Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 00:09

  Η Ιταλία σε κρίση. Ο Πρόεδρος Ματταρέλλα λέει ΟΧΙ στη "λίστα του Κόντε" και στους ευρωσκεπτικιστές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Ανδρέα  Τσιλογιάννη

  Η Ιταλία είναι έτοιμη να υποδεχτεί μια ακόμα μη εκλεγμένη κυβέρνηση και να οδηγηθεί άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

  "Vivere pericolosamente"."Ζούμε επικίνδυνα"

  Το "moto" ζωής κάθε Ιταλού πολίτη που θέλει να σέβεται την καταγωγή του και που με σαφήνεια αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία του ιταλικού λαού, βρίσκεται ξανά,  από το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου 2018, σε πλήρη ισχύ στην Ιταλία τη χώρα των "illuminati", οι οποίοι επιστρέφουν και ενεργοποιούνται ξανά, με σκοπό όχι μόνο να σώσουν τη χώρα τους, αλλά και να διαμορφώσουν, αυτή τη φορά,  το μέλλον ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.  

  Ολόκληρο το ιταλικό πολιτικό - πολιτειακό - τραπεζικό σύστημα ζει πλέον "επικίνδυνα", "pericolosamente", γράφοντας με καθαρούς ιταλικούς όρους, κινείται μέσα στα όρια της εισόδου της σήραγγας της κρίσης.

  Τις τελευταίες ώρες η πολιτική ζωή της Ιταλίας έχει εισέλθει για τα καλά, εντός των νορμών που διέπουν τη δημοκρατική λειτουργία του "Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας", όπως ισχυρίζονται οι θεματοφύλακες της σωτηρίας της "Ιταλικής Δημοκρατίας", ή εκτός των νορμών του "Ιταλικού Συντάγματος", όπως υποστηρίζουν, "εξαγριωμένοι", οι ευρωσκεπτικιστές, εθνικιστές, αποσχιστές και λοιποί ακροδεξιοί, μέρη του πολιτικού συστήματος και θιασώτες της "αναγέννησης" του ιταλικού φασισμού.

  "Το Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας"

  "Το Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, πρέπει να είναι κατανοητό, ξεκάθαρο και σαφές για όλον τον λαό, πολίτες και πολιτικούς που πρέπει να το καταλαβαίνουν και να το εφαρμόζουν ρητά και κατηγορηματικά. Το Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας, περιέχει συγκεκριμένες διατάξεις, περιορίζεται στις ουσιώδεις νόρμες της απόλυτης υπεροχής της "ηγεμονίας" της δημοκρατίας, είναι χτισμένο πάνω σε όλους τους κανόνες που διέπουν τη δημοκρατική και μόνο λειτουργία του Συντάγματος". 

  Η παραπάνω περιγραφή αποδίδει την έννοια, την φιλοσοφία και τη λειτουργία του "Ιταλικού Συντάγματος" και βρίσκεται στον επίλογο της επετειακής έκδοσης του "Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας" για τα 50α γενέθλια της "Δημοκρατίας της Ιταλίας", τα οποία εορτάστηκαν, με κάθε λαμπρότητα, στις 8 Μαρτίου του 1998, από το ιταλικό κράτος, στην Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη.

  Στις 8 Μαρτίου του 1948, σε χρονικό διάστημα προκαθορισμένο από τον Ο.Η.Ε και σε συνεργασία με τις δυνάμεις τις πάλαι ποτέ "Αντάντ" οι οποίες επικρατούν στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια του χιτλερικού και  ιταλικού φασισμού, ψηφίζεται και παραδίδεται στον ιταλικό λαό το "Costituzionale della Repubblica Italiana", το "Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας", τρία σχεδόν χρόνια μετά το τέλος του πολέμου που οδήγησε την ανθρωπότητα στις πιο σκληρές θηριωδίες της παγκόσμιας ιστορίας.

  Για να κατανοήσουμε απόλυτα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και κυρίως τις αποφάσεις του "Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας" κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα πρέπει εξ` αρχής να σταθούμε στις γραμμές, στις νόρμες και στους κανόνες λειτουργίας του "Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας".

  Το "Costituzionale della Repubblica Italiana", το "Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας", συντάσσεται  και παραδίδεται στον ιταλικό λαό, ακριβώς πριν 70 χρόνια, με μοναδικό πνεύμα, την προστασία, με κάθε τρόπο, της "Ιταλικής Δημοκρατίας", πάντα εντός των ορίων του "Ιταλικού Συντάγματος" και μακριά από τον κάθε φασισμό.

  Η επιστροφή του φασισμού

  Με ακρίβεια, συγχρόνως και με απόλυτη σιγουριά, μπορούμε να αναφέρουμε πως οι συντάκτες του "Συντάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας" όταν παρέδιδαν στις 8 Μαρτίου του 1948 στον ιταλικό λαό το "Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας", γνώριζαν πως στα επόμενα χρόνια ή στις επόμενες δεκαετίες, ο φασισμός θα επέστρεφε στην Ιταλία.

  Ο φασισμός, "Ιl fascismo" στα ιταλικά, δεν πρέπει να  ξεχνάμε, πως όχι μόνο γεννήθηκε, αλλά έχει επιστρέψει για τα καλά, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

  Οι Ιταλοί, ορθά ισχυρίζονται πως ότι γεννιέται πεθαίνει και ότι πεθαίνει ξαναγεννιέται. Διαφωνείτε ; 

  Η πραγματική "Λέγκα του Βορρά"

  "Η Λομβαρδία είναι ένα έθνος, η Ιταλία απλά ένα κράτος".
  Ουμπέρτο Μπόσι, ιστορικός ηγέτης της "Λέγκα του Βορρά". 

  Ο κ. Ουμπέρτο Μπόσι, πρώην υπουργός και κυβερνητικός εταίρος των κυβερνήσεων του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ιστορικός ηγέτης της εθνικιστικής - αποσχιστικής "Λέγκα του Βορρά", αποτυπώνει σε μια σειρά όλη την ιδεολογία και τα "πραγματικά θέλω" των λεγόμενων "legisti", των μελών της πολιτικής αποσχιστικής λέσχης της υψηλής κοινωνίας του ιταλικού βορρά.

  Ρώμη, Λάτσιο, Ιταλία. Κυριακή 27/05/2018. Διάγγελμα Ματταρέλλα.

  "Έχω την υποχρέωση βάσει του  Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις του Ιταλικού λαού. Το επόμενο διάστημα θα αναλάβω πρωτοβουλίες".

  Μερικές από τις λέξεις  που συμπληρώνουν το δραματικό διάγγελμα που απευθύνει ο Πρόεδρος της "Ιταλικής Δημοκρατίας" κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, από το Κυρηνάλιο Μέγαρο της Ρώμης, νοτιότερα του Μιλάνο της πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, στον ιταλικό λαό το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου 2018.

  Ο κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, πρόεδρος της "Reppublica Italiana", της "Ιταλικής Δημοκρατίας", έχει  θέσει "βέτο", όπως επιτρέπουν οι νόρμες του  "Ιταλικού Συντάγματος" και δεν νομιμοποιεί την είσοδο στο "Συμβούλιο των Υπουργών" του κ. Πάολο Σαβόνα, καθηγητή Οικονομικών και υπέρμαχου της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και το ευρώ και την επιστροφή στην ιταλική λιρέτα.  

  Η Κυριακή 27 Μαΐου 2018 θα μείνει στο θυμικό των Ιταλών ως η μέρα που ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα "σηκώνει ανάστημα" απέναντι στον φασισμό και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της "Reppublica Italiana", της "Ιταλικής Δημοκρατίας", αρνείται έστω και προσωρινά να δώσει νομιμοποίηση σε μια κυβέρνηση την οποία θα αποτελούν αντισυστημικοί, εθνικιστές, αποσχιστές, ευρωσκεπτικιστές, θιασώτες της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και το ευρώ με άμεση επιστροφή στην ιταλική λιρέτα.

  Ορθή κρίνεται η άρνηση του Ιταλού Προέδρου κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα ως προς τη μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης των λαϊκιστών του "Κινήματος των 5 αστέρων" με τους εθνικιστές - αποσχιστές της "Λέγκα του Βορρά".

  Αξιοσημείωτη η άνοδος του "ιταλικού spread", από τις 106 στις 265 μονάδες, αλλά και η ταυτόχρονη πτώση του χρηματιστηρίου του Μιλάνο και των υπόλοιπων διεθνών χρηματιστηρίων, μέσα στις πρώτες τέσσερις μέρες από την μέρα της ανακοίνωσης της "υποψηφιότητας" του "LΕGistο" καθηγητή Οικονομικών και πρώην Υπουργού κ. Πάολο Σαβόνα στη λίστα των μελών του "Συμβουλίου των Υπουργών" της κυβέρνησης από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας.

  Ορθή κρίνεται και πολιτειακά η απόφαση του Ιταλού Προέδρου κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα για την άσκηση του "βέτο" ως προς την υπουργοποίηση ενός καθηγητή Οικονομικών, ο οποίος δεν πιστεύει στην ευρωζώνη και στο ευρώ αλλά και γενικότερα στην ίδια τη σύσταση του ιταλικού κράτους.
  Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως η  κυβερνητική πλειοψηφία, η μαγική "maggioranza", του "Κινήματος των 5 Αστέρων, 5ΜS" και της "Λέγκα του Βορρά" και στις δύο αίθουσες του ιταλικού κοινοβουλίου, της "Αίθουσας των Αντιπροσώπων και της Αίθουσας της Γερουσίας", προκύπτει μέσα από τις έντεκα εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και διεργασιών του ιταλικού πολιτικού - πολιτειακού συστήματος.

  Στις "Ιταλικές Εκλογές" της Κυριακής 4 Μαρτίου 2018, το "Κίνημα των 5 Αστέρων  M5S" του Λουίτζι Ντι Μάϊο συμμετέχει στις εκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, ενώ η "Λέγκα του Βορρά" του κ. Ματτέο Σαλβίνι, είναι ο εκλογικός εταίρος του κεντροδεξιού συνασπισμού που σχηματίζει ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  Ο Τζιουζέπε Κόντε παραδίδει την πρωθυπουργική νομιμοποίηση στον Ιταλό Πρόεδρο

  Το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου 2018, ο πρόεδρος της "Ιταλικής Δημοκρατίας" κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, "ντριμπλάρει"  μιλώντας με όρους του αγαπημένου ιταλικού "calcio" και αναγκάζει τον κ. Τζιουζέπε Κόντε, καθηγητή της νομικής του ιδιωτικού πανεπιστημίου "Luiss" της Ρώμης, προτεινόμενο πρωθυπουργό από το "Κίνημα των 5 Αστέρων, 5ΜS" του ευρωσκεπτικιστή νεαρού ηγέτη κ. Λουίτζι ντι Μάϊο και της "Λέγκα του Βορρά", του εθνικιστή ηγέτη κ. Ματτέο Σαλβίνι, να επιστρέψει τη νομιμοποίηση του προσώπου του για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

  Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Kάρλο Κοτταρέλλι

  Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, την Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο και πρώην εκτελεστικό διευθυντή του "Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, IMF" κ. Κάρλο Κοτταρέλλι, από την Κρεμόνα της Βόρειας Ιταλίας, με στόχο να ανακόψει την άνοδο του ιταλικού spread και ταυτόχρονα να "γλυκάνει" τις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας την Ιταλία στις πρόωρες εκλογές όποτε και αν αυτές οριστούν.

  Ώρα σωτηρίας της μεγάλης Ιταλίας

  Το βράδυ της Κυριακής 27 Μαΐου 2018, ο υπηρεσιακός Ιταλός πρωθυπουργός κ. Πάολο Τζεντινόλι, στενός συνεργάτης του 56ου Ιταλού πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι, δηλώνει, έχοντας αρχικά δώσει την αλληλεγγύη στον Ιταλό Πρόεδρο κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα, πως "βρισκόμαστε στην ώρα που πρέπει να σώσουμε τη μεγάλη μας χώρα, την Ιταλία".

  Η Ιταλία, τρίτη οικονομία σε ισχύ της Ευρωζώνης, είναι έτοιμη να δεχθεί μια ακόμα μη εκλεγμένη κυβέρνηση, έστω και μικρής διάρκειας, με τις ευλογίες του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ΙMF" και της γερμανικής κυβέρνησης της Γερμανίδας Καγκελαρίου κα. Άνγκελα Μέρκελ.

  Το επόμενο διάστημα, με μήνα εκλογών, ενδεχομένως, τον ερχόμενο Αύγουστο, η ιταλική "φινέτσα" δεν θα συμβαδίσει με το  ιταλικό πολιτικό σύστημα, το οποίο εισέρχεται σε μια δύσκολη καλοκαιρινή προεκλογική περίοδο γεμάτη ίντριγκα, ίσως την δυσκολότερη και πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ιστορίας της "Ιταλικής Δημοκρατίας".

  Yστερόγραφο: Την ώρα που γραφόταν η συγκεκριμένη ανάλυση, ως γνωστόν οι εξελίξεις πλέον στην Ιταλία είναι ραγδαίες και τρέχουν με ταχύτητα γρηγορότερη από το μονοθέσιο της "Ferrari" στη "φόρμουλα 1", έγινε γνωστό πως το "Κίνημα των 5 Αστέρων, Μ5S", η "Λέγκα του Βορρά" και το "Δημοκρατικό Κόμμα, PD", προκρίνουν και ζητούν την περίπτωση της άμεσης προσφυγής στην κάλπη, με ημερομηνία εκλογών την Κυριακή 29 Ιουλίου.

  Μέχρι στιγμής, ο κ. Κάρλο Κοτταρέλλι, νέος εντολοδόχος υποψήφιος πρωθυπουργός δεν έχει κατορθώσει να συνθέσει και να παραδώσει στον Ιταλό πρόεδρο κ. Σέρτζιο Ματταρέλλα τη λίστα των μελών του "Συμβουλίου των Υπουργών" και ενδεχομένως αν δεν καταφέρει να παρουσιάσει τη σύνθεση της Ιταλικής Κυβέρνησης, το σενάριο που θέλει να συνεχίσει ως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο κ. Πάολο Τζεντινόλι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να γίνει πράξη και η Ιταλία να πορευτεί μέχρι τις εκλογές με την τωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση.

  Η ιταλική ίντριγκα σε πλήρη "διάσταση" και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία με κομμένη την ανάσα.

   
  Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος - πολιτικός αναλυτής.
  @mail: Andreas.tsilogiannis@gmail.com
  Twitter: TsiloyannisAnd
  Facebook: Andreas Tsiloyannis
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων