Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουν-2018 00:03

  Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών: οι τελευταίες εξελίξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ευτυχίας Πηλίγκου

  Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επαναφέρει τη συζήτηση για την Κοινή Ενοποιημένη Βάση Φορολογίας Εταιρειών (Common Consolidated Corporate Tax Base - CCCTB), στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου της για τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα αυτή τη φορά προσεγγίζεται σε δύο στάδια, με δύο αλληλοσυνδεόμενες προτάσεις Οδηγιών: η πρώτη αφορά την κοινή φορολογική βάση των εταιρειών (Common Corporate Tax Base), η δεύτερη την κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση (Common Consolidated Corporate Tax Base). 

  Συνοπτικά η πρόταση

  Η ιδέα της κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης στοχεύει στο να θέσει απλούστερους φορολογικούς κανόνες για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίες δεν θα πρέπει πλέον να συμμορφώνονται με 28 διαφορετικές εθνικές νομοθεσίες αλλά θα υπάγονται, ως προς τον καθορισμό της φορολογικής τους βάσης, σε ένα και μοναδικό σύνολο κανόνων. Στη συνέχεια θα προστίθενται οι φορολογικές βάσεις των εταιρειών του Ομίλου, όπως θα έχουν προσδιοριστεί με βάση τους ενιαίους κανόνες, ώστε να προκύψει, με βάση συγκεκριμένους κανόνες ενοποίησης και με απαλοιφή των ενδοομιλικών συναλλαγών λόγω της ενοποίησης, η τελική φορολογική βάση του Ομίλου. Η τελευταία θα κατανέμεται μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου με βάση μια τυποποιημένη φόρμουλα, έναν μαθηματικό τύπο, που λαμβάνει υπόψη τέσσερις παράγοντες: πωλήσεις (sales), πάγια (assets), προσωπικό (labour) και δεδομένα (data). Κάθε κράτος μέλος θα φορολογεί το μέρος της φορολογικής βάσης που αναλογεί στην εταιρεία που εδρεύει στη χώρα του με βάση τον εσωτερικό φορολογικό του συντελεστή. 

  Ποιες αλλαγές έφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενεπλάκη σε συμβουλευτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ενέκρινε και τις δύο προτάσεις, δηλαδή τόσο την κοινή φορολογική βάση όσο και την κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου (ECON), ενέκρινε τις οδηγίες, επιφέροντας τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής:

  * Το όριο των 750.000.000 εκατομμυρίων ευρώ τζίρου για την υποχρεωτική εφαρμογή της Κοινής Ενοποιημένης Φορολογικής Βάσης Εταιρειών θα απαλειφθεί μέσα σε μια μέγιστη περίοδο 7 ετών (προβλέπεται δηλαδή σταδιακά καθολική εφαρμογή για όλες τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

  * Η ψηφιακή μόνιμη εγκατάσταση εισάγεται ως νέα έννοια, βάση της οποίας ένας φορολογούμενος, κάτοικος ενός κράτους μέλους που παρέχει ψηφιακή πλατφόρμα ή πρόσβαση σε αυτή σε άλλο κράτος μέλος, έχει ψηφιακή μόνιμη εγκατάσταση σε αυτό. 

  * Στον μαθηματικό τύπο επιμερισμού προστέθηκε ένας τέταρτος παράγοντας, αυτός της συγκέντρωσης και χρήσης για εμπορικούς σκοπούς δεδομένων.

  * Η αρχικώς προταθείσα υπερ-έκπτωση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης μέχρι 20 εκατομμύρια Ευρώ αντικαταστάθηκε από πίστωση φόρου 10%, ενώ η δυνατότητα έκπτωσης των τόκων δανεισμού περιορίζεται ώστε να περιοριστεί η παρούσα ευνοϊκότερη μεταχείριση του δανεισμού έναντι της κεφαλαιοδότησης ως μέσου χρηματοδότησης.

  * Η μετάβαση στην Κοινή Ενοποιημένη Φορολογική Βάση Εταιρειών πρέπει να είναι ομαλή για τα κράτη μέλη. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται ένας μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης για τα κράτη μέλη που μπορεί να χάσουν έσοδα. 

  * Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να διασφαλιστεί η σωστή επίλυση των διαφωνιών που θα προκύπτουν μεταξύ των κρατών μελών. 

  * Η ενσωμάτωση των οδηγιών θα πρέπει να γίνει κατά ένα χρόνο νωρίτερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει δηλαδή να τις υιοθετήσουν μέχρι το 2019 και η εφαρμογή τους θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2020. 

  Τι ακολουθεί;

  Η απόφαση του Κοινοβουλίου θα περάσει τώρα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή για περαιτέρω εξέταση. Η έγκριση από το Συμβούλιο απαιτεί ομοφωνία και δεν μπορεί προς το παρόν να προβλεφθεί με ασφάλεια κατά πόσο αυτή θα επιτευχθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μια επαρκής εκτίμηση της επίδρασης που θα έχουν οι προτεινόμενες οδηγίες στα έσοδα των κρατών μελών από την εταιρική φορολογία.Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα που θίγονται από τις δύο προτάσεις έχουν τη δική τους δυναμική και αναμένεται να επιφέρουν εξελίξεις στο μέλλον. Ακόμη και αν απορριφθούν από το Συμβούλιο, η Επιτροπή πρέπει να επανέλθει με μια νέα πρόταση οδηγίας, με βάση την τακτική νομοθετική διαδικασία, και ως τελευταίο μέτρο, μια ενισχυμένη συνεργασία των κρατών μελών θα πρέπει να ξεκινήσει.

  * Ευτυχία Πηλίγκου, Partner, Φορολογικές Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Deloitte

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων