Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2018 00:04

  Go back signora Merkel - Νο2

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Στέλιου Ορφανάκη

  Η Ιταλία είναι φημισμένη για την κουζίνα της, τη βιομηχανία της μόδας, τα αυτοκίνητά της, τον καφέ της, τη μεταποίησή της, τα εξαιρετικά γεωργικά προϊόντα, τη βιομηχανία για τα είδη σπιτιού και εδώ και μερικά χρόνια έγινε γνωστή και για το εθνικό χρέος της. Ένα χρέος, που με στοιχεία 3ου τριμήνου 2017, έτρεχε στα 2 τρισεκατομμύρια 283 δισεκατομμύρια ευρώ και το κατέτασσε πρώτο στην Ευρωζώνη των 19 χωρών. Μια ευρωζώνη, όπου Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία έχουν ονομαστικό χρέος διπλάσιο από αυτό που έχουν οι υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα παράγουν και το διπλάσιο Α.Ε.Π.

  πιν

   
  Ταυτόχρονα στην Ιταλία ετοιμάζεται κυβερνητικός σχηματισμός που ζητά, μεταξύ άλλων, διαγραφή – απόκρυψη χρέους με λογιστικό τρόπο περίπου 250 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ε.Κ.Τ, καθώς και τη δυνατότητα σχεδιασμού τεχνικού μηχανισμού, που θα επιτρέπει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και την ανάκτηση της νομισματικής της κυριαρχίας. Σε απλή γλώσσα ζητούν και να χαριστούν χρέη και να μπορούν να τυπώσουν το δικό τους νόμισμα όποτε κρίνουν σκόπιμο και όλα αυτά να γίνουν συντεταγμένα! 

  Όλα αυτά είναι αδιανόητα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, το οποίο έχει θέσει σε σκληρή πειθαρχία χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ελλάδα η Ιρλανδία ακόμα και την Ισπανία. Όλες αυτές οι διαρροές της προγραμματικής συμφωνίας του πιθανού Ιταλικού κυβερνητικού σχηματισμού περισσότερο θυμίζουν ένα παλιό τρέιλερ Ελληνικής ταινίας, που τώρα έχει Ιταλική παραγωγή με τίτλο: Go back signora Merkel – No2. 

  Η δημοσιοποίηση των πιθανών απαιτήσεων της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία πυροδότησε αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ανεβάζοντας τις αποδόσεις τόσο των Ιταλικών, όσο και των Ελληνικών. Σίγουρα με το Εθνικό χρέος προς Α.Ε.Π της Ιταλίας να είναι στο 127,2% το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρωζώνης, με πρώτο της Ελλάδος, με το λόγο NPLs/Α.Ε.Π  του τραπεζικού της συστήματος να είναι λίγο παραπάνω από 100% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 873% μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο του Γερμανικού τραπεζικού συστήματος,ήταν θέμα χρόνου ότι οι αγορές θα εστίαζαν πάλι στην Ιταλία.

  Να σημειώσω ότι όταν μιλάμε για Ιταλία, μιλάμε για δύο διαφορετικές χώρες, τον πλούσιο Βορρά,  που θα μπορούσε ίσως να αντέξει αυτό το χρέος, και τον φτωχό Νότο, που πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξει. Στην Ιταλία έχουμε σε μια μικρογραφία του τι συμβαίνει στην Ευρώπη, με τον πλούσιο Βορρά να αρνείται να δεχτεί τη μεταφορά πόρων προς τον Νότο και τον Νότο να αισθάνεται εγκλωβισμένος στο ευρώ και στις οικονομικές επιταγές του Ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

  Η επαναφορά στα μάτια των αγορών του χρέους της Ιταλίας δεν είναι καλός οιωνός για τη χώρα μας, ενώ λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης κρατικού χρέους και την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων των αδύναμων κρατών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης χρηματοδοτικής γραμμής στήριξης της Ελλάδας μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο στα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου. Τα πρώτα σημάδια ήδη φαίνονται με το δεκαετές Ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 4.53% σε νέα υψηλά τριμήνου κάνοντας ακόμα και την "καθαρή" έξοδο στις αγορές να μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. 

  πιν

  Ένα φαίνεται να είναι σίγουρο, ότι θα θυμηθούμε την εποχή του "Γιάνη" με ένα ν, διότι το Ιταλικό σχέδιο έχει κάποιες ομοιότητες με κάποια από τα αιτήματα που διατύπωνε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο τότε Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα, αν δεν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με λάθος τρόπο, όπως το έκανε δυστυχώς το 2015, τη διαμάχη ελεφάντων, που φαίνεται να ξεσπά στην Ευρώπη, ίσως κερδίσει, αν η Γερμανία καμφθεί και χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει θέσει σε όλη την Ευρώπη. Αν μάλιστα οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές για την Ιταλία και ολοκληρωθούν σε χρόνο πριν από τις Ελληνικές εκλογές, που με βάση το νόμο είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη του 2019, τότε θα έχουμε νέα δεδομένα στη χώρα μας και οικονομικά και πολιτικά. 

  * Ο κ. Στέλιος Ορφανάκης είναι Καθηγητής (M.Sc) Φυσικών και Θετικών Επιστημών στη Δημόσια Εκπαίδευση, έχει εξειδικευθεί στην Τραπεζική Διοίκηση και σε Παράγωγα Προϊόντα, έχει εργαστεί ως Επενδυτικός Σύμβουλος στην Ιδιωτική Τραπεζική (Alpha Private Bank – Όμιλος ALPHA BANK). Είναι πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ενώ μετέχει στις επιτροπές: I) Οικονομίας & Ανάπτυξης και II) Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων του κόμματος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων