το κάνεις κ. Πολιτευτά, εσύ και το κόμμα σου, ώστε να βρεθώ στην ίδια ασφάλεια που βρίσκεσαι ή θα βρίσκεσαι αύριο κι εσύ;" Αν αρχίσουν να σας λένε για οράματα, χωρίς να σας εξηγούν αναλυτικά το πώς, ή σας αρχίσουν το κλασσικό "εμείς είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους", μαυρίστε τους. Μην διστάσετε δε να ρωτήσετε κι εμένα, αν ποτέ βρεθώ στο δρόμο σας.

  * Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων