Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Μαϊ-2018 00:05

  Επειδή αρνούμαστε να δούμε

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Κουμπαράκη 

  "Μια εποχή αποκαλείται σκοτεινή όχι επειδή το φως δεν μπορεί να λάμψει, αλλά επειδή οι άνθρωποι αρνούνται να το δουν", πίστευε ο συγγραφέας. Σε μια εποχή νέου σκοταδισμού σε όλους τους τομείς το φως της πραγματικής ελπίδας και όχι αυτής που συνεχώς έρχεται και ποτέ δεν φτάνει, βρίσκεται στα σημεία που αρνούμαστε πεισματικά να στρέψουμε το βλέμμα. Η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να δούμε όσα δεν βλέπουμε. Μια αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα αναπτυχθεί μακριά από τις σκιές που γαλούχησαν γενιές ολόκληρες στη βάση μιας εικονικής ευημερίας με γνώμονα τη διαφθορά ως μοναδικό μέσο επιβίωσης και προσωπικής εξέλιξης. Σκιές ενός ιδεολογικά σαπισμένου συστήματος που προσπαθεί  εναγωνίως να κρατηθεί στη ζωή υπό τη σκέπη του προκλητικού και κραυγαλέου κρατισμού. Η αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα για τη χώρα οφείλει να αναπτύσσεται μεταξύ άλλων στη βάση μιας κομβικής παραδοχής, "αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας και του επιχειρηματία". 

  Το ιδεολογικά σαπισμένο σύστημα κατάφερε και καταφέρνει να επιβιώσει λόγω του ότι έχει πετύχει να εδραιωθεί ευρύτερα η άποψη ότι, "επιχειρηματικότητα χωρίς λοβιτούρα ίσον ασανσέρ χωρίς καθρέφτη". Το τι περνάει ένας επιχειρηματίας για να επιβιώσει στην Ελλάδα της βαριάς φορολογίας της κρατικής ασυνέπειας και δυσλειτουργίας σχετικά με διαδικασίες που τον αφορούν άμεσα είναι ένα άλλο θέμα όμως, το οποίο δεν μας απασχολεί και δεν μας αγγίζει φυσικά! Και παρόλα τα παραπάνω ακόμη και αν καταφέρει να υπερκεράσει τα εμπόδια και πετύχει θα βρεθεί αντιμέτωπος με την άλλη άποψη ότι " κάποια λοβιτούρα έκανε και πέτυχε". Για να βάζουμε τα πράγματα σε μια λογική σειρά, αν θέλουμε να τραβήξουμε μπροστά κάνοντας πράξη τη νέα αρχή και να σταματήσουμε να σερνόμαστε, θα πρέπει πρώτα και πριν απ’ όλα να δεχτούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα! Χωρίς επιχειρηματικότητα (ιδιωτικές επενδύσεις) εθνική ανάπτυξη και οικονομική ευρωστία δεν μπορεί να υπάρξει! 

  Μια επιχειρηματικότητα, η οποία όμως θα μπορεί να αναπτυχθεί ποιοτικά μέσα σε ένα αναθεωρημένο σύστημα δικαιοσύνης με ίσους κανόνες για όλους. Μέσα σε ένα φιλικό ως προς αυτή φορολογικό περιβάλλον το οποίο θα παρέχει δυνατότητα υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, θα προβλέπει μεταφορά φορολογικών ζηµιών για περίοδο δέκα ετών και θα μειώνει τη φορολογία ανάλογα µε τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται. Κοινώς μιλάμε για ένα φορολογικό περιβάλλον, το οποίο δεν θα είναι εξοντωτικό και δεν θα θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας τις όποιες κινήσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της επένδυσης τόσο σε επίπεδο κεφαλαίου όσο και σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Οι πρώτοι καρποί της ευόδωσης της παραπάνω στόχευσης, θα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι θέσεις εργασίας θα ανασχέσουν σταδιακά την ανεργία και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη δημιουργώντας έτσι συνθήκες για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Επιχειρηματικότητα όμως δεν σημαίνει μόνο μεταφορά κεφαλαίων για επενδύσεις σημαίνει και παροχή υπηρεσιών για ποιοτική υποστήριξη του κράτους. Για την ικανοποίηση της ανάγκης  προσαρμογή του κράτους στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Υπηρεσίες για την παιδεία, την υγεία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, τη χωροταξία, την ασφάλεια, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.

  Και κάπου εδώ θυμάμαι τον  ΚάρολοΜάρξ, στο Κεφάλαιο να αναφέρει πως "Το κεφάλαιο τρομάζει όταν έλθει αντιμέτωπο με την ανυπαρξία κερδών, όπως ακριβώς τρομάζει η φύση μπροστά στο κενό..." τελικά μετά από τόσα χρόνια κρίσης και ύφεσης αρχίζω να πιστεύω πως δεν είναι η φύση, αλλά η ελπίδα που απεχθάνεται το κενό!

  * Ο κ. Γιώργος Κουμπαράκης είναι Σύμβουλος/ Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων